Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

Qui té competències a Espanya per oferir consell dieteticonutricional?

El CGCODN ha desenvolupat un document de postura sobre la pregunta Qui té competències a Espanya per oferir consell dieteticonutricional?, basant-se en el marc legal actual:

RESPOSTA

 

La norma de base és la LOPS, Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries, que clarament identifica dietista-nutricionista com a professió sanitària amb la titulació de diplomat/graduat en Nutrició Humana i Dietètica per desenvolupar activitats orientades a l'alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si escau, patològiques, i d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.
Així, la professió idònia per al consell dietètic és la de dietista-nutricionista, i és el professional que legalment està habilitat per la seva titulació (ordre CIN 730/2009i la LOPS) per desenvolupar aquesta funció.

També és important destacar que hi ha Col·legis Oficials o Professionals a totes les comunitats autònomes (https://www.consejodietistasnutricionistas.com/colegios-profesionales)/ i un Consell General (https://www.consejodietistasnutricionistas.com/), cosa que implica la diferenciació clara amb altres professions, encara que l'alimentació i la nutrició siguin transversals a les Ciències de la Salut (o almenys, ho haurien de ser…).

 

Pel que fa a la formació de Màster, en cap cas aquest capacita per exercir una professió regulada com la de dietista-nutricionista.

Durant els estudis de màster s'adquireixen competències acadèmiques que podran ser aplicades a l'exercici de la professió de base, però mai no les canviarà, ja que són els estudis de Grau / Llicenciatura / Diplomatura els que legalment capaciten a Espanya per exercir una professió sanitària regulada. És a dir, cap egressat de màster no queda capacitat per desenvolupar la competència nuclear d'una altra professió regulada; en el cas del dietista-nutricionista seria, simplificant a l'extrem, la individualització d'una prescripció dietètica, i tots els passos del procés d'atenció dieteticonutricional que comprèn. Aquest aspecte ja es reflecteix en alguns estudis de màster"(…) En qualsevol cas, les competències professionals vénen definides pel que estableixen les respectives Ordres ministerials sobre Plans d'estudi i habilitació professional (…)" i, a més, ha quedat ratificat per la pròpia DG d'Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat. (Veure Annex 1: resposta de la Dir. Gral. Ordenació en relació als màsters)

 

Pel que fa al  Tècnic Superior en Dietètica  ( TSD), encara que és un professional de l'àrea sanitària recollit a la LOPS, en cap cas tindria la independència competencial per avaluar, diagnosticar, tractar i fer seguiment d'un tractament dietètic-nutricional, nucli de la professió de dietista-nutricionista.

El RD 536/95, pel qual s'estableix el títol de Tècnic superior en Dietètica i els corresponents ensenyaments mínims, és anterior als estudis de Nutrició Humana i Dietètica i, segons aquest Consell, va quedar derogat tàcitament amb la publicació de la LOPS, ja que les seves competències són confuses i indueixen a l'error.

A més, el títol de TSD  és un dels aprovats sota la LOGSE encara pendents d'adequació a la LOE per actualitzar-los i substituir-los per idèntica o similar denominació.

A la interpretació que fa el CGCODN queda clar que el TSD pot ser l'auxiliar del DN en qualsevol de les àrees de la seva competència, com ara serveis d'alimentació, salut pública o clínica. Però el que és una realitat tangible és que un TSD no rep autorització de les autoritats autonòmiques competents per obrir una clínica de Dietètica i Nutrició. En concret, el RD 536/95estableix que: “2.1.1 Competència general: Els requeriments generals de qualificació professional del sistema productiu per a aquest tècnic són: Elaborar dietes adaptades a persones i/o col·lectius i controlar la qualitat de l'alimentació humana, analitzant-ne els comportaments alimentaris i les necessitats nutricionals; programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits dalimentació de la població, sota la supervisió corresponent. 2.1.2 Capacitats professionals (…) Requeriments d'autonomia en les situacions de treball. A aquest tècnic, en el marc de les funcions i objectius assignats per tècnics i/o professionals de nivell superior al seu, se li requeriran als camps ocupacionals concernits (…)”.

 

Respecte del Facultatiu Especialista dÀrea dEndocrinologia i Nutrició, les seves competències acadèmiques li permetrien fer el procés d'atenció nutricional complet, tot i que seria un acte mèdic poc eficient des del punt de vista de l'economia sanitària. Fent comparativa amb altres camps, seria com posar a fer tractament de fisioteràpia als traumatòlegs oa fer logopèdia als foniatres… En tot cas, les habilitats a l'àrea de la dietètica per part de l'endocrí no són comparables a les del Dietista-Nutricionista. Aquest professional i altres (com els farmacèutics de l'àrea hospitalària, DUE, etc.) són potencials integrants de les unitats clíniques hospitalàries de Dietètica i Nutrició liderades per Dietista-Nutricionista.

 

Pel que fa als espais interprofessionals de l'alimentació i nutrició, sempre grisos, des del Consell General apostem perquè tots els professionals de la salut tinguin formació suficient en alimentació, nutrició i dietètica perquè prenguin consciència de la importància del consell dietètic individualitzat, suportat amb l'evidència científica del servei assistèncial prestat per DN.
D'altra banda, i no menys importants, són les sentències del Tribunal Suprem respecte de les reclamacions del col·lectiu de dietistes-nutricionista, on es posa de manifest que els titulats en farmàcia i infermeria adquireixen competències acadèmiques a l'àrea de nutrició i dietètica però que en cap cas són comparables amb les que, tant acadèmica com professional, Veure Annex 2: sentències del TS.

 

En resum, la resposta a la pregunta sobre qui està legalment capacitat per aplicar de manera completa i eficient el procés d'atenció nutricional en persones sanes i malaltes és el Dietista-Nutricionista, optimitzant recursos i coneixement quan es fa en el marc d'equips multidisciplinaris on els FEA d'Endocrinologia i Nutrició i els TSD, a més d'altres professionals, serien potencials integrants.

 

A València a 31 de maig de 2021 (modificat 020622)

Descarregar document PDF (pendent actualitzar)

Annex 1 - Resposta de la Direcció General dOrdenació en relació als màsters

Descarregar PDF

Annex 2 – Sentències del Tribunal Suprem.

Descarregar Sentència PDF

Descarregar Sentència PDF

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA