INFORMACIÓ AL PACIENT – OBESITAT ADULTS
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè us ajudaran a reduir el vostre pes corporal ia millorar la vostra salut i qualitat de vida.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en aliments d'origen vegetal com ara verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum d'aliments d'origen animal com lactis, aus, peixos, ous, i especialment les carns greixoses i els seus derivats.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, galetes, menjar ràpid o refrescos.
- Repartiu els aliments en diverses preses al dia, per exemple, esmorzar, dinar i sopar, i algun berenar.
- Preneu almenys 3 racions de llegums, i entre 3 i 7 de fruits secs sense sal cada setmana.
- Prefereixi les carns d'aus i conill a altres, i prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant 2 racions de peixos blaus com verat, sardines, salmó, sorell, seitó, moll, etc.
- Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
- Trieu lactis desnatats o semidesnatats i eviteu els formatges curats i els iogurts ensucrats.
- Beveu aigua als àpats i quan tingueu set, evitant altres begudes.
- Eviteu el consum d'alcohol i si acostumeu a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.
- Dediqueu temps als àpats; mengi tranquil, a poc a poc, mastegui bé i assaboriu els aliments. Intenteu que la major part del plat o del menjar siguin verdures i modereu les racions de la resta d'ingredients.
Altres recomanacions
- Procureu dormir un mínim de 6 hores cada nit. Si teniu problemes de respiració durant el son, el vostre metge us orientarà en com assolir una bona qualitat del son.
- Practiqui exercici físic moderat segons tolerància (caminar ràpid, aquagym, anar amb bicicleta, senderisme,) uns 30-60 minuts la majoria dels dies de la setmana o almenys 2.5ha la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html
- Un cop aconseguit el pes consensuat amb el seu professional sanitari mantingui una activitat física freqüent (60-90 minuts diaris) per evitar recaigudes fins que s'hagi estabilitzat.
- Consulteu amb el vostre metge abans de prendre qualsevol complement dietètic, sigui o no, per a la pèrdua de pes, ja que poden tenir efectes secundaris i podrien interactuar amb la medicació que pren
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 4 racions/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa blanc | Pa de motlle o envasat, Biscotes Massa de pizza, pasta de full precuinats |
Lactis | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2-3 racions/dia | Iogurt, llet i formatges frescos, preferentment desnatats o semidesnatats | Lactis sencers | Iogurts amb nata o ensucrats, Formatges curats o semi, batuts |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades | Conserves | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques i dessecades | En sucs | En almívar i nèctars |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves | – | Precuinades amb embotits |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots, millor si són crus | Fregits, amb sal o sucres. | |
Carns | 1 filet com la teva mà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet) | Porc, boví i xai eliminant el greix visible | Carns greixos de tota mena, picades comercials, embotits frescos i curats |
Peix i marisc | 1 filet com la teva mà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. | Peix i marisc en conserva | Peix salat, fumat o precuinat |
Ous | 1 ou mitjà | 3-4 racions/setmana | Ou fresc | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 racions/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra | Altres olis vegetals, | Olives, nata mantega, margarina, mantega |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, pastissos. |
Begudes | 1 got | 4-5 racions/dia | Aigua, infusions | – | Refrescs i begudes alcohòliques i amb regalèssia |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i vins comercials amb menys sal | Salses comercials |
Menú genèric
DILLUNS | MART | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
ESMORZAR | Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca… | ||||||
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga) … | ||||||
DINAR | Llegum Verdura Pa Fruita Aigua | Arròs integral Verdura Peix blau Fruita Aigua | Verdures Patata Vedella magra Fruita Aigua | Pasta integral Verdura Pollastre, Fruita Aigua | Llegum Verdures Ou Fruita Aigua | Pasta Filet de porc Verdures Fruita Aigua | Amanida Arròs amb verdura, peix Fruita Aigua |
BERENAR** | Igual que anterior | ||||||
SOPAR | Verdura Patates Ous Fruita Aigua | Amanida Pasta integral gall dindi Fruita Aigua | Pèsols ceba i pernil Pa Integ. Fruita Aigua | Verdura Arròs integral Ous Fruita Aigua | Amanida Pa amb oli formatge fresc. Fruita Aigua | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Amanida Peix Pa integral Fruita Aigua |
*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.
**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Fruita de temporada. Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | 3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada | Cigrons amb bledes Fruita de temporada Pa bru Aigua | Iogurt amb nous i canyella. | Amanida variada Truita de patata, carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
- Penseu amb antelació el que menjareu en els propers dies (per exemple planificant un menú setmanal) i feu la llista de la compra d'acord amb el que heu planificat. No faci la compra tenint gana. Eviteu tenir a casa aliments insans i per contra abundant fruita i verdura.
- Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània especialment les de verdures, llegums, ous, peixos i mariscs.
- Si el plat que heu preparat no porta la ració adequada de verdures, acompanyeu-lo amb una amanida o cruditès (trossos de pastanaga, cogombre, pebrot, raves crus…).
- Assegureu-vos que la majoria daliments que compra són frescos, limiteu els aliments envasats i llegiu les etiquetes, triant els que tinguin més fibra i menys sal, sucre i greixos saturats.
- Per millorar la seva capacitat d'assaborir aliments naturals, a mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i utilitzi espècies i condiments per donar sabor als seus plats.
- Si mengeu fora de casa intenteu seguir les pautes. La majoria de restaurants podran adaptar els plats, guarnicions i salses a les vostres necessitats:
- Eviteu picar previ als àpats. Si decideix prendre entrants eviti fregits i allioli. Escolliu amanides, musclos al vapor, seitons en vinagre, pebrots de padró, adobats, etc.
- Trieu opcions a la planxa d'aliments magres i acompanyats de verdures al forn, saltejades o amanides.
- Demaneu l'amaniment de l'amanida a part. Afegiu poca quantitat o poseu l'oli pel seu compte.
- Demaneu la salsa a part en plats principals. Eviteu-la o posi poca quantitat.
- Beveu aigua durant el menjar. Si demana postres, millor fruita.
1500kcal, 1750kcal, 2000kcal, 2250kcal, 2500kcal
MODEL- DIETA control de pes – 1750 kcal
ESMORZAR |
· 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats natural o got beguda vegetal sense sucre afegit*. |
· Pa integral o bru (40g), o 4 galetes integrals tipus Inca o 30 g cereals de civada o integrals sense sucre afegit*. |
· Tomàquet a rodanxes o refregat |
· 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals) |
BERENAR MATÍ |
· 1 ració de fruita tipus poma, taronja, pera, etc., (200g en net) o un plàtan petit (100g), raïms (10-12 u), xirimoia (1/2), cireres (10-12 u), figues (2 u) o de caqui (1 petit), o (300g) o maduixes (8-9 u). |
· 2 biscots integrals o 2 galetes integrals tipus Inca. |
· Tomàquet a rodanxes o refregat |
· 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals) |
DINAR |
· Un plat de verdures crues o cuinades. |
· 80 g de llegum sec (200 g cuit): llenties, cigrons o mongetes. O substituir per una de les opcions següents:
|
· Un filet de peix blau o blanc (120g). O substituir per una de les opcions següents:
Si heu triat llegum, no cal menjar aliments d'aquest grup. |
· Fruita fresca – igual que al berenar |
· 15 g d'oli d'oliva verge extra (1.5 cullerades soperes) per cuinar |
BERENAR TARDA |
· 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats naturals o 1 got beguda vegetal sense sucre afegit*, o 1 ració de fruita o un trosset de pa amb tomàquet |
· Un grapat de fruits secs crus o torrats sense sal ni sucre (20g): nous, avellanes, ametlles… |
SOPAR |
· IGUAL QUE MENJAR |
*Comprovar a l'etiqueta que no té sucre, xarops, xarops de glucosa, mel, fructosa, maltodextrines
Recomanacions generals:
- Pesar de tant en tant els aliments per controlar-ne la quantitat tenir una referència.
- Altereu a la setmana llegums de 3 – 4 vegades, carns 3 – 4 vegades, peixos de 3 – 4 vegades, assegurant el blau, i ous de 4 – 5 unitats.
- Podeu fer un primer plat i un segon o un plat únic complet.
- El menú és per a tota la família, les quantitats és allò que pot canviar.
- Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set. Eviteu els sucs i els nèctars, encara que no portin sucre afegit.
- Els fruits secs ho poden fer en qualsevol moment del dia, combinen molt bé amb iogurts, formatge fresc, verdures, amanides, etc.
- La fruita fresca rentada i desinfectada si es menja amb pell.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Registreu cada setmana el vostre pes corporal i la circumferència de la cintura i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
Exemple de full de registre de lactivitat física
Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge | |
Exercici aeròbic (Passos o minuts) | |||||||
Exercicis de força/resistència (minuts) |
Exemple de full de registre de paràmetres antropomètrics
Mes: | Setmana 1 | Setmana 2 | Setmana 3 | Setmana 4 |
Pes corporal (kg) | ||||
Circumferència cintura (cm) |
La meva causa és genètica, jo sempre he estat farcit/da
Només un 5% dels casos d'obesitat tenen una causa genètica ia més aquesta sol diagnosticar-se a l'inici de la vida. Encara que hi pugui haver factors epigenètics que l'hagin predisposat a l'obesitat, la causa principal és un desajust entre el que menja i el que gasta, i per tant, està a la mà modificar-lo.
A mi el que em funciona és lexercici físic
L'exercici físic és fonamental en els programes de pèrdua de pes, però, per ell mateix, prescindint d'una intervenció nutricional no ha demostrat efectes en la reducció de pes corporal.
Si ets a dieta no pots menjar fregits, fruits secs ni preparar sofregits.
No és cert, la preparació de sofregits de tomàquet, ceba, all en oli d'oliva a foc lent com a base d'un guisat o una altra preparació està recomanada, i igualment es poden fer fregits amb oli d'oliva (millor si és verge extra) de forma integrada al menú i considerant les racions adaptades al seu cas. La fruita seca té capacitat saciant que ajuden a evitar la ingesta d'altres aliments menys interessants.
No entenc el meu sobrepès, jo com la mateixa quantitat que altres persones amb un pes adequat
No tot és en la quantitat, sinó també en la qualitat. Hi ha aliments molt petits però d'alta densitat energètica per la seva composició alta en greixos i sucres. Per exemple, menjar dos bombons equival calòricament a menjar un bol gran d'amanida mixta, que podria constituir perfectament un sopar. A més, la percepció de les racions adequades sol estar distorsionada en persones amb excés de pes o obesitat, per la qual cosa és molt important seguir aquestes recomanacions.
És millor quedar-me així que baixar de pes i recuperar-lo després
De moment, l'evidència científica no ha pogut demostrar que l'efecte io-jo o rebot dificulti la pèrdua de pes en el futur ni justifica no tornar-ho a reduir. Qualsevol pèrdua de pes suposa un gran avantatge sobre la salut sigui quan sigui.
El meu amig@/vecin@/herman@ ha pres X o ha fet una dieta X i li ha anat fenomenal, ha perdut molt de pes ia més ho està mantenint
Actualment no hi ha cap suplement, extracte ni tan sols medicament capaç de reduir el pes corporal per sobre del que aconsegueix una dieta hipocalòrica equilibrada i encara menys de mantenir-lo. A més, en molts casos els suplements tenen efectes secundaris i interaccions entre aquests. Així mateix, és cert que una dieta molt baixa en hidrats de carboni (coneguda com a dieta cetogènica) o la substitució de menjars per batuts o altres productes poden aconseguir reduccions de pes corporal més acusades els primers mesos. Tot i això, no es pot mantenir aquest tipus de dietes a llarg termini i quan s'abandonen i recuperen els antics hàbits és molt habitual tenir una recaiguda. A més, els resultats de pèrdua de pes a llarg termini són els mateixos que amb les recomanacions que aquí plantegem. Quan algú té èxit en el seu procés tendeix a associar-ho amb alguna cosa concreta, un canvi significatiu, un producte nou que ha adquirit o un aliment determinat. Tot i així, els resultats d'èxit s'aconsegueixen i mantenen com a resultat de la combinació de diverses estratègies i les més eficients compten amb el canvi d'hàbits alimentaris i d'activitat física mantinguts al llarg del temps.
No vull seguir, ja que m'he saltat la dieta
Les pautes aquí descrites són recomanacions emmarcades en un estil de vida saludable que pot portar qualsevol persona. No és una dieta restrictiva que se segueixi o es deixi de seguir. Es tracta d'un patró d'alimentació per adherir-se i mantenir el màxim possible durant la resta de la seva vida. Si considereu que s'ha saltat alguna cosa, no hi doneu més importància, comenteu-ho amb el vostre sanitari en la propera visita i mentrestant reprengueu les pautes com més aviat millor.
Em preocupa saber quan podré tornar a menjar normal
Les pautes aquí descrites encaixen amb un patró d'alimentació saludable que es pot mantenir tota la vida. No us haureu de preocupar per fer canvis dràstics ni pensar en recuperar la vostra dieta normal d'abans, ja que justament el que estava menjant no és el “normal” o almenys el més recomanable per a la seva situació.
- Sobrepès i obesitat. Publicacions de lOrganització Mundial de la Salut. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
- Alimentació saludable.http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Fundació Dieta Mediterrània. Informació, receptes i menús propis d'una dieta mediterrània: https://dietamediterranea.com/
- Receptes de Dieta Mediterrània.http://predimed-es.weebly.com/recetas.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
La intervenció dieteticonutricional en adults amb sobrepès o obesitat (IMC>25kg/m2) pot reduir un 5-10% el pes corporal i el perímetre de la cintura, canvis que s'associen a la millora de paràmetres clínics de risc cardiovascular i diabetis tipus II, així com de la qualitat de vida i la mobilitat. La reducció de pes pot reduir l'ús de medicaments per a la tensió arterial i la diabetis, i s'ha associat amb un risc de mortalitat menor per totes les causes.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Reduir la massa greix corporal i corregir la disfunció del teixit adipós
- Obtenir millor mobilitat i prevenir o millorar l'osteoartritis
- Augmentar la qualitat de vida
- Millorar paràmetres clínics de síndrome metabòlica
- Millorar la capacitat respiratòria
- Prevenir, endarrerir o reduir la medicació antihipertensiva
- Reduir el risc cardiovascular, de diabetis tipus II, càncer i mortalitat total
Factors previs a la intervenció dietètica:
La intervenció nutricional s'adreçarà en primer lloc a millorar els factors de risc cardiovascular i comorbiditats de l'obesitat, simultàniament a:
- assolir un nivell d'alfabetització nutricional adequada per entendre i seguir les pautes dietètiques
- conèixer la història dietètica i la disposició del pacient per iniciar una dieta de pèrdua de pes,
Si el pacient està preparat per iniciar la dieta es fixarà un objectiu a 6-12 mesos de pèrdua de pes realista situat entre el 5-10% del pes de partida. Escollir conjuntament un valor basat en la història ponderal del pacient. Per exemple:
- Pacient amb un pes de 85kg que en els darrers 10 anys ha arribat a pesar 78kg. Una reducció dentre un 5-10% suposaria uns 4,3-8,5kg en sis mesos. Plantejar arribar a 81kg els primers 4 mesos ia 78kg cap als 8 mesos és realista i s'ajusta a les recomanacions.
- En pacients amb augment de pes gradual, baix nivell de motivació i baixa capacitat per fer exercici, un objectiu realista seria evitar el guany de pes.
Característiques de la dieta
- Aportació energètica ajustada a pes, talla, sexe, edat i activitat física (pe mitjançant la fórmula de Mifflin-St.Jeor) a la qual s'ha de reduir entre 500-1000kcal o l'equivalent al 30% de les necessitats energètiques estimades.
- Dieta hipocalòrica equilibrada entre 1500kcal per a dones i 1800kcal per a homes.
- Pla dietètic que inclou aliments saludables de tots els grups, ric en verdures, fruites, llegums, cereals integrals i fruits secs, amb una aportació moderada d'aliments d'origen animal i baix en els aliments rics en greix, sucres i sal.
Altres recomanacions
- L'exercici físic augmenta la taxa metabòlica basal que ajuda a la pèrdua de pes.
- Caminar 150 minuts setmanals i augmentar progressivament per assolir els 200-300 minuts setmanals.
Temps estimat de tractament
- Amb aquesta estratègia s'espera perdre entre 0,5 i 1kg per setmana que inclou massa greix, però també massa magra.
- La intervenció nutricional ha d'estendre's durant un any com a mínim i mantenir un seguiment regular de forma crònica per evitar rebots i/o recaigudes. L'Associació Holandesa de Dietistes ha establert unes necessitats terapèutiques entre 15 i 20 sessions de 30 minuts anuals per a aquest tipus de pacients. El seguiment és de per vida.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- A l'inici i de manera regular el professional ha de prendre mesures de pes, alçada i perímetre de la cintura, així com calcular l'IMC.
- Els pacients han de portar un registre regular de ingesta dietètica, activitat física i pes.
Aspectes d'atenció especial
- Descartar trastorns de la conducta alimentària.
- La intervenció grupal en matèria d'educació i consell nutricional i teràpia cognitivoconductual específica per a la pèrdua de pes és una mesura efectiva que s'ha d'incorporar als programes de control del pes corporal.
- La reducció de pes corporal pot provocar una reducció de la massa magra i la densitat òssia, per la qual cosa val la pena prevenir mitjançant activitat física de força dels grans grups musculars i una ingesta adequada de calci i vitamina D especialment en població major de 55 anys.
- La reducció de pes corporal pot requerir ajustaments en la medicació antihipertensiva i del tractament de la diabetis per evitar hipotensió i hipoglucèmia respectivament.
- En pacients amb IMC>27 + comorbiditats o IMC>30 que no hagin respost a la intervenció nutricional, es valorarà la derivació a un dietista-nutricionista altament recomanada, així com la farmacoteràpia simultània a la intervenció nutricional.
- Condicions que poden afectar el pes: hipotiroïdisme, síndrome de Cushing, deficiència de l'hormona del creixement, síndrome d'ovari poliquístic, dany hipotalàmic i síndromes genètiques associades amb hipogonadisme.
- Medicaments que poden agreujar l'augment de pes i reduir l'impacte de la intervenció dieteticonutricional: hipoglucemiants orals, especialment les sulfonilurees i les tiazolidindionas (“glitazones”), així com la insulina en el tractament de la diabetis, antidepressius, anticonvulsivants, antipsicòtics, litio
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta
En qualsevol situació de sobrepès o obesitat s'aconsella derivar el pacient a un dietista-nutricionista. Grau d'evidència A.
- Conducta alimentària desequilibrada o TCA
- Necessitat de dieta hipocalòrica <1200kcal
- Sobrepès o obesitat + una altra malaltia simultània
- Vegetarians/vegans amb sobrepès o obesitat
Com es pot prescriure la compra d'un podòmetre, l'ús d'una aplicació mòbil o el seguiment de classes d'activitat física, el professional sanitari pot i està recomanat prescriure una intervenció nutricional per un altre professional sanitari com és el dietista-nutricionista.
En pacients amb IMC>35 + comorbiditats o IMC>40 que no hagin respost a la intervenció nutricional (valoració per part d'un dietista-nutricionista altament recomanada) ni a la medicació, es derivarà a cirurgia bariàtrica per a valoració simultània a la intervenció nutricional.
Referències bibliogràfiques
- Practice-based Evidence in Nutrition P. Healthy weight/Obesity Evidence Summary [Internet]. 2018 [cited 2018 Mar 13]. Available from: http://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=803&trid=8762&trcatid=42
- Wadden TA, Wolfe BM, Yanovski Lòria SZ, Millen BE, Nonas CA, Xavier Pi-Sunyer F, et al. AHA/ACC/TOS Guideline per a la gestió d'Overweight and Obesity in Adults. Circulation [Internet]. 2013 [cited 2018 Jan 22]; Available from: http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/11/11/01.cir.0000437739.71477.ee.citation
- World Health Organization W. Integration diet, physical activity and weight management services in primary care [Internet]. 2016 [cited 2017 Nov 28]. 38 p. Available from: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0016/324304/Integrating-diet-physical-activity-weight-management-services-primary-care.pdf
- Associació Holandesa de Dietistes. Doctor's Reference Guide To Dietetics – Home [Internet]. 2018 [cited 2018 Jan 18]. Available from: http://www.artsenwijzer.info/site/index.php?page=1&lg=en
