Informació actualitzada al juliol de 2025
Article 5. Fins, facultats i funcions del Col·legi
5.1. Són fins essencials de CODNIB: la representació exclusiva i la defensa de la professió de dietista nutricionista i els interessos professionals de les persones col·legiades, en congruència amb els interessos generals de la societat; la formació professional permanent dels professionals de la nutrició humana, dietètica i alimentació; lordenació en làmbit de les Illes Balears de lexercici de la professió dins el marc legal i col·legial establert, i la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris dels serveis prestats pels dietistes nutricionistes col·legiats, tot això sense prejudici de les competències de lAdministració pública per raó de la relació funcional.
5.2. El CODNIB assumeix en el seu àmbit territorial totes les competències i funcions que la legislació vigent li atorga, així com les que de manera expressa li pugui delegar l'Administració a fi de complir els seus objectius de cooperació en la salut pública, ordenació de l'exercici professional de la nutrició humana, de la dietètica i alimentació, i la garantia de l'exercici ètic i de la qualitat en la professió.
5.3. A més, el Col·legi tendirà a la consecució dels següents fins:
- Assumir la representació de la professió i dels seus professionals en tots els aspectes concernents a aquella.
- Ordenar, en l'àmbit de la seva competència, l'exercici professional vetllant perquè s'exerceixi d'acord amb criteris deontològics i exercint la facultat disciplinària a l'ordre professional i col·legial.
- Col·laborar amb lAdministració pública dàmbit territorial, estatal i europeu en la reglamentació de les condicions generals de lexercici de la professió.
- Representar i defensar els interessos generals dels dietistes nutricionistes i de la nutrició humana, dietètica i alimentació, especialment les seves relacions amb les administracions i les institucions sanitàries i/o socials, ja siguin de caràcter públic, privat o mixt.
- Promoure, vetllar i vigilar que la nutrició humana, dietètica i alimentació siguin un mitjà adequat per a l'atenció i la millora de la salut i el benestar de la ciutadania.
- Promoure, divulgar i potenciar la nutrició humana, dietètica i alimentació, així com la seva integració i rellevància en l'estructura sanitària i social des de les perspectives científica, cultural, laboral, investigadora i docent.
- Promoure i estendre la professió de la nutrició humana, dietètica i alimentació en la prevenció, valoració, diagnòstic, tractament, seguiment i avaluació dietètica i nutricional a les persones sanes i malaltes.
5.4. Per al compliment dels seus fins, CODNIB exercirà en el seu àmbit territorial les facultats i funcions atribuïdes per la legislació estatal i autonòmica en la matèria, comprenent, entre d'altres, les següents:
- Podrà adquirir a títol onerós o lucratiu, alienar, vendre, gravar, posseir i reivindicar tota mena de béns, contreure obligacions i, en general, ser titular de tota mena de drets, executar o suportar qualsevol acció judicial, reclamació o recurs a totes les vies i jurisdiccions. Amb l'acord previ de la Junta de Govern, correspon a la presidència del Col·legi l'exercici de les facultats establertes anteriorment, excepte els actes de disposició dels béns del Col·legi, per als quals s'exigirà a més ratificació de l'Assemblea General.
- Intervenir, prèvia sol·licitud, en vies de conciliació o arbitratge en les qüestions que, per motius professionals, se suscitin entre les persones col·legiades, o entre aquestes i la ciutadania.
- Exercir funcions darbitratge en els assumptes que els siguin sotmesos, així com promoure o participar en institucions darbitratge.
- Complir i fer complir els seus membres, quant afecti la professió, les disposicions legals i estatutàries, així com les normes i decisions adoptades pels òrgans col·legials en matèria de la seva competència.
- Ostentar la representació que estableixin les lleis per al compliment dels seus fins; ostentar, en l'àmbit autonòmic, la representació i la defensa de la professió davant l'Administració, les institucions, les entitats i els particulars, amb legitimació per ser part en tots els litigis que afectin els interessos professionals i exercitar el dret de petició d'acord amb el que disposa la llei.
- Ordenar l'activitat professional dels col·legiats, vetllant per la formació, l'ètica i la dignitat professional i pel respecte als drets de la ciutadania, aprovant-ne un codi deontològic i cuidant-ne l'acatament i l'efectivitat.
- Exercir la facultat disciplinària a l'ordre professional i col·legial; elaborar-ne els Estatuts particulars i les modificacions redactar i aprovar el seu propi reglament de règim intern, i altres acords per al desenvolupament de les seves competències; elaborar normes i estàndards d'actuació professional necessaris per a l'ordenació de l'exercici de la professió de dietista nutricionista, així com la creació, el desenvolupament i la implantació dels sistemes d'acreditació de professionals corresponents, com a via cap a l'excel·lència de la pràctica professional de la nutrició humana, dietètica i alimentació.
- Exercir totes les funcions que redundin en benefici dels interessos dels consumidors i usuaris dels serveis prestats pels dietistes nutricionistes i les dietistes nutricionistes col·legiats.
- Aprovar els pressupostos, i regular i exigir les aportacions econòmiques dels seus membres.
- Procurar l'harmonia i la col·laboració entre el col·lectiu col·legial.
- Organitzar i promoure activitats i serveis comuns dinterès per als col·legiats i les col·legiades, de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial, de previsió i altres anàlegs.
- Prestar, amb els professionals competents, els serveis dassessorament jurídic, laboral, administratiu i fiscal que es considerin oportuns.
- Participar a l'elaboració dels plans d'estudi; informar de les normes dorganització dels centres docents corresponents a la professió; mantenir permanent contacte amb aquests; crear, mantenir i proposar, si escau, al Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes Nutricionistes d'Espanya, l'homologació dels mitjans que es puguin establir per facilitar l'accés a la vida professional de les noves persones titulades a l'àmbit de la Unió Europea; organitzar cursos i activitats per a la formació, perfeccionament i carrera professional.
- Procureu que l'exercici professional respongui, tant en nombre de professionals com en qualitat, a les necessitats de la societat.
- Adoptar les mesures que condueixen a evitar i perseguir l'intrusisme professional. En aquest sentit, cal vigilar que la utilització del nom i l'exercici de les tècniques pròpies de la nutrició humana, dietètica i alimentació s'atenguin a les normes reguladores de la professió i el seu exercici. A aquest efecte, es podrà requerir el suport de les autoritats governatives i sanitàries i plantejar els casos davant dels tribunals de justícia.
- Vetllar perquè els mitjans de comunicació social divulguin la nutrició humana, dietètica i alimentació amb base científica contrastada, i combatre tota propaganda o publicitat incerta o enganyosa, o la que amb caràcter general atempti contra els drets de la població o contravingui els principis de la llei corresponent.
- Atendre la formació de les professions sanitàries no titulades i titulades per tal de procurar la millor atenció de les exigències i necessitats sanitàries de la població i del sistema sanitari.
- Informar, en els respectius àmbits de competència, de paraula o per escrit, sobre projectes o iniciatives del Parlament de les Illes Balears o del Govern de les Illes Balears i de tots els organismes que ho requereixin.
- Treballar i col·laborar amb l'Administració pública (especialment l'Administració sanitària) i la resta de poders públics mitjançant la realització d'estudis, l'emissió d'informes, l'elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb les finalitats que els sol·licitin o acordin per iniciativa pròpia.
- Participar en matèries pròpies de la professió als òrgans consultius de l'Administració, així com als organismes interprofessionals.
- Assegurar la representació dels dietistes nutricionistes als consells de salut i en els termes establerts a les normes que els regulin.
- Informar les indústries relacionades amb la nutrició humana, dietètica i alimentació, de les condicions desitjables per al desenvolupament de nous productes i establir, si les condicions tècniques ho permeten, un control dieteticonutricional sobre els productes alimentaris oferts, a petició d'aquestes indústries.
- Totes les altres funcions que redundin en benefici dels interessos de la professió, dels seus membres i altres fins de la nutrició humana, dietètica i alimentació, així com les que vinguin disposades per la normativa estatal o autonòmica.
- Establir un servei d'atenció a les persones col·legiades i als usuaris dels serveis prestats pels dietistes nutricionistes col·legiades, per resoldre les incidències i els tràmits col·legials que es produeixin i sol·licitin, respectivament.
