L'alimentació desequilibrada per Nadal pot passar factura a la nostra salut.

-
** Consells del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears per a un Nadal saludable.
-
** L'alimentació és determinant en el control de factors de risc com la hipertensió, el colesterol alt o l'excés de pes.
-
** Gaudir del bon menjar no està renyit amb una alimentació saludable.
Palmell de Mallorca, 17 de desembre de 2013. Tot i que per a alguns poden ser les dates menys esperades, per a molts altres el Nadal són el moment de reunir-se amb la família i gaudir dels amics i de plats exquisits que no acostumen a estar a les nostres taules en altres moments de l'any. Tot i això, el Nadal cada vegada és més, sinònim d'excessos en les compres i els àpats, que passen factura a les nostres butxaques, ja de per si ressentides per la crisi, però sobretot a la nostra salut.
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB, vol sensibilitzar la població perquè prengui consciència que aquests excessos en l'alimentació poden ser perjudicials per a la seva salut, especialment per a aquelles persones que tenen problemes digestius, com acidesa o reflux gastroesofàgic, o per als que pateixen malalties de cròniques com la malaltia colesterol alt a sang.
Els excessos nadalencs es tradueixen en un elevat consum de calories procedents d'aliments rics en sucre afegit i en greixos saturats com dolços nadalencs, carns i salses greixoses, i en molts casos de les begudes alcohòliques. També és característic, el consum excessiu d'aliments d'origen animal que desplacen altres com les fruites, verdures i llegums. De fet, en un sol àpat nadalenc, podem arribar a ingerir més del 150% de les nostres necessitats diàries d'energia.
L'alimentació saludable també permet excessos puntuals, sempre que s'emmarquin en moments especials, de fet la dieta mediterrània, entesa com a estil de vida disposa de receptes festives riques en greixos i sucres. A les Illes Balears destaquen les coques de torró, el gall dindi farcit de cuscussó, la porsella rostida o la salsa de Nadal, per posar-ne alguns exemples. Tot i això, el que va ser una celebració puntual, avui s'ha convertit en excessos que poden durar des de començaments de desembre a entrat gener. La campanya comercial al voltant d'aquestes dates incrementen el consum d'aliments que poden desequilibrar la nostra dieta i suposar el guany de fins a 2-3 kg i la descompensació del sucre a la sang, la pressió arterial o dispara les xifres de triglicèrids i colesterol.
Per això, el CODNIB vol oferir uns consells que ajudin a atenuar aquests efectes i ens facin gaudir d'aquestes festes, també amb salut.
- * Menjar a poc a poc, mastegar bé els aliments i gaudir d'aquests dinars i sopars especials, amb la família i els amics.
- * Si hi ha un sopar especial, fer un dinar més lleuger i prendre alguna cosa a mitja tarda, per no arribar amb molta gana. El millor aperitiu és la fruita fresca.
- * Si ens toca cuinar i organitzar aquest menjar especial, a més dels entrants típics, emprar també hortalisses, com margallons, enciams variats, endívies, espàrrecs, etc.
- * Planificar amb temps i organitzar el menú dacord a la preferència dels comensals i les racions, a la seva edat. Assegurarà l'èxit i evitarem deixalles excessives.
- * Alternar les carns típiques dels plats principals, amb peixos en menjars de la resta dels dies especials. La millor guarnició és aquella que conté hortalisses crues o cuinades. Triar les que més ens agradin, idees: col llombarda, bolets, enciams variats, card, escarola, etc.
- * No abusar de les salses als plats principals i entrants.
- * No renunciar als ducs nadalencs, però prendre'ls en els moments especials i no consumir-los diàriament. L'excés de calories, sucre i greix, ens poden jugar una mala passada.
- * Acompanyar els típics dolços nadalencs amb fruites variades, tallades i disposades en safates de manera imaginativa. El mànec, la pinya, el meló, els cítrics o el kiwi, vestiran de color les nostres postres.
- * Com menys alcohol, millor.
- * Les postres light no estan exempts de calories. No abusar-ne.
- * Gaudir de l'entorn privilegiat que tenim a les nostres illes, i sortir amb la família a passejar o fer alguna excursió. Les vacances per Nadal, millor si són actives.
Gaudir del menjar en aquests dies especials, no està renyit de cuidar la nostra salut. La salut és el millor regal que ens podem fer a nosaltres mateixos i als éssers estimats amb els quals compartirem aquestes festes.
CODNIB els desitja Bon Nadal.
