INFORMACIÓ PER A MARES LACTANTS RECOMANACIONS DIETÈTIQUES A LA LACTÀNCIA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè l'alimentació saludable és beneficiosa tant per a la salut de la mare com per a la del nadó alletat.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum de lactis, carns, peixos i ous.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com la brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
- Modereu el consum de sal, i la que utilitzeu que sigui iodada. Llegiu l'etiquetatge.
- No preneu begudes alcohòliques. No hi ha quantitat d'alcohol exempta de risc.
- No preneu refrescs o begudes energètiques amb cafeïna. Si pren cafè o te, faci-ho després de donar el pit i no excedeixi una tassa al dia.
- No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
- No elimineu cap aliments de dieta per la seva relació amb l'olor o sabor de la llet. Només si el nadó mostra algun tipus de molèsties (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet) quan pren un aliment concret, podria justificar-ne l'exclusió.
- No prengui extractes de plantes medicinals perquè poden ser tòxiques al nadó lactant.
- Durant la lactància hi ha riscos nutricionals pel consum d'alguns aliments. Es detallen al punt 4.
- Consulteu amb el seu professional de referència al centre de salut, si ha de prendre algun fàrmac.
|
| Aliments a evitar per riscos nutricionals |
Hortalisses | Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues. Almenys 2 racions/dia. | Eviteu el consum d'algues comestibles. |
Fruites | Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques. Almenys 3 racions/dia. | |
Cereals Tubercles | Pa bru o integral, pasta, arròs i cuscús integrals, quinoa. Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato, iuca. Entre 4-5 racions/dia. | |
Olis Vegetals i Fruits secs | Oli d'oliva, preferentment verge extra. Oli de Gira-sol, de Blat de moro, de Soja. Fruits secs crus o torrats sense sal com ametlles, nous, avellanes o festucs. Entre 3 i 6 racions/dia per a oli d'oliva i 1 ració/dia de fruita seca. | |
Lactis | Llet pasteuritzada i iogurts i formatges elaborats a partir de llet pasteuritzada. 3 racions/ dia. | |
Llegums | Cigrons, Llenties, Mongetes, Pèsols secs. Almenys 3 racions/setmana. | |
Ous i derivats | Ou de gallina, guatlla ben cuinats. Almenys, 3 racions/setmana. | |
Peixos i derivats | Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurada, llobarro, turbot, corvina. Peix blau: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga. Marisc: gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos. Entre 2 i màxim 3 racions/setmana. | Risc d'infecció per Anisakis. Evitar: Peix cru i preparats que el continguin com el sushi, sashimi, cebiche, peix fumat o marinat. Marisc cru com ostres, cloïsses, musclos, escopinyes, gambes, llagosta, etc. Risc d'intoxicació per metil-mercuri. Evitar: Lucio, Peix espasa o emperador, tauró, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava. Risc d'intoxicació per Cadmi: Evitar: caps de gambes, llagostins, escamarlans, cossos de crancs |
Carns i derivats | Carns magres de pollastre, gall dindi, conill, ben cuinades. Entre 2 i màxim 4 vegades/setmana Carns de porc, vedella o xai, i embotits i embotits. No cada setmana. | |
Sucre, productes ensucrats o edulcorats | Sucre en general, mel, galetes, brioixeria, siguin o no casolans, cacau, xocolates, cereals d'esmorzar amb sucre, mel o amb xocolata. Com menys consum, millor. Edulcorants de qualsevol tipus: aspartam, sacarina, fructosa, estevia, fructosa | |
Begudes no alcohòliques | No excedeixi una tassa de cafè o te al dia. Refrescs ensucrats o edulcorats, sucs i nèctars: com menys millor. Preneu aigua durant els àpats i entre hores en funció de la set. | Evitar el consum de refrescos i begudes energètiques amb alt contingut de cafeïna. |
Begudes alcohòliques | Evitar el consum de qualsevol beguda amb alcohol |
- Utilitzeu producte fresc i de proximitat, preferentment.
- Utilitzeu tècniques culinàries variades i que requereixin poca quantitat de greix.
Menú genèric
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Lacti o beguda vegetal, cereal integral, AOVE, hortalisses, fruita fresca o seca, fruita seca | ||||||
Mitja Matí | Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal | ||||||
Menjar | Hortalisses Patata Llegum Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita | Hortalisses Arròs int* Llegum Fruita | Hortalisses Quínoa Carn Fruita | Hortalisses Pa int* Llegum Fruita | Hortalisses Arròs int* Ou Fruita | Hortalisses Pasta int* Peix Fruita |
Berenar | Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal | ||||||
Sopar | Hortalisses Arròs int* Carn Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Pa int* Peix Fruita | Hortalisses Patata Ou Fruita | Hortalisses Blat de moro Carn Fruita | Hortalisses Cuscús Llegum Fruita | Hortalisses Pa int* Ou Fruita |
AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. *int: Integral.
Menú exemple
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Cafè, te o infusió amb llet o beguda vegetal i torrades de pa bru o integral amb AOVE i tomàquet a rodanxes. | ||||||
Mitja Matí | Iogurt amb fruita seca | ||||||
Menjar | Tomàquet amanit Guisat de llenties amb ceba, col de cabdell i patata Fruita | Espagueti integral saltat amb ceba, carbassó, pastanaga i rap Fruita | Saltejat de ceba, espinacs arròs integral i cigrons amb cúrcuma i curri Fruita | Quínoa amb samfaina de verdures – carbassó, pebrot, albergínia i conill Fruita | Ceba amb vinagre Guisat de mongetes amb verdures Pa bru o integral Fruita | Cogolls amanits Arròs integral amb salsa tomàquet, ceba, pebrots i Ou cuit Fruita | Amanida d'hortalisses variades amb alvocat Fideuà de verdures i peix Fruita |
Berenar | Iogurt amb fruita temporada trossejada i flocs de cereals integrals sense sucre i nous | ||||||
Sopar | Xampinyons amb arròs integral i filet de gall dindi a la planxa Fruita | Truita de patata i ceba amb amanida amb nous Fruita | Salmó al vapor amb amanida variada amb pinya Pa bru o integral Fruita | Truita a la francesa amb amanida de patata –pebrot, cabdells, tomàquet, tàperes Fruita | Faixetes de blat de moro amb saltat de verdures i pollastre Fruita | Hamburguesa de cigrons amb cuscús i verdures Fruita | Remenat d'ou camperol amb ceba i espàrrecs. Tomàquet amanit i Pa moreno o integral Fruita |
- Per estar físicament activa. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- La millor manera de menjar de manera saludable és planificar els àpats en funció de les recomanacions de consum. Seguiu el menú genèric.
- Comproveu que consumiu hortalisses (fresques en forma d'amanida o cuinades) cada dia, almenys al dinar i al sopar.
- Confirmeu que els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
- Valoreu si a la setmana consumiu almenys 3 vegades llegums.
- Alimentació saludable i vida activa. http://e-alvac.caib.es/es/index.html
- Estils de vida saludables. http://www.estilsdevidasaludable.msssi.gob.es/home.htm
- Portal salut de Balears http://www.caib.es/sites/salut/es/portada-45138/?mcont=99826
- Lactància materna www.e-lactancia.org
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
Que la dona segueixi un patró d'alimentació saludable abans, durant i després de l'embaràs s'associa a un perfil de salut millor de la mare i del nadó, tant a curt com a llarg termini.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit a la pacient
- Assegurar l'aportació adequada d'energia i de nutrients.
- Evitar riscos nutricionals derivats del consum d'alguns aliments i begudes.
Característiques nutricionals del pla d'alimentació
- Encara que augmenten els requeriments d'energia, l'organisme és més eficient en l'aprofitament de nutrients i utilitza les reserves de greix. L'alimentació és molt semblant a l'etapa d'embaràs.
- La producció i qualitat de la llet només es veu afectada en casos de desnutrició de la mare. En dones ben nodrides no hi ha benefici addicional per prendre més energia o proteïnes.
- No s'ha d'excloure cap aliment per la seva relació amb l'olor o el gust de llet, tret que el nadó mostri algun tipus de molèstia (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet).
- No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
- Evitar l'alcohol ja que no hi ha dosi exempta de risc. (Grau de recomanació B)
- En cas de prendre begudes amb cafeïna no excedir 1 ració al dia (Grau de Recomanació D)
- No es recomana consumir extractes de plantes.
Nutrients que requereixen especial atenció
Ferro:
- Se suggereix no oferir de forma rutinària suplements de ferro, per un menor requeriment nutricional a la lactància, i en tot cas revisar l'hemoglobina abans de seguir-ne prenent algun.
Iode:
- Se suggereix suplementar de manera rutinària amb 200μg/dia de iodur potàssic en aquelles dones que no arriben a les quantitats diàries d'ingesta de iode (3 racions de lactis i 2g de sal iodada) excepte en sospita d'afectació de la tiroide.
Temps estimat de tractament
La recomanació de consum que afecta peixos i mariscs s'ha de mantenir fins que finalitzi la lactància materna.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista
No recuperació del pes anterior a l'embaràs durant els 6 mesos posteriors a la concepció.
Referències bibliogràfiques
- Grup de treball de la Guia de pràctica clínica sobre lactància materna. Guia de pràctica clínica sobre lactància materna. Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries d'Andalusia; 2014. Guies de Pràctica Clínica a l'SNS: AETSA 2011/10
- Office on Women's Health. Your guide to breastfeeding. US Department of Health and Human Services. https://www.womenshealth.gov/printables-and-shareables/resource/guides
- Comitè de Lactància Materna de l´Associació Espanyola de Pediatria. Recomanacions a la Lactància Materna. 2012.
- Comitè de Lactància Materna de l´Associació Espanyola de Pediatria. Lactància Materna el millor inici per a tots dos. 2017
- Corb M, Sayon-Orea C, Santiago S, Martínez JA. Dietary i Health Profiles of Spanish Women in Preconception, Pregnancy and Lactation. Nutrients 2014, 6, 4434-4451.
- AECOSAN. Agència Espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició. http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/mercurio_pescado.htm
- http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/consumo_crustaceos.htm
