Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
ddn2024

DDN2024 – “TOT EM SENTA MALAMENT” – Trastorns digestius funcionals

ddn2024

  • ‍El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes llança la campanya “Tot em senti malament” al mes de novembre amb motiu del Dia del Dietista-Nutricionista 2024
  • L'objectiu és informar la població sobre les causes dels TDF i com manejar-los i prevenir-los, desmentint mites.
  • Alicia Salido, dietista-nutricionista: "Una dieta poc saludable, l'estrès crònic, l'ús prolongat de certs medicaments o les infeccions intestinals augmenten el risc"
  • El 22 de novembre se celebrarà un webinar gratuït dirigit a dietistes-nutricionistes i població en general on es tractaran els principals TDF, el seu abordatge i tractament

Palma a 19 de novembre 2024 – “Tot em senti malament”. Aquesta és una de les frases més escoltades en els darrers temps a la consulta del dietista-nutricionista. I aquest és el lema que el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) ha escollit per a la campanya de conscienciació i divulgació a la població sobre els Trastorns Digestius Funcionals que es durà a terme en col·laboració amb l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica al llarg del mes de novembre, en el marc del Dia del Dietista-Nutricionista que se celebra el 24 d'aquest mes.

Els Trastorns Digestius Funcionals (TDF) han augmentat en els darrers anys a nivell mundial, especialment entre els adults joves. En consulta, entre el 85 i el 90% dels pacients amb TDF refereixen com a símptoma principal la intolerància o les molèsties gastrointestinals relacionades amb el consum d'aliments específics, i aquests són diferents en funció de cada individu.

"Aquest tipus de trastorns, que abasten des de la intolerància alimentària fins al SIBO, la disbiosi, etc., és cada vegada més freqüent. Per això, és fonamental un diagnòstic precís i un enfocament interdisciplinari en el seu tractament, amb el metge, el dietista-nutricionista i el psicòleg treballant de forma complementària", afirma Alicia Salido, responsable de l'àrea de nutrició.

La campanya llançada pel CGCODN, en paraules del seu president, Manuel Moñino, “té com a finalitat informar la població sobre l'origen i les causes dels Trastorns Digestius Funcionals, aportar recomanacions per a la seva prevenció, conscienciar sobre la importància de tractar-los correctament i desmentir alguns mites existents al voltant d'aquesta temàtica”. Alhora, també busca “oferir informació, materials i recursos que serveixin als dietistes-nutricionistes i professionals de la salut com a suport i guia per a la intervenció amb els seus pacients”.

Al llarg del mes de novembre, el Consell General de DN farà difusió de materials (infografies, díptics…) i dietistes-nutricionistes a tot Espanya organitzaran xerrades i tallers adreçats a la població al voltant d'aquest tema. L'activitat principal de la campanya serà el webinar gratuït que se celebrarà el divendres 22 de novembre, en què la dietista-nutricionista Alicia Salido aclarirà conceptes sobre els diferents TDF (intoleràncies alimentàries, SIBO, microbiota, disbiosi, etc.), ensenyarà com prevenir, detectar, manejar i resoldre'ls, i donarà recompensa.

Trastorns digestius funcionals (eix intestí -cervell): causes, conseqüències i tractament. Els TDF són un grup d'afeccions de l'eix intestí-cervell associats a la funció del sistema digestiu (per exemple, l'absorció de nutrients). La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes presents a l'intestí i compleix funcions metabòliques, immunològiques, fisiològiques i de barrera intestinal funcional, per la qual cosa se'l considera un òrgan més del cos.

No obstant això, els mals hàbits dietètics, l'exposició a tòxics, l'estrès crònic, així com l'ús d'antisèptics i antibiòtics i les infeccions intestinals podrien ser responsables del desequilibri a la microbiota intestinal, conegut com a disbiosi.

Un dels més escoltats en els darrers temps és el sobrecreixement bacterià a l'intestí prim (SIBO, per les sigles en anglès), que podria estar afectant fins a un 20% de la població sana. El SIBO es produeix quan hi ha un augment anormal de microorganismes que no es troben comunament en aquesta part del tub digestiu. Els signes i símptomes del SIBO sovint inclouen pèrdua de gana, dolor abdominal, inflor, gasos, sensació de sacietat, digestions lentes, diarrea o restrenyiment funcionals, pèrdua de pes involuntària o malnutrició per malabsorció de nutrients. Les causes principals són l'estrès, l'ansietat, la depressió, els trastorns de l'estat d'ànim o del son, una alimentació desequilibrada, dietes restrictives i consum habitual d'aliments de baixa qualitat nutricional, així com alguns tractaments prolongats (antibiòtics, antiàcids, quimioteràpia, antihistamínics, corticoides...) Tot i això, no tots els SIBO són iguals i, per tant, no es poden tractar tots igual. Per això és important acudir sempre a un dietista-nutricionista per rebre l'assessorament i el tractament adequat.

El tractament de qualsevol TDF és fonamental per evitar problemes digestius crònics. El diagnòstic i seguiment d'aquest tipus de trastorns ha de ser interdisciplinar, i hi han de participar el metge, el dietista-nutricionista i el psicòleg per abordar de manera integral els símptomes i el seu impacte en la qualitat de vida del pacient.

El dietista-nutricionista adapta i supervisa el pla alimentari, treballa en estratègies dietètiques per millorar els símptomes, ajuda a identificar i educar sobre comportaments alimentaris i assegura que el pacient mantingui una alimentació saludable.

Enllaç i imatge del webinar gratuït per al 22 de novembre a les 16:00h amb 45 minuts de resolució de preguntes del públic: https://www.consejodietistasnutricionistas.com/todo-me-sienta-mal-webinar-gratuito-sobre-trastornos-digestivos-funcionales/

webinar ddn2024

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA