
- El 35% de la població infantojuvenil de Balears tenen excés de pes.
- “Menjar sa és divertit, l'obesitat infantil no”, lema del Dia Nacional de la Nutrició 2014
- Activitats a les Illes Balears per conscienciar sobre alimentació saludable per a una millor salut.
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears-CODNIB vol formar part activa de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició que se celebrarà el proper dia 28 de maig sota el lema “Menjar sa és divertit, l'obesitat infantil no”. Aquesta edició vol ressaltar les preocupants xifres d'obesitat infantil a Espanya i la necessitat de facilitar l'adquisició d'hàbits alimentaris saludables al medi escolar ia l'àmbit familiar.
Igual que a l'edició de 2012, el CODNIB s'uneix a les Federacions d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Mallorca, Eivissa i Menorca, que participaran a les conferències a Palma, Eivissa i Maó amb motiu de la XIIIa edició del Dia Nacional de la Nutrició. Les sessions versaran sobre l'obesitat infantil i les eines al nostre abast per tractar, contenir i prevenir l'obesitat. Van dirigides a totes les persones interessades a conèixer com s'han d'educar els nens hàbits alimentaris i d'estil de vida saludables. A Palma i Maó se celebraran el dia 28, mentre que a Eivissa serà el 27 de maig, totes tres en horari de 18.30 a 20.00 hores.
- >>>>Palma. Centre Cultural “SA NOSTRA” Carrer Concepción 12. Hi participaran Vicente Rodrigo, president de FAPA Mallorca i Manuel Moñino, president del CODNIB.
- >>>>Maó. Sala de Cultural “SA NOSTRA” Carrer s'Arraval 32. Hi participaran Josep Castells, president de FAPMA Menorca i Catalina Bosch, en representació del CODNIB
- >>>>Eivissa. Club Diari dEivissa. Avd. de la Pau s/n. Hi participaran Pepita Costa, presidenta de FAPA Eivissa, i Irene Roth i David Martínez de la Fuente, en representació del CODNIB.
A més es muntaran taules informatives, als centres hospitalaris de Son Espases, Can Misses i Mateu Orfila, així com als centres de salut de Canal Salar i Vila de Ciutadella i Eivissa respectivament, on es lliuraran fullets informatius i es podran resoldre dubtes sobre alimentació, nutrició i dietètica, especialment enfocats a la prevenció de l'obesitat infantil.
L'obesitat infantil
Segons l'Estudi de Prevalença de l'Obesitat Infantil a Balears (EPOIB 2005), la prevalença 10% de la població infantojuvenil té sobrepès mentre que el 9% és obès. Tot i això, l'Enquesta Nacional de Salut 2011-2012 per a la població infanto-juvenil (2 a 17 anys), situa aquestes xifres en el 26% d'excés de pes i 9% d'obesitat, és a dir el 35% dels nens i joves de Balears tenen excés de pes3, el que suposa excés de pes3, el que suposa excessiu de pes1, el que suposa 8 de pes. sobrepès i 9.6% d'obesitat). Si ens centrem en edats de 6 i 9 anys, el 45% dels nens i nenes espanyols, tenen excés de pes, xifres que arriben al 55% a llars amb baixos ingressos (ALADINO 2011).
Tot i que l'origen de l'obesitat involucra molts factors com la genètica, l'absència o la lactància materna curta, el baix pes en néixer, etc., els principals són l'alimentació inadequada i el sedentarisme. A l'alimentació actual s'abusa d'aliments rics en greixos saturats, sucre afegit i sal, com carns greixoses, brioixeria, begudes ensucrades, menjar ràpid, alhora que s'observa un baix consum de fruites, hortalisses, peixos, llegums i derivats integrals dels cereals. D'altra banda, els jocs a l'aire lliure, les excursions i els esports són substituïts per activitats sedentàries (televisió, ordinador, videojocs).
Avui és més fàcil ser sedentari que ser actiu, i menjar malament és més accessible que menjar bé, els aliments processats rics en greixos, sal i sucre es presenten com a substituts d'aliments poc processats i amb un valor nutritiu superior, disposem de poc temps per cuinar i de vegades no sabem com fer-ho, el menjar ràpid és molt accessible i barat, hi ha una “toxi-informació” que ens confon respecte del valor nutritiu dels aliments i el seu efecte sobre la nostra salut… tots ells són barreres per menjar saludable.
Per posar un exemple, d'aquestes barreres, a l'informe sobre menjadors escolars elaborat pel CODNIB l'any 2013, més de la meitat dels col·legis avaluats no complien la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, ni promocionaven la presència d'aliments integrals, llegums i peixos, mentre que el 50% abusat dels presos.
Posar fàcil menjar sa i fer accessible l'activitat física a tots els entorns, especialment al familiar i l'escolar, han de ser les claus de les estratègies per millorar la salut de la població.
Recomanacions per millorar els hàbits alimentaris i d'estil de vida als escolars:
- Esmorzar cada dia
- Consumir almenys 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: almenys 3 de fruita i dues d'hortalisses.
- Prendre llegums 2-3 cops per setmana
- Incrementar el consum de cereals integrals, peixos i lactis baixos en greixos
- Disminuir les carns amb greix visible, embotits grassos, etc.
- Reduir el consum de dolços, aperitius de bossa, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats
- Preferir preparacions casolanes utilitzant oli d'oliva verge per cuinar i amanir
- Procurar menjar en família
- Realitzar exercici físic diari (jugar a l'aire lliure, caminar, pujar escales…) i 2 o 3 cops per setmana practicar algun tipus d'esport de més intensitat
- Respectar l'hora de ficar-se al llit per dormir un mínim de 8-10 hores
- Evitar tenir TV o ordinador a lhabitació.
Col·laboren:



Per a més informació, contacteu amb nosaltres.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
