
No estem sols
Des dels seus inicis, la Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes AEDN i després el Consell General de Dietista-Nutricionistes d'Espanya i la Fundació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, han tingut vocació de col·lectiu. I això ens ha portat a estar sempre units entre nosaltres i units amb Europa, mitjançant la Federació Europea d'Associacions de Dietistes EFAD, amb Iberoamèrica, mitjançant Aliança Iberoamericana de Nutricionistes AIBRAN, i amb la Confederació Internacional d'Associacions de Dietistes, a través de l'ICDA.
Actualment es calcula que hi ha uns 9000 dietistes-nutricionistes titulats a Espanya. No obstant això, la regulació de la professió encara està als seus inicis. Gairebé no hi ha places públiques, no hi ha cap mesura per part del Govern de protegir el ciutadà de l'intrusisme sanitari o de la mala praxi en dietètica i nutrició, i actualment es qüestiona la col·legiació obligatòria, en un intent de deixar la professió totalment indefensa. No obstant això, el col·lectiu, com a tal, no para de créixer i fer-se cada cop més fort.
La Llei de Creació del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes d'Espanya s'ha aprovat el 15 d'octubre del 2014, però aquest actua i treballa des d'abril del 2013, per la qual cosa ara ja és una entitat amb organització interna i projecció de futur.
Seguint el model americà i canadenc, però també el dels nostres col·legues els Dentistes, el col·lectiu s'ha organitzat a dues entitats, el Consell General i la Fundació. La FEDN té com a fi la formació dels dietistes-nutricionistes, la investigació i l'evidència científica i, molt important, l'educació de la població a través de la divulgació de la nutrició i l'alimentació.
"Els dietistes-nutricionistes tenim un paper rellevant en la sostenibilitat, haurem d'ensenyar a menjar a les persones, no només sa sinó sostenible i és el repte que ens ha encarregat l'OMS per als propers anys". Amb aquestes paraules va finalitzar Russolillo la seva compareixença davant el Senat el 2011, i les va repetir en el marc del VI Congrés FEDN el 2014 quan va presentar el Congrés Internacional de Dietistes-Nutricionistes que té l'honor d'organitzar a Granada el setembre del 2016.
La prestació de serveis propis dels dietistes-nutricionistes requereix una intervenció per part de les autoritats sanitàries, per modernitzar el Sistema Nacional de Salus a través de la incorporació d'aquests professionals sanitaris.
La lluita per la professió i el reconeixement.
Els dietistes-nutricionistes, conscients de la necessitat d'estar units per posar les bases d'una professió que iniciava el seu camí en un país on no estava regulada, es van agrupar al voltant de l'AEDN, Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, el 13 de desembre de 1988. Les seves fundadores van ser principalment dones catalanes que van fer els seus estudis a França per després poder exercir a Espanya.
Posteriorment, se signa el Pacte de Barcelona entre les comunitats autònomes on hi ha Associació de Dietistes-Nutricionistes per tal de promoure la creació dels Col·legis Professionals. Navarra és la primera comunitat autònoma a assolir el Col·legi Oficial el 2004. El segueixen les Illes Balears i Aragó el 2007, Castella-la Manxa i el País Basc el 2008, el País Valencià el 2009 i finalment Múrcia, Andalusia i Catalunya el 2013.
El 2003, en un Document de Consens en què participen tretze universitats espanyoles, es defineixen les competències professionals del dietista-nutricionista. Si bé és cert que actualment amb l'ordre CIN això ja no té sentit, sí que ho ha tingut durant sis anys del nostre camí professional.
El 8 d'octubre del 2011, a Assemblea General de l'AEDN celebrada a Valladolid, davant d'unes 200 persones, es va aprovar per unanimitat la dissolució de l'AEDN i la reconversió d'aquesta en dues noves entitats: el Consell General com a institució de dret públic, encarregat de la defensa de la professió; i la Fundació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, responsable de la veu científica, formativa i divulgativa de la Nutrició Humana i Dietètica.
Professió titulada i regulada
Fa 16 anys que els estudis de Nutrició Humana i Dietètica van ser reconeguts pel Ministeri d'Educació i Cultura, el 20 de març del 1998. Posteriorment, el 18 de març del 2009, el Ministeri de Ciència i Innovació aprovava la Orde CIN/730/2009, que establia els requisits per a la verificació del títol universitari oficial que habilitava per a l'exercici de la professió de Dietista-Nutricionista.
Tot i això, els primers titulats són de 1991, de la Universitat del País Basc, amb títol propi. El va seguir la Universitat de Navarra, la Universitat de Barcelona, i després d'altres fins arribar a un total de 23 universitats, 7 privades i 16 públiques.
El 2003, el Ministeri de Sanitat i Consum aprovava la Llei 44/2003, de 21 de novembre, per la qual reconeixia al Dietista-Nutricionista professió sanitària, titulada i regulada, amb nivell de Diplomat, al costat d'Infermeria, Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional, Podologia, Òptica i Optometria i Logopèdia. I li atorgava la funció de les activitats orientades a l'alimentació de la persona o grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si escau, patològiques, i d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.
ARA, la prestació de serveis propis dels dietistes-nutricionistes necessita una intervenció per part de les autoritats sanitàries, per modernitzar el Sistema Nacional de Salut, i els dietistes-nutricionistes, al voltant del Consell General està llest per continuar lluitant pel reconeixement de la tasca del dietista-nutricionista a la societat actual.
Continua llegint l'article al Diario Médico on ha estat publicat
Ànima Palau, presidenta del Consell General de Dietistes-Nutricionistes d'Espanya.
