Avui, tot són barreres per menjar saludable
A les portes de la celebració del Dia Nacional de la Nutrició, el Col·legi Oficial de Dietistes–Nutricionistes de Balears organitza diversos actes per conscienciar pares i educadors que “Ensenyar a menjar és ensenyar a créixer”. Manuel Moñino (Badajoz, 1965), president del Col·legi a les illes i vicepresident de l'Associació Espanyola, recorda que l'excés de pes causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. (Amb la col·laboració d'Obra Cultural SA NOSTRA – entrevista publicada al Diari de Balears 24/05/15- traducció al castellà)
Ensenyar a dinar és ensenyar a créixer… Ens pot avançar alguna idea de la conferència de dilluns que ve al Centre de Cultura “SA NOSTRA”?
Que l'alimentació a la infància condiciona en gran mesura l'estat de salut a l'edat adulta, de manera que és de vital importància que els pares prenguin consciència que ensenyar a menjar els seus fills de manera saludable reduirà el risc que pateixin alguna malaltia crònica com ara diabetis, problemes cardiovasculars o càncer.
A qui va dirigida aquesta conferència?
A la població en general, però especialment a pares, mares i persones interessades a conèixer com s'ha d'educar els nens en alimentació i nutrició. S'oferiran eines i habilitats per ensenyar als petits què és menjar sa i com posar-ho fàcil per portar-ho a la pràctica, així com qui ens pot ajudar en cas de dubtes.
Quines altres activitats shan organitzat?
Diverses taules informatives a hospitals, mercats i centres comercials de Palma, Inca, Manacor, Eivissa, Santa Eulàlia i Maó, així com conferències en coordinació amb les Federacions d'Associacions de Pares i Alumnes de Menorca i Eivissa.
Quin és lobjectiu daquesta celebració?
A més a més de conscienciar la població sobre la importància de la nutrició, cridar l'atenció de les administracions i fer reflexionar els mitjans sobre la necessitat d'informar amb responsabilitat.
Quan cal acudir a un dietista-nutricionista?
Sempre que necessiteu assessorament per tractar els problemes de salut relacionats amb l'alimentació, prèviament diagnosticats pel vostre metge. Actualment no es pot accedir al dietista-nutricionista a Atenció Primària, només és possible en consulta privada.
Com arriba el dietista-nutricionista a les escoles?
A través de projectes d'educació alimentària i, sobretot, amb la supervisió dels menús escolars, que obligatòriament han d'estar controlats per dietistes nutricionistes.
Estem errant a l'educació alimentària dels nostres joves?
Sí, però és perquè hi ha moltes fonts d'informació, de vegades “autoritzades”, que confonen els ciutadans. Es publiciten molts aliments rics en greixos i sucre que substitueixen fruites, hortalisses i aigua. Disposem de poc temps per cuinar, tenim a cada cantonada un lloc on accedir a menjar ràpid, els supermercats tenen una gran quantitat d'aliments dels quals ens resulta difícil interpretar-ne el valor nutritiu… Tot són barreres per menjar saludable.
Com ho podem corregir?
Amb la reformulació d'aliments rics en greix, sal i sucre, la regulació de l'accés a productes insans a la feina, l'escola i els llocs d'oci; regulant la publicitat de certs aliments adreçats a nens i joves i millorant els entorns per a la pràctica regular dactivitat física. Aquestes són les claus de les estratègies nacionals i internacionals per millorar la salut de la població.
"L'obesitat suposa més d'un 7% del cost sanitari"
Què opina del sobrepès cada cop més freqüent a la nostra societat?
Que és més fàcil menjar malament que menjar bé i ser sedentari que actiu, per això ens desenvolupem en ambients generadors d'obesitat. I els nostres fills segueixen el nostre exemple. L'obesitat és contagiosa!
Què recomana?
El tractament de l'excés de pes s'ha de plantejar des d'un abordatge multidisciplinari on el dietista-nutricionista individualitzarà la dieta segons els hàbits, les preferències, l'estil de vida o les circumstàncies socials, culturals i econòmiques del pacient. Actualment és molt més senzill recórrer a qualsevol dieta miracle de moda o producte “màgic” que sense gana, ni esforç, eliminarà l'excés de pes, que no pas tractar l'obesitat des de l'evidència científica.
Quins són els últimes dades sobre això?
A les Balears la prevalença de sobrepès i obesitat en adults és de 43% i 13% respectivament, mentre que a la població infanto-juvenil arriben a cotes de 20% i 9% respectivament. A Espanya el cost econòmic de l'obesitat suposa el 7% de la despesa sanitària, cosa que es tradueix en 2.500 milions d'euros a l'any, que s'ha de sumar als prop de 2.100 milions d'euros que els espanyols es gasten en productes miracle i dietes fraudulentes per a la pèrdua de pes.
Unes xifres que espanten…
L'excés de pes és responsable del 80% dels casos de diabetis tipus 2, del 35% de la cardiopatia isquèmica, del 55% de la hipertensió arterial i causa a Europa més d'1 milió de morts cada any. L'obesitat suposa més d'un 6% del cost sanitari als estats europeus.
EL DIETISTA-NUTRICIONISTA
Actualment hi ha a les Balears, 76 dietistes-nutricionistes col·legiats, dels quals 53 són a Mallorca, 14 a Eivissa i 6 a Menorca.
El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària en nutrició humana i dietètica, legalment reconegut per prestar assessorament en nutrició, dietètica i dietoteràpia, així com intervenir en l'alimentació de persones o grups segons principis de prevenció i salut pública. Els seus àmbits dactuació són: clínica-assistencial, investigació, docència, salut pública i comunitària, empreses dalimentació i restauració col·lectiva i social.
