
L'Acadèmia i el Consell, després d'avaluar l'impacte en salut i mediambiental del consum de carn i considerant la tendència a l'alça en el consum de carns a la població espanyola, creu que cal continuar aplicant les estratègies de salut pública que tinguin com a objectiu fomentar el consum d'aliments frescos i poc processats d'origen vegetal propis de la dieta mediterrània, com les fruites i hortalisses, llegums, cereals de gra sencer i els seus derivats, oli d'oliva i fruits secs i llavors, entre d'altres, i per tant, limitar el consum d'aliments d'origen animal en general i promoure la reducció del consum de carns en particular, especialment de carns vermelles i processades, promovent en tot moment un patró alimentari saludable i sostenible, i no centrant-se únicament en un grup d'aliments.
Així mateix, anima les administracions a que actuïn de manera coordinada, en línia amb les postures adoptades per organitzacions de referència com l'Organització Mundial de la Salut o les Nacions Unides, perquè reforcin les polítiques que facilitin l'accés a aliments saludables propis del nostre entorn geogràfic, i que es reforcin les accions per produir aliments d'una manera més respectuosa amb el medi ambient. impacte al medi ambient és també significatiu.
Per acabar, és important destacar que, per assegurar patrons d'alimentació més saludables i sostenibles, que aportin salut a la població i al planeta, cal fer-ho des d'un enfocament integral dels sistemes alimentaris. L'avaluació de l'impacte en la salut de grups d'aliments aïlladament del patró alimentari és possible que sigui una aproximació poc encertada.
Els patrons alimentaris serien molt més que la suma de grups d'aliments o la seva avaluació de forma aïllada, atesa la interrelació entre ells, els seus nutrients i la resta de substàncies actives, com, per exemple, les presents als aliments d'origen vegetal, així com de la interacció entre les matrius dels diferents aliments, anant més enllà de l'efecte que un aliment, grup o nutrient, pugui.
