Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

BUTLLETÍ INFORMATIU CGCODN – Agost 2021

 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Si alguna cosa ajuda significativament al progrés de la nostra professió és ser capaços, des de la unitat i el consens, de definir els nostres estàndards de qualitat i aplicar-los permanentment als nostres argumentaris amb l'administració pública i les universitats, que regulen la nostra professió i que formen les i els dietistes-nutricionistes.

Aquest mes de juliol hem vist publicar-se un Consens entre 17 països de parla hispana sobre com ha de ser la nostra formació universitària, formació que ens fa únics i ens diferencia de les altres professions, i per tant ens ha de protegir de l'intrusisme professional.

Ara és moment que aquest missatge cali a la població ia l'administració i, us animo a totes ia tots a fer servir els vostres canals de divulgació per donar-lo a conèixer.

#LaProfessióLaFemTots

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 
 

Participa a l'enquesta sobre competències del DN a la consulta!

 

Estàndards de qualitat per a la formació de professionals de dietètica i nutrició
 

El Comitè Internacional per a l'Estandardització de Consensos i estandardització en Nutriologia (CIENUT), del qual el Consell és membre, acaba de publicar aquest consens en què han participat Ànima Palau, presidenta del CGCODN; Giuseppe Russolillo, director científic de l'Acadèmia ; Manuel Moñino, president de CODNIB, i Luis Frechoso, president de CODINUPA.

Aquest document és el primer duna sèrie que té com a objectiu establir els estàndards mínims de qualitat per a la formació de professionals de nutrició i dietètica a Iberoamèrica. Busca posar com a referència general els aspectes més rellevants i reeixits que s'hagin assolit als països membres, de manera que serveix per definir-nos com a professionals, definir el nostre nínxol com a professional sanitari i ens permeti enfrontar de manera més organitzada l'exercici professional il·legal.

Accedeix al document de consens

 

Nou postgrau oficial d'Expert en Vegetarianisme i Planificació Dietètica

Davant la creixent demanda a la societat, l'Acadèmia treballa des de fa dos anys en la posada en marxa d'un postgrau oficial per oferir-ne una capacitació en noves habilitats com són l'assessorament i la planificació dietètica en el vegetarianisme, atenent les noves realitats i els nous aliments que podem trobar al mercat.

La Fundació Universitat de les Illes Balears, que ha dissenyat el programa en col·laboració amb la Universitat de Saragossa i l'Acadèmia, serà l'encarregada d'impartir aquest postgrau a format en línia, amb una durada de 8 mesos i 20 crèdits ECTS. 

El postgrau donarà menjant el 11 d'octubre del 2021 i les places són limitades (data límit dinscripció: 30 de setembre).

Consulta més informació i apunta't AQUI

 

Congrés EFAD: consulta el programa

Ja s'ha publicat el programa del congrés europeu de nutrició i dietètica que EFAD celebrarà de manera virtual del 26 al 30 d'octubre i el tema central del qual és “El vincle vital amb la salut”.

Consulta les ponències i els experts de tot Europa que hi participaran clicant en aquest enllaç.

 

Ampliat el termini per a candidatures a become speaker, call for abstracts i diàlegs amb la indústria al IV Congrés AND.

L´Acadèmia informa que l´organització ha decidit ampliar al 6 de setembre de 2021 el termini per presentar candidatures a ponències al congrés, el lema del qual aquest any és “Nutrició personalitzada i dietètica de precisió“, a través de la convocatòria become speaker o presentar un treball científic al congrés a través del call for abstracts.

També s'ha ampliat el termini per presentar candidatures a taula “Diàlegs amb la Indústria Alimentària i Farmacèutica”, ponències que seran avaluades a cegues pel Comitè Científic. Aquelles millor puntuades seran presentades en una taula al congrés clarament identificada i serà una taula exempta de patrocini econòmic.

Presenta la teva candidatura

 

IV Workshop d'experiències pràctiques en nutrició esportiva
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Data: 17 de setembre de 17 a 19 h
  • Objectius: l'objectiu d'aquesta jornada és oferir formació especialitzada als professionals de la dietètica i nutrició per conèixer i posar en pràctica diferents casos de nutrició esportiva, des del punt de vista del dietista-nutricionista i dels esportistes, a més de fer servir la gastronomia i innovació a la cuina.
  • Més informació i inscripcions AQUÍ
 

Curs de cuina vegetariana per a la consulta dietètica
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 15 de setembre
  • Durada: 3 mesos (72 hores càtedra)
  • Objectius: aquest curs està específicament dissenyat perquè el dietista-nutricionista i els professionals de la salut que treballin a l'educació alimentària aprofundeixin en l'àrea culinària de l'alimentació vegetariana i adquireixin les habilitats i eines necessàries per oferir als seus pacients i clients un servei diferenciat i de més qualitat.
  • Més informació i inscripcions aquí
 

Curs de creixement professional en nutrició: impacte, inspiració i motivació
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica i el Consell General

  • Inici: 24 de setembre
  • Durada: 2 mesos
  • Objectiu: el curs està dissenyat específicament amb l'objectiu que diversos professionals de la salut es familiaritzin amb les habilitats i tècniques de lideratge des d'una perspectiva teòrica i pràctica que en permeti el creixement professional. Pretén mostrar diferents eines per gestionar la teva carrera professional i augmentar el seu impacte a la societat.
  • Més informació i inscripcions AQUÍ
 

El CGCODN als mitjans (últims 15 dies)

25/07/21 Cuida't Plus Colirròs: els beneficis de la coliflor en forma d'arròs. Amb Ingortze Zubieta, vicepresidenta CODINE-EDINEU.

23/07/21 Business Insider Aquest és el gran error que segurament comets quan guardes els ous acabats de comprar a la nevera. Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

20/07/21 Maleïda.es Per què sí que hi ha aliments bons i aliments que fins i tot en petites quantitats no són recomanables. Amb Alba Santaliestra, presidenta CPDNA.

19/07/21 La Raó Quin tipus de carn vermella és bona i quanta quantitat és saludable? Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

18/07/21 El Butlletí. Càncer, fetge gras i insuficiència renal: els problemes derivats de l'alt consum de carn. Referència al document de postura del Consell i de l'Acadèmia. 

17/07/21 Iahoo Notícies A quants filets equival la recomanació de consum de carn a la setmana. Amb Alma Palau, presidenta CGCODN

17/07/21 Cercadorsposades.com Menjar carnsí o no? Què diuen els experts en nutrició? Referència al document de postura del Consell i de l'Acadèmia.

16/07/21 La RaóQuines dietes miracle són perilloses davant de la Covid? Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

16/07/21 AgroNews Davant el consum de carns. Referència al document de postura del Consell i de l'Acadèmia.

15/07/21 Maleïda.esPer què hi ha aliments que no hauries de congelar o ficar a la nevera. Amb Ànima Palau, presidenta CGCODN.

15/07/21 Maleïda.es Per què hi ha aliments que no puc deixar de menjar i com controlar-ho. Amb Laura Regueiro, vocal de Codinugal.

Segueix-nos!

Twitter
@aedinforma
@CGCODN_Oficial
Facebook
@CGCODNoficial
@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion

Segueix atentament les novetats sobre els propers Congressos

Congressos en què el CGCODN forma part o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA