Informació professionals EAP- Consum D'alcohol
Justificació
Les recomanacions sobre el consum d'alcohol en atenció primària han d'estar alineades amb les polítiques de salut pública per evitar-ne el consum en grups vulnerables i reduir el risc associat al consum excessiu.
Objectiu del consell
- Reduir el risc associat al consum excessiu d'alcohol.
- Evitar linici en el consum alcohol.
- Individualitzar el consell de consum sota risc.
Racionalització.
- El consum crònic d'alcohol s'associa amb un risc més gran de càncers de boca faringe, laringe, esòfag, càncer de mama, colorectal, estomac, fetge i pàncrees. Així mateix, incrementa el risc de pancreatitis, hipertensió, malaltia mental, pneumònia i malalties hepàtiques.
- El consum excessiu d'alcohol, particularment en forma irregular, s'associa amb més risc de malaltia coronària, fibril·lació auricular i ictus.
- Tot i que el consum de baix risc d'alcohol, en el context d'un patró alimentari saludable, s'ha associat amb un risc menor de cardiopatia isquèmica, hi ha dubtes raonables sobre la qualitat metodològica dels estudis.
- Lalcohol és una substància addictiva que pot ocasionar dependència en individus susceptibles.
- En nens i adolescents, el consum d'alcohol sempre és un risc per a la salut, i en destaquen les conseqüències cognitives a llarg termini.
- El consum d'alcohol durant l'embaràs interfereix en el desenvolupament fetal i és la principal causa prevenible de trastorns del desenvolupament, avortaments o baix pes en néixer i una àmplia gamma de discapacitats conegudes com a Espectre Alcohòlic Fetal.
- Una UBE conté 14g dalcohol i correspon aproximadament a 1/3 de cervesa o sidra (350 ml – 5% dalcohol), 1 got de vi (150 ml – 12% dalcohol), ½ copa begudes destil·lades tipus rom, brandy, etc. (45 ml – 40% alcohol). El 2008, el Ministeri de Sanitat estableix la UBE en 10g amb un límit setmanal per al consum de baix de risc de 100g d'alcohol a la setmana per a dones i 140g per a homes.
Característiques de les recomanacions:
- No hi ha quantitat mínima d'alcohol exempta de risc, per això el consell general ha de ser no prendre alcohol i si es consumeix, transmetre que “com menys alcohol, millor”.
- No hi ha cap raó de salut per la qual s'ha de promoure el consum d'alcohol a la població, ni tan sols per reduir el risc de cardiovascular.
- El missatge en persones bevedores habituals ha de ser individualitzat per tal de reduir el consum a nivells de baix risc.
- Els grups en què el risc és màxim són: dones embarassades o que planifiquen estar-ho, polimedicats, nens i adolescents, persones addictes a altres substàncies i treballadors que requereixin una atenció dedicada.
- En bevedors habituals, informar sobre el risc que el consum d'alcohol suposa per a la salut, així com quines són les quantitats de baix risc, les unitats de beguda estàndard i la seva correspondència amb les begudes habituals al nostre entorn cultural.
- El consum de baix risc s'estableix a 0-1 UBE al dia i no més de 6 per setmana, per a dones, i 0-2 UBE al dia i no més de 10 per setmana, per a homes.
- Es recomana que hi hagi algun dia de la setmana sense fer begudes alcohòlica.
- En cas de consum excessiu dalcohol, recomanar la incorporació a programes de deshabituació.
- En persones que beuen a l'excés, podria estar indicat la suplementació diària amb 400 micrograms àcid fòlic al costat de les recomanacions d'una alimentació saludable.
Referències bibliogràfiques
- Alcohol com a problema de salut. Posicionament del Grup dEducació Sanitària i Promoció de la Salut de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària. Maig 2017. https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2017/09/POSICIONAMIENTO-ALCOHOL-Grupo-ESPS-semFYC.pdf
- Alcoholic drinks and the risk of cancer. World Cancer Research Fund International. https://www.wcrf.org/dietandcancer/exposures/alcoholic-drinks#download_block
- Gea A, Bes-Rastrollo M, Toledo E, Garcia-Lopez M, Beunza JJ, Estruch R, Martinez-Gonzalez MA. Mediterranien alcohol-drinking pattern and mortality in the SUN (Seguiment Universitat de Navarra) Project: a prospective cohort study. Br J Nutr 2014;111:1871-80
- US Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2015-2020. New York, NY: Skyhorse Publishing Inc; 2017. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-9/
- Goldberg IJ, Mosca L, Piano MR, Fisher EA. AHA Science Advisory: Wine and your heart: a science advisory for healthcare professionals from the Nutrition Committee, Council on Epidemiology and Prevention, and Council on Cardiovascular Nursing of the American Heart Association. Circulation. 2001; 103:472–5.
- What Is A Standard Drink? National Institute on alcohol abusi and acoholism. https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/what-standard-drink
