Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

Entrevista a CODNIB al Diari de Balears

Avui, tot són barreres per menjar saludable

 A les portes de la celebració del Dia Nacional de la Nutrició, el Col·legi Oficial de Dietistes–Nutricionistes de Balears organitza diversos actes per conscienciar pares i educadors que “Ensenyar a menjar és ensenyar a créixer”. Manuel Moñino (Badajoz, 1965), president del Col·legi a les illes i vicepresident de l'Associació Espanyola, recorda que l'excés de pes causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. (Amb la col·laboració d'Obra Cultural SA NOSTRA – entrevista publicada al Diari de Balears 24/05/15- traducció al castellà)

 Ensenyar a dinar és ensenyar a créixer… Ens pot avançar alguna idea de la conferència de dilluns que ve al Centre de Cultura “SA NOSTRA”?

 Que l'alimentació a la infància condiciona en gran mesura l'estat de salut a l'edat adulta, de manera que és de vital importància que els pares prenguin consciència que ensenyar a menjar els seus fills de manera saludable reduirà el risc que pateixin alguna malaltia crònica com ara diabetis, problemes cardiovasculars o càncer.

 A qui va dirigida aquesta conferència?

 A la població en general, però especialment a pares, mares i persones interessades a conèixer com s'ha d'educar els nens en alimentació i nutrició. S'oferiran eines i habilitats per ensenyar als petits què és menjar sa i com posar-ho fàcil per portar-ho a la pràctica, així com qui ens pot ajudar en cas de dubtes.

 Quines altres activitats shan organitzat?

Diverses taules informatives a hospitals, mercats i centres comercials de Palma, Inca, Manacor, Eivissa, Santa Eulàlia i Maó, així com conferències en coordinació amb les Federacions d'Associacions de Pares i Alumnes de Menorca i Eivissa.

Quin és lobjectiu daquesta celebració?

 A més a més de conscienciar la població sobre la importància de la nutrició, cridar l'atenció de les administracions i fer reflexionar els mitjans sobre la necessitat d'informar amb responsabilitat.

Quan cal acudir a un dietista-nutricionista?

 Sempre que necessiteu assessorament per tractar els problemes de salut relacionats amb l'alimentació, prèviament diagnosticats pel vostre metge. Actualment no es pot accedir al dietista-nutricionista a Atenció Primària, només és possible en consulta privada.

 Com arriba el dietista-nutricionista a les escoles?

A través de projectes d'educació alimentària i, sobretot, amb la supervisió dels menús escolars, que obligatòriament han d'estar controlats per dietistes nutricionistes.

 Estem errant a l'educació alimentària dels nostres joves?

Sí, però és perquè hi ha moltes fonts d'informació, de vegades “autoritzades”, que confonen els ciutadans. Es publiciten molts aliments rics en greixos i sucre que substitueixen fruites, hortalisses i aigua. Disposem de poc temps per cuinar, tenim a cada cantonada un lloc on accedir a menjar ràpid, els supermercats tenen una gran quantitat d'aliments dels quals ens resulta difícil interpretar-ne el valor nutritiu… Tot són barreres per menjar saludable.

Com ho podem corregir?

 Amb la reformulació d'aliments rics en greix, sal i sucre, la regulació de l'accés a productes insans a la feina, l'escola i els llocs d'oci; regulant la publicitat de certs aliments adreçats a nens i joves i millorant els entorns per a la pràctica regular dactivitat física. Aquestes són les claus de les estratègies nacionals i internacionals per millorar la salut de la població.

  

"L'obesitat suposa més d'un 7% del cost sanitari"

Què opina del sobrepès cada cop més freqüent a la nostra societat?

 Que és més fàcil menjar malament que menjar bé i ser sedentari que actiu, per això ens desenvolupem en ambients generadors d'obesitat. I els nostres fills segueixen el nostre exemple. L'obesitat és contagiosa!

 Què recomana?

 El tractament de l'excés de pes s'ha de plantejar des d'un abordatge multidisciplinari on el dietista-nutricionista individualitzarà la dieta segons els hàbits, les preferències, l'estil de vida o les circumstàncies socials, culturals i econòmiques del pacient. Actualment és molt més senzill recórrer a qualsevol dieta miracle de moda o producte “màgic” que sense gana, ni esforç, eliminarà l'excés de pes, que no pas tractar l'obesitat des de l'evidència científica.

Quins són els últimes dades sobre això?

 A les Balears la prevalença de sobrepès i obesitat en adults és de 43% i 13% respectivament, mentre que a la població infanto-juvenil arriben a cotes de 20% i 9% respectivament. A Espanya el cost econòmic de l'obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, cosa que es tradueix en 2.500 milions d'euros a l'any, que s'ha de sumar als prop de 2.100 milions d'euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per a la pèrdua de pes.

 Unes xifres que espanten…

 L'excés de pes és responsable del 80% dels casos de diabetis tipus 2, del 35% de la cardiopatia isquèmica, del 55% de la hipertensió arterial i causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. L'obesitat suposa més d'un 6% del cost sanitari als estats europeus.

 EL DIETISTA-NUTRICIONISTA

 Actualment hi ha a les Balears, 76 dietistes-nutricionistes col·legiats, dels quals 53 són a Mallorca, 14 a Eivissa i 6 a Menorca.

 El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària en nutrició humana i dietètica, legalment reconegut per prestar assessorament en nutrició, dietètica i dietoteràpia, així com intervenir en l'alimentació de persones o grups segons principis de prevenció i salut pública. Els seus àmbits dactuació són: clínica-assistencial, investigació, docència, salut pública i comunitària, empreses dalimentació i restauració col·lectiva i social.

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA