INFORMACIÓ AL PACIENT – MALALTIA RENAL CRÒNICA I- II.
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè en aquesta fase de la malaltia us ajudaran a disminuir el risc de patir un dany renal més gran. A més, us ajudaran a reduir el seu pes corporal ia controlar els seus valors de tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
- Ajusteu la quantitat d'aliments rics en proteïnes com la carn, peix, ous, llet, iogurt i formatge, a les recomanades a la taula.
- En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
- Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set.
- Eviteu els refrescos, sucs en general, aigua amb gas (és rica en sodi/sal) i les begudes amb alcohol.
- Planifiqueu els vostres àpats en la mesura del possible i intenteu mantenir horaris regulars de menjars.
- Si preneu sal baixa en sodi i rica en potassi, consulteu amb el vostre equip d'atenció primària, per si estigués contraindicada.
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia / setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Molt ocasional | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 3 a 4 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru, blanc o integral sense sal. Patates | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa blanc amb sal. | Pa de motlle o envasat. Massa de pizza, pasta de full precuinats. |
Lactiso alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci | Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal. | Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200 g) | almenys 2 vegades /dia | Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal. | Verdures en conserves amb sal. | Encurtits |
Fruites | 1 peça mitjana (quantitat: 150 a 200g) | almenys 3 peces/dia | Totes les fresques i dessecades sense sal. | En sucs. | En almívar i nèctars. |
Llegums | 1 plat cuit (quantitat: 60 a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | En conserva sense esbandir. | Precuinades amb embotits i riques en sal. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, | Amb sal, fregits, amb sucre o mel | |
Carns | 1 filet mitjà (100-125g) | 3-4 vegades/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet) | Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible. | Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense. |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-160g) | 3-4 vegades/setmana De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal. | Peix i marisc en conserva. | Peix salat, fumat o precuinat. |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, etc. | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals. | Olives, nata mantega, margarina, llard. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia | Aigua | – | Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia. |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal. | Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic. |
Menú genèric
DILLUNS | MART | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
ESMORZAR | Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca… | ||||||
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)… | ||||||
DINAR | Llegum amb verdura i patates Fruita Pa sense sal Aigua | Verdura amb patata Peix blau Fruita Pa sense sal Aigua | Arròs amb llegum i verdures Vedella magra Fruita Pa sense sal Aigua | Pasta integral amb verdura Pollastre, gall dindi o conill Fruita Pa sense sal Aigua | Llegum amb verdures i ou Fruita Pa sense Aigua | Sopa de pasta Filet o llom de porc amb verdures Fruita Pa sense sal Aigua | Amanida Arròs amb verdura, carn, peix i marisc Fruita Aigua |
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, hortalissa crua (ex: pastanaga)… | ||||||
SOPAR | Verdura Patates Ous Pa sense sal Fruita Aigua | Verdures amb arròs Pollastre, gall dindi o conill Pa sense sal Fruita Aigua | Amanida amb pasta Peix Pa sense sal Fruita Aigua | Verdura Ous Pa sense sal Fruita Aigua | Amanida Pa amb oli amb carmanyola magra i formatge fresc sense sal. Fruita Aigua | Pèsols amb ceba i pernil Pa sense sal Fruita Aigua | Amanida Peix Pa sense sal Fruita Aigua |
* Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.
** les quantitats als berenars dependran de l'horari dels àpats principals.
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Fruita de temporada. Llet desnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | Iogurt amb nous i canyella. | Cigrons amb bledes i patates Fruita de temporada Pa moreno Aigua | Fruita de temporada Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva | Amanida variada Truita de patata, carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
- Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
- Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
- Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i elimineu el saler de la taula.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys sal tinguin.
- La poca sal que utilitzeu, es recomana que sigui sal iodada, tret que el vostre metge us hagi indicat el contrari.
- Llegiu les etiquetes i no consumiu aliments processats amb additius de fòsfor: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 i de l'E626 a l'E635. Trieu els que posin “Sense Fosfats” i en tot cas modereu-ne el consum.
- Esbandiu bé les conserves de verdures i llegums abans de cuinar-les o consumir-les.
- Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple, alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, …
- Compri sempre que pugui aliments de proximitat, frescos i de temporada.
- Practiqueu activitat física adequada adequat al vostre estat de salut, almenys 30 minuts 5 cops per setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
- Demaneu ajuda al vostre centre de salut per deixar de fumar
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Aneu al vostre metge regularment per al control de la seva funció renal, pressió arterial, sucre, colesterol, triglicèrids i anèmia.
- Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.
- Informació de salut: https://medlineplus.gov/spanish/chronickidneydisease.html
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Coneix la sal: http://www.plancuidatemas.aesan.msssi.gob.es/conocelasal/el-etiquetado.htm
- APPS per a pacients amb ERC: PUKONO http://www.senefro.org/modules.php?name=apps&op=detalle&id=17
- Associació de lluita contra les malalties del ronyó ALCER: http://alcer.org/federacionalcer/
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
El tractament mèdic nutricional a la Malaltia Renal Crònica (ERC) redueix l'acumulació de subproductes metabòlics i disminueix el risc de progressió a un dany renal més gran. Als estadis I i II, consell dietètic i els canvis en l'estil de vida estaran encaminats al control de factors de risc com la diabetis, l'obesitat, la hipertensió, la malaltia cardiovascular i altres de menys comuns però que és important identificar.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Prevenir la progressió de l'ERC
- Prevenir la desnutrició i deficiències de micronutrients.
Característiques de la dieta
- Patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i az.
- Els requeriments d'energia d'adults amb MRC són similars als d'individus sans (30-35 kcal/kg pes ajustat/dia). Restringir l'aportació energètica per aconseguir i mantenir un IMC de 18.5-25 kg/m2 en individus amb sobrepès o obesos per reduir la proteïnúria. Grau de recomanació C.
- Dieta moderada en proteïnes (0.8 g/kg de pes ajustat/dia) en estadis de I a III de l'ERC evitant dietes hiperproteiques (per sobre de 1.3 g/kg/dia). Evidència C.
- Es recomana reduir el sodi a 2g/dia, que correspon a 5g/dia de sal. Evidència C.
- Ingesta líquids adaptada evitant tant la deshidratació com la sobrecàrrega. S'admet com a consell adequat beure aigua durant els àpats i entre hores quan es tingui set.
- Tot i que en aquests estadis no es limita el consum de fòsfor naturalment present en aliments, sí que es limita l'inorgànic d'additius presents en aliments processats.
Altres recomanacions
- Animar a realitzar activitat física adequada al seu estat de salut i tolerància cardiovascular (amb un objectiu d'almenys 30 minuts 5 cops per setmana). Grau de recomanació D.
- Prendre les mesures necessàries per aconseguir un pes saludable (IMC 18.5 a 25)
- Teràpia antitabac en cas de fumadors, ja que fumar s'associa a augmentar la proteïnúria i empitjorar la funció renal. Grau de recomanació D.
- Evitar la ingesta dalcohol.
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de la malaltia.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Control de creatinina, urea i filtrat glomerular, pressió arterial en hipertensos i hemoglobina glicosilada 1AC en diabètics.
- Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
- Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
- Valoreu l'adherència a pautes d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml
Aspectes d'atenció especial
- La hiperpotassèmia pot passar a les etapes III a V, però s'observa més típicament a prop de l'etapa V.
- No hi ha evidència que la restricció de fòsfor redueixi la progressió de l'ERC.
- Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició.
- L'èxit de la teràpia nutricional passa per individualitzar el consell a causa de la variabilitat que afecten la ingesta de proteïnes, fòsfor, potassi i sodi.
- La teràpia grupal motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta
- ERC en presència de diabetis, obesitat i hipertensió.
- En presència de signes de desnutrició com (IMC <20kg/m2 o pèrdua de pes involuntària de > 10% en 6 mesos)
Referències bibliogràfiques
- National Kidney Foundation: KDOQI Clinical Practice Guideline for Chronic Kidney disease, 2000. Available from: https://www.kidney.org/sites/default/files/docs/kdoqi2000nutritiongl.pdf
- KDIGO 2012 Clinical practice guideline per a l'avaluació i el management de chronic kidney disease. Kidney Inter Suppl. 2013;3:1-150. Available from: http://kdigo.org/guidelines/ckd-evaluation-and-management/
- Wiggins K, Johnson D; Caring for Australasians with Renal Impairment (CARI). Primary prevention of chronic kidney disease: modification of lifestyle factors. Nephrology (Carlton). Maig 2013. Available from: http://www.cari.org.au/CKD/CKD%20early/ckd_early_ckd.html
- Diagnosi and management of chronic kidney disease. A national clinical guideline. Scottish Intercollegiate Guidelines Network SIGN. 2008. Available from:http://www.sign.ac.uk/sign-103-diagnosis-and-management-of-chronic-kidney-disease.html
