Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
DNN2014

EL CODNIB I LES ASSOCIACIONS DE PARES D'ALUMNES DE BALEARS, PER LA PREVENCIÓ DE L'OBESITAT INFANTIL.

 DNN2014

  • El 35% de la població infantojuvenil de Balears tenen excés de pes.
  • “Menjar sa és divertit, l'obesitat infantil no”, lema del Dia Nacional de la Nutrició 2014
  • Activitats a les Illes Balears per conscienciar sobre alimentació saludable per a una millor salut. 

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears-CODNIB vol formar part activa de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició que se celebrarà el proper dia 28 de maig sota el lema “Menjar sa és divertit, l'obesitat infantil no”. Aquesta edició vol ressaltar les preocupants xifres d'obesitat infantil a Espanya i la necessitat de facilitar l'adquisició d'hàbits alimentaris saludables al medi escolar ia l'àmbit familiar. 

Igual que a l'edició de 2012, el CODNIB s'uneix a les Federacions d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Mallorca, Eivissa i Menorca, que participaran a les conferències a Palma, Eivissa i Maó amb motiu de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició. Les sessions versaran sobre l'obesitat infantil i les eines al nostre abast per tractar, contenir i prevenir l'obesitat. Van dirigides a totes les persones interessades a conèixer com s'han d'educar els nens hàbits alimentaris i d'estil de vida saludables. A Palma i Maó se celebraran el dia 28, mentre que a Eivissa serà el 27 de maig, totes tres en horari de 18.30 a 20.00 hores. 

  • >>>>Palma. Centre Cultural “SA NOSTRA” Carrer Concepción 12. Hi participaran Vicente Rodrigo, president de FAPA Mallorca i Manuel Moñino, president del CODNIB.
  • >>>>Maó. Sala de Cultural “SA NOSTRA” Carrer s'Arraval 32. Hi participaran Josep Castells, president de FAPMA Menorca i Catalina Bosch, en representació del CODNIB
  • >>>>Eivissa. Club Diari dEivissa. Avd. de la Pau s/n. Hi participaran Pepita Costa, presidenta de FAPA Eivissa, i Irene Roth i David Martínez de la Fuente, en representació del CODNIB.

A més es muntaran taules informatives, als centres hospitalaris de Son Espases, Can Misses i Mateu Orfila, així com als centres de salut de Canal Salar i Vila de Ciutadella i Eivissa respectivament, on es lliuraran fullets informatius i es podran resoldre dubtes sobre alimentació, nutrició i dietètica, especialment enfocats a la prevenció de l'obesitat infantil.

L'obesitat infantil

Segons l'Estudi de Prevalença de l'Obesitat Infantil a Balears (EPOIB 2005), la prevalença 10% de la població infantojuvenil té sobrepès mentre que el 9% és obès. Tot i això, l'Enquesta Nacional de Salut 2011-2012 per a la població infanto-juvenil (2 a 17 anys), situa aquestes xifres en el 26% d'excés de pes i 9% d'obesitat, és a dir el 35% dels nens i joves de Balears tenen excés de pes3, el que suposa excés de pes3, el que suposa excessiu de pes1, el que suposa 8 de pes. sobrepès i 9.6% d'obesitat). Si ens centrem en edats de 6 i 9 anys, el 45% dels nens i nenes espanyols, tenen excés de pes, xifres que arriben al 55% a llars amb baixos ingressos (ALADINO 2011). 

Tot i que l'origen de l'obesitat involucra molts factors com la genètica, l'absència o la lactància materna curta, el baix pes en néixer, etc., els principals són l'alimentació inadequada i el sedentarisme. A l'alimentació actual s'abusa d'aliments rics en greixos saturats, sucre afegit i sal, com carns greixoses, brioixeria, begudes ensucrades, menjar ràpid, alhora que s'observa un baix consum de fruites, hortalisses, peixos, llegums i derivats integrals dels cereals. D'altra banda, els jocs a l'aire lliure, les excursions i els esports són substituïts per activitats sedentàries (televisió, ordinador, videojocs).

Avui és més fàcil ser sedentari que ser actiu, i menjar malament és més accessible que menjar bé, els aliments processats rics en greixos, sal i sucre es presenten com a substituts d'aliments poc processats i amb un valor nutritiu superior, disposem de poc temps per cuinar i de vegades no sabem com fer-ho, el menjar ràpid és molt accessible i barat, hi ha una “toxi-informació” que ens confon respecte del valor nutritiu dels aliments i el seu efecte sobre la nostra salut… tots ells són barreres per menjar saludable.

Per posar un exemple, d'aquestes barreres, a l'informe sobre menjadors escolars elaborat pel CODNIB l'any 2013, més de la meitat dels col·legis avaluats no complien la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionaven la presència d'aliments integrals, llegums i peixos, mentre que el 50% abusat dels presos.

Posar fàcil menjar sa i fer accessible l'activitat física a tots els entorns, especialment al familiar i l'escolar, han de ser les claus de les estratègies per millorar la salut de la població.

Recomanacions per millorar els hàbits alimentaris i d'estil de vida als escolars:  

  • Esmorzar cada dia
  • Consumir almenys 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: almenys 3 de fruita i dues d'hortalisses.
  • Prendre llegums 2-3 cops per setmana
  • Incrementar el consum de cereals integrals, peixos i lactis baixos en greixos
  • Disminuir les carns amb greix visible, embotits grassos, etc.
  • Reduir el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats
  • Preferir preparacions casolanes utilitzant oli d'oliva verge per cuinar i amanir
  • Procurar menjar en família
  • Realitzar exercici físic diari (jugar a l'aire lliure, caminar, pujar escales…) i 2 o 3 cops per setmana practicar algun tipus d'esport de més intensitat
  • Respectar l'hora de ficar-se al llit per dormir un mínim de 8-10 hores
  • Evitar tenir TV o ordinador a lhabitació.

 

Col·laboren:

BMN-sanostra. LogoObra Social negativo

fapaMallorca      fapma-menorca    fapa ibiza

 

 Per a més informació, contacteu amb nosaltres.  

CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es 

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA