Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

BUTLLETÍ INFORMATIU CGCODN – Setembre 2021 (1a quinzena)

 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Comença setembre i al Consell reprenem la plena activitat, i ens complau informar-vos que hem estat treballant intensament en l'organització del III Fòrum de Alimentació Responsable que, com no podia ser altrament, aquest any girarà al voltant de l'Any Internacional de les Fruites i Verdures, AIVF

Estigueu molt atentes i atents perquè en breu s'obriran les inscripcions i podreu accedir a conferències d'enorme interès a nivell professional i personal, i més endavant gaudir d'una sèrie de webinars amb professionals de primera línia. 

Entre tots farem que el Sistema Alimentari sigui una mica més ètic, just i sostenible.

#LaProfessióLaFemTots

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

¡El III Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable ja està en marxa!

El proper 19 d'octubre celebrarem, de 16 a 19 hores en format en línia, la tercera edició del Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable, que té com a objectiu fomentar el consum responsable de fruites i verdures, des de la infància i la joventut.

Bones pràctiques, comunicació i polítiques seran els eixos centrals al voltant dels quals discorreran els tres webinars.

Comptarem amb 12 ponents destacats, entre els quals destaquen representants d'institucions nacionals i internacionals (EFAD, EUFIC, ICDA , CIMES), organitzacions com CERAI, MISSATGE CÍVICA, i iniciatives sostenibles com Càtedra Terra Ciutadana o Càtedra UA d'Estudi del Sabor Gastronòmic, entre d'altres.

Pareu atenció a la web www.alimentarbien.com així com a les xarxes socials i butlletins del Consell, on durant les properes setmanes anirem avançant més informació sobre aquest fòrum i com inscriure-s'hi.

M'interessa!

 

Últims dies per presentar candidatures a ponent al IV Congrés AND!

El 6 de setembre finalitza el termini per presentar candidatures a ponències al congrés, el lema del qual aquest any és “Nutrició personalitzada i dietètica de precisió“, a través de la convocatòria become speaker o presentar un treball científic al congrés a través del call for abstracts.

També aquell dia finalitza el termini per presentar candidatures a la taula “Diàlegs amb la Indústria Alimentària i Farmacèutica”, ponències que seran avaluades a cegues pel Comitè Científic. Aquelles millor puntuades seran presentades en una taula al congrés clarament identificada i serà una taula exempta de patrocini econòmic.

Presenta la teva candidatura

 

15a reunió de l'Assemblea General d'ICDA

El 31 d'agost 2021, vespra de l'inici del Congrés Internacional d'ICDA, s'ha celebrat l'Assemblea General de la Federació Internacional d'Associacions de Dietistes-Nutricionistes, a la qual pertanyen el Consell General de Dietistes-Nutricionistes i L'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. 

El 2021, el nombre d'Associacions Nacionals membre és 52 i el nombre de dietistes-nutricionistes representats 210.000. En blau es representen els països que formen part de la ICDA. A l'Assemblea hi han participat membres de 32 països.

Actualment formen la Junta Directiva 7 membres i assumeix la presidència el Dr. Giuseppe Russolillo, d'Espanya, que va presidir l'Assemblea. 

A la notícia web pots conèixer els projectes més rellevants en què està treballant la ICDA actualment.

 

Campanya #EUChooseSafeFood: ciència de confiança per a la seguretat alimentària

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i l'European Food Safety Authority (EFSA) acaben de llançar la campanya #EUChooseSafeFood: ciència de confiança per a la seguretat alimentària.

L'objectiu és generar confiança als consumidors a Espanya a l'hora d'escollir els aliments que consumeixen, explicant de forma simultània el rol que exerceix la ciència en la tasca de garantir la seguretat alimentària. Les temàtiques que es desenvoluparan a la campanya inclouen lectura d'etiquetes, higiene alimentària, declaració de propietats saludables, els al·lergògens, els additius, les malalties d'origen alimentari o el paper que juguen les abelles a la nostra alimentació.

La web del projecte, a la qual pots accedir AQUI, inclou tota la informació, així com materials per compartir a xarxes socials. I el Consell General s'ha compromès a donar-hi suport i difusió.

 

Segueix l'activitat de la ICDA a través del seu perfil a LinkedIn

La Confederació Internacional d'Associacions de Dietistes-Nutricionistes (ICDA), de la qual el Consell és membre, estrena perfil a LinkedIn, al qual et pots unir des d'aquest enllaç.

A través seu compartiran regularment notícies i novetats que puguin resultar d'interès per a la professió. 

 

IV Workshop d'experiències pràctiques en nutrició esportiva
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Data: 17 de setembre de 17 a 19 h
  • Objectius: l'objectiu d'aquesta jornada és oferir formació especialitzada als professionals de la dietètica i nutrició per conèixer i posar en pràctica diferents casos de nutrició esportiva, des del punt de vista del dietista-nutricionista i dels esportistes, a més de fer servir la gastronomia i innovació a la cuina.
  • Més informació i inscripcions AQUÍ
 

Curs de cuina vegetariana per a la consulta dietètica
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 15 de setembre
  • Durada: 3 mesos (72 hores càtedra)
  • Objectius: aquest curs està específicament dissenyat perquè el dietista-nutricionista i els professionals de la salut que treballin a l'educació alimentària aprofundeixin en l'àrea culinària de l'alimentació vegetariana i adquireixin les habilitats i eines necessàries per oferir als seus pacients i clients un servei diferenciat i de més qualitat.
  • Més informació i inscripcions aquí
 

Curs de creixement professional en nutrició: impacte, inspiració i motivació
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 24 de setembre
  • Durada: 2 mesos
  • Objectiu: el curs està dissenyat específicament amb l'objectiu que diversos professionals de la salut es familiaritzin amb les habilitats i tècniques de lideratge des d'una perspectiva teòrica i pràctica que en permeti el creixement professional. Pretén mostrar diferents eines per gestionar la teva carrera professional i augmentar el seu impacte a la societat.
  • Més informació i inscripcions AQUÍ
 

Curs de pràctica basada en l'evidència en nutrició per a professionals sanitaris
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 14 d'octubre
  • Durada: 2 mesos (72 hores càtedra)
  • Objectiu: cada dia els professionals sanitaris són bombardejats amb una ingent quantitat d'informació que no són capaços d'assimilar i encara menys traslladar a la seva pràctica diària. Aquest curs s'ha ideat per dissipar aquests dubtes i donar les eines oportunes perquè els professionals de la salut (i especialment els dedicats a la nutrició humana i dietètica) puguin desenvolupar la seva pràctica tal com els obliga el codi deontològic de la seva professió.
  • Inscripcions obertes fins al 12 de setembre AQUÍ
 

El CGCODN als mitjans 

26/08/21 Maleïda.es Dieta flexitariana: què és, quins beneficis té i com pot reduir l'impacte mediambiental al planeta. Referència al document de postura del Consell i de l'Acadèmia sobre el consum de carn.

20/08/21 Informatius ÀPunt C.Valenciana Estudi sobre presència d'acrilamida als aliments. Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

09/08/21 Maldita.es No, no hi ha evidències que el sucre estigui relacionat amb la hiperactivitat als nens. Amb Eduard Baladía, membre del Centre d´Anàlisi d´Evidència Científica de l´Acadèmia i del CGCODN.

09/08/21 Maleïda.es Com endolcir una recepta sense sucre ni edulcorants. Amb Alba Santaliestra, presidenta CPDNA.

01/08/21 Cuida't Plus Llet de vaca: què ens aporta realment? Amb Mónica Pérez, presidenta AEXDN.

30/07/21 La Raó El malbaratament de menjar es dispara un 30% a l'estiu, aprèn a evitar-ho. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA.
 

Segueix-nos!

Twitter
@aedinforma
@CGCODN_Oficial
Facebook
@CGCODNoficial
@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion

Segueix atentament les novetats sobre els propers Congressos

Congressos en què el CGCODN forma part o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA