Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Stop-a-las-dietas-milagro

LES DIETES MIRACLE, EL PERILL DE CADA ANY.

Stop-a-las-dietas-milagro

COMUNICAT de premsa

les dietes miracle, el perill de cada any.

  • El CODNIB alerta del risc per a la salut davant del seguiment de dietes miracle.
  • Poseu-vos en mans d'un dietistes-nutricionista col·legiat, l'opció més cost eficient entre les disponibles.

Palma de Mallorca, divendres 13 de juny del 2014. S'acosta l'estiu i entren les presses per perdre aquells quilos que no li trobin bé al vestit de bany ia la roba lleugera. A més és molt probable que ens trobem dins aquest gairebé 60% d'espanyols que tenen excés de pes i que tinguem associat algun factor de risc com hipertensió, diabetis o elevat el “colesterol dolent”, llavors tindrem un problema afegit que hem de manejar sense dilació i amb responsabilitat. Se'ns plantegen diverses alternatives:

  1. Posar-nos en mans del nostre metge de capçalera i que ens remeti al dietista-nutricionista perquè ens ajudi a posar en pràctica la teràpia dietètica més adequada al nostre cas.
  2. Seguir la dieta del moment: la dels liquats verds, la dissociada, la Dukan, “del tub”, ortomolecular, etc.
  3. Deixar-nos seduir pel reclam “aprima sense esforços amb els nostres sobres de proteïnes”.
  4. No fer res.

De les 4 opcions, sense dubtar-ho, hem de seleccionar la primera. El metge avaluarà el risc associat a l'excés de pes i remetrà al dietista-nutricionista per pautar una dieta individualitzada, amb metes viables i en coherència amb els gustos, les preferències, el poder adquisitiu i l'estil de vida. Això seria l'ideal però malauradament el Servei de Salut de Balares, no disposa de dietistes-nutricionistes a Atenció Primària. No només passa aquí, sinó a tot Espanya, que per cert és l'únic país de la Unió Europea que no incorpora dietistes-nutricionistes als seus Serveis de Salut d'Atenció Primària, Atenció Especialitzada i Salut Pública.

Els professionals de l'Atenció Primària fan el que poden ajudar els ciutadans en el maneig de les malalties relacionades amb l'alimentació. En la majoria dels casos, la seva actuació es limita al lliurament de recomanacions impreses, de vegades desactualitzades i amb algunes recomanacions que avui dia no tenen evidència científica i que per altra banda plantegen alternatives dietètiques, que fins i tot a un dietista-nutricionista li costaria entendre per incorporar a la seva alimentació diària. El tractament dietètic passa per la planificació d'un pla d'alimentació individualitzat, acció per a la qual els mateixos professionals d'atenció primària consideren que ni tenen temps ni disposen dels coneixements ni les habilitats per posar-los en pràctica. Davant d'aquesta situació, i amb les baixes expectatives d'èxit, podrem optar per costejar-nos els serveis del dietista-nutricionista en una consulta privada, cosa que aquests dies és l'opció més cost eficient.

Sens dubte, de les quatre alternatives mostrades, la més econòmica és no fer res, i la més senzilla és seguir la dieta de moda, totes dues opcions amb riscos importants per a la nostra salut. L'altra opció, molt probable per la confiança que transmeten els vostres anuncis, i molt més cara (uns 500-600 euros mensuals entre preparats alimentaris, suplements vitamínics i consultes mèdiques) és la “dieta dels sobres” també anomenades “dietes proteïnades”.

Una publicació a la revista de Formació mèdica continuada en atenció primaria (FMC) recull alguns exemples de per què no hem de creure tot el que ens diuen sobre les “famoses dietes proteïnades”. A més un recent metaanàlisi revela que hi ha un alt risc entre l'increment de la ingesta de proteïnes en dietes per a la pèrdua de pes i el dany renal. D'altra banda, la Societat Espanyola de Nefrologia adverteix que un alt percentatge d'espanyols tenen problemes de ronyó sense saber-ho. 

Les dietes miracle com la dieta Dukan, Flash, del iogurt, del xarop d'auró, dels punts, etc, estan assenyalades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat com ineficaços, fraudulent, il·legal i perilloses. 

La creença popular que la proteïna és saciant i conserva la massa magra en la pèrdua de pes no se sosté en evidències sòlides. Aquesta creença és molt comuna entre molts professionals sanitaris, que motivats per les exposicions comercials a les quals assisteixen, veuen un “mètode efectiu” per a un problema, el de l'obesitat, no fàcil de tractar. Alguns centres sanitaris a Palma anuncien aquests mètodes com a “Dieta Proteïnada – Una forma de perdre pes, sota control mèdic, per sempre”, fins i tot ho prescriuen en persones amb Diabetis indicant que “resultats positius, que fins i tot tripliquen els d'una dieta hipocalòrica, pel que fa a la normalització de les xifres de sucre en sang i la pèrdua de pes avenços en diabetologia en un article titulat “Dieta proteïnada a la diabetis de tipus 2. No” conclou que “no podem aconsellar l'ús de la dieta proteïnada en el tractament de l'obesitat i de la DM2.”  Aquesta posició concorda amb el Consens FESNAD-SEEDO: recomanacions nutricionals basades en l'evidència per a la prevenció i el tractament del sobrepès i l'obesitat en adults, que en referir-se a les proteïnes fet ressalta que “Les evidències referides al consum de proteïna total i el seu efecte en la variació de pes o prevenció d'excés de pes en adults són insuficients per establir cap recomanació”.

Des del CODNIB estem segurs que fins que el Servei de Salut de Balears no incorpori als seus equips d'atenció i prevenció de l'obesitat i el sobrepès als dietistes-nutricionistes, els ciutadans es veuran abocats a recórrer irremeiablement a mètodes miraculosos que posen la seva salut en risc i entredit l'eficàcia del nostre sistema de salut.

Fugiu de les dietes que prometin alguna cosa que sembli massa bona per ser certa, i consulteu el vostre metge de capçalera per indicar-vos la intenció de posar-vos en mans d'un dietista-nutricionista col·legiat, la vostra salut us ho agrairà.

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA