Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

NdP_Dietistes-nutricionistes: és possible gaudir de l'estiu sense abandonar l'alimentació saludable

 

  • El CGCODN recomana mantenir hàbits alimentaris saludables, encara que amb certa flexibilitat, i adverteix dels riscos de recórrer a dietes “exprés” per compensar excessos.

29 juliol 2024 – L'estiu i les vacances conviden a aprofitar més els dies, sortir a dinar o sopar fora de casa, prendre l'aperitiu, anar a festes o activitats a l'aire lliure… Com a conseqüència, els hàbits i les rutines es deixen de banda i l'estil de vida es torna més desordenat i sedentari, cosa que també inclou els hàbits alimentaris. Com a conseqüència, es pot veure augmentat el pes, cosa que fa que algunes persones tinguin sentiment de culpabilitat i es “castiguin” per redimir allò augmentat durant les vacances.

El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) recorda a la població que és possible gaudir de l'estiu i mantenir una alimentació saludable, mantenint bons hàbits la major part del temps però sense necessitat de ser estrictes i adverteix dels riscos d'anar a dietes exprés per compensar “excessos”.

Davant l'arribada de la temporada estival, els dietistes-nutricionistes reben pacients la principal preocupació dels quals és acabar l'estiu amb excés de pes o alterat el seu perfil de salut, per l'increment de factors de risc com la hipertensió, el colesterol elevat, o el descontrol a la glucèmia. “Els menjars que solem ingerir fora de casa tendeixen a ser menys “saludables”, tant per la forma de cuinat com per la composició, ja que habitualment solen ser rics en greixos no saludables, sucres i sal, encara que els restaurants cada vegada disposen de més opcions entre les quals triar plats més saludables i sostenibles. A més, moltes vegades les acompanyem amb begudes alcohòliques, fet que suposa un risc afegit, ja que no hi ha una quantitat mínima d'alcohol que estigui exempta de risc”, explica Mª José Ibáñez, dietista-nutricionista i secretària del CGCODN.

Això és un problema? MªJosé Ibáñez ho deixa clar: "Per a una persona sana no ho és, sempre que ho fem de forma ocasional. El problema sorgeix si convertim aquest tipus de menjars en la nostra forma d'alimentació habitual durant un llarg període. No obstant això, en persones que han de controlar els seus factors de risc, l'impacte en la salut podria ser rellevant; en aquest cas, és millor triar aliments i begudes d'acord amb la seva condició de salut"”.

La clau, per tant, és la mateixa que qualsevol altra època de l'any: menjar una àmplia varietat d'aliments que permeti seguir un patró d'alimentació saludable, i evitar l'excés de sedentarisme procurant fer algun tipus d'activitat física (sortir a caminar, nedar a la platja o piscina…).

L'estiu no requereix una alimentació diferent a la de la resta de l'any, però sí que convida a gaudir de molts productes de temporada. Una alimentació basada en hortalisses i fruites, plats estiuencs de llegums i cereals, fruita seca i moderada en ous, peixos, lactis o carns magres, on l'oli d'oliva sigui el greix principal de cuinat, ens ajudarà a mantenir una alimentació saludable i més sostenible”, indica Ibáñez.

Un altre aspecte a tenir en compte a l'època estival és la importància d'hidratar-se, per això Ibáñez recomana “beure abundant aigua al llarg del dia, i aprofitar aliments que ens aportin aigua i ens refresquin, com hortalisses i fruites, sopes fredes, salmorejo, gaspatxo o amanides". Això sí, la dietista-nutricionista adverteix: "L'alcohol, encara que creguem que ens “refresca”, no hidrata, ans al contrari, ja que augmenta la quantitat d'orina, provocant pèrdua de líquid i risc de deshidratació. A més, és un tòxic que cal evitar, o en cas contrari, no excedir un màxim de dues begudes (copa de vi, cervesa, etc.) en home i una en dones”.

Finalment, des del CGCODN recomanen en aquesta època de l'any, a causa del risc més alt per les altes temperatures, controlar especialment la seguretat alimentària quan es menja fora de casa. És important recordar que és obligatori tenir accés a la informació sobre al·lèrgens als restaurants o establiments de menjar on anem, també als mercats i parades de carrer, evitant aquells que mostrin deixadesa en la higiene, per evitar reaccions adverses o toxiinfeccions alimentàries que ens facin malbé les vacances.

Comunicació / Rebeca Valencià

prensa@conselldietistesnutricionistes.com

Mòbil 651 420 448

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA