
´No és saludable menjar més d´una hamburguesa cada dues setmanes´
I. Olaizola Palma. Diari de Mallorca. Manuel Moñino, investigador de CIBER de la Fisiopatologia de l'obesitat i la nutrició de l'Institut Carles III, coincideix amb l'última apreciació del relator de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la nutrició que va afirmar recentment que la mala alimentació, l'abús del menjar ric en greixos saturats i el sucre, és més perjudicial.
„Combreu amb les declaracions del relator de l'OMS?
"Sí. L'únic que ha fet ha estat posar el focus en què la nutrició és un determinant clau per a la salut, que els Governs han de promoure polítiques que condueixin a menjar sa d'una manera fàcil i assequible per a totes les butxaques. No hem limitat l'accés al tabac quan s'ha demostrat que és nociu per a la salut? Doncs també caldria limitar-les no només de l'obesitat sinó de malalties cròniques no transmissibles com les cardiovasculars, la diabetis, el càncer o les patologies respiratòries.
„A quins aliments es refereix?
"A tots aquells que estan molt processats, a la brioixeria industrial, als refrescos amb molts sucres, als aliments precuinats, als derivats carnis com salsitxes, hamburgueses o nuggets de pollastre, als dolços, als aperitius salats i al menjar ràpid. En definitiva, a tots els aliments caracteritzats per un contingut."
„Quines accions suggereix per limitar l'accés de la població a aquests aliments menys saludables?
"Per exemple, gravant amb taxes els aliments ensucrats o rics en greixos saturats com ja s'està fent a països com França, Hongria o Dinamarca. Amb el que s'ha recaptat amb aquestes taxes es podrien finançar estratègies dirigides a aconseguir una alimentació més saludable o un estil de vida més actiu planificant més zones verdes o esportives als nuclis urbans".
„I limitar l'accés a aquests aliments poc saludables?
„Ja es fa als Estats Units, on a les escoles s'ha prohibit la venda d'aliments rics en sucres afegits.
„¿S'ha intentat alguna acció similar aquí?
„L'anterior ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va intentar regular el perfil nutricional dels centres escolars, però la temptativa va fracassar perquè xocava amb els interessos de la indústria alimentària.
„Quines altres accions adoptaria per reduir-ne el consum?
"També caldria controlar el màrqueting i la publicitat dels aliments dirigits als nens. Per exemple, és una incoherència total fer publicitat d'una xocolatina amb una llegenda a sota que aconselli seguir hàbits alimentaris saludables. També caldria prohibir les promocions que fan tots els supermercats de dos per un si fan referència a aliments d'aquestes característiques. Als Estats Units van molt per aquests."
„Allà tenen un problema força més gran amb l'alimentació…
"Sí, però es prohibeix que el McDonald´s lliuri regals als nens com a Espanya, que no és altra cosa que incentivar el consum dels seus productes entre els més petits. Per exemple, a Nova York està prohibit que els establiments de menjar ràpid utilitzin greixos trans (olis dels fregits). Així mateix, han limitat la mida dels clients, ja no poden refrescar". immensos.
„No caldria promocionar el consum dels aliments més saludables, generalment més cars i no a l'abast de totes les famílies?
"També, bé sigui mitjançant una rebaixa de l'IVA que grava aquests productes o mitjançant subvencions al consum. El 55% de les famílies amb baixos ingressos tenen fills amb excés de pes. A Espanya hi ha un tipus superreduït d'IVA, del 4%, per a aliments bàsics com el pa blanc, les fruites, verdures i llegums. les carns, els peixos, els iogurts, els olis, el pa integral o els llegums cuits en conserva.
Accedir a l'entrevista completa.
