INFORMACIÓ AL PACIENT- REFLUX GASTROESOFÀGIC
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè encara que no hi hagi una dieta vàlida per a totes les persones, eliminar alguns aliments, adquirir bons hàbits dietètics i d'estil de vida saludables i la pèrdua de pes en cas de sobrepès, ajuden a reduir els símptomes associats al reflux gastroesofàgic o ERGE
- Seguiu una dieta variada i equilibrada, rica en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics.
- Mengeu cada 2 o 3 hores i en poca quantitat. Respecteu els horaris dels àpats en la mesura del possible. Intenteu no saltar-vos menjars i no sopiu tard.
- Mengeu a poc a poc mastegant molt bé els aliments. Adquireixi una postura correcta per menjar i mantingui's ben incorporat després dels àpats.
- Eviteu les begudes alcohòliques i amb gas, així com les infusions de menta o poliol. Disminuïu o eviteu el te i el cafè, inclòs el descafeïnat.
- Eviteu els menjars copiosos i aliments rics en greix com embotits, xocolata, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria i menjar ràpid.
- Preneu aigua entre menjars i no durant, i si ho fa, que sigui en poca quantitat.
- En períodes d'acidesa i de reflux, eviteu durant uns dies els aliments integrals.
- Intenteu identificar els aliments i begudes que us empitjoren o provoquen símptomes. Aquests varien molt duna persona a una altra. A continuació us exposem els més habituals que s'associen a acidesa o reflux:
- Les espècies picants (pebre, pebre vermell, caiena, bitxos…)
- El vinagre, l'all, el pebrot, la ceba i el tomàquet, especialment amb salsa.
- Les fruites cítriques (taronja, mandarina, aranja, llimona) i els seus sucs, així com altres fruites àcides (fruites poc madures i algunes varietats de poma). Si teniu acidesa quan preneu fruita sencera, preneu-la en petites quantitats, traient la pell i seleccionant les més madures.
- Comproveu amb els professionals del centre de salut que els medicaments que prengui habitualment no siguin els causants del reflux o la cremor.
- Seguiu les recomanacions dels professionals del centre de salut quant a l'ús de protectors gàstrics i antiàcids.
- No us fiqueu al llit just després dels àpats: espereu unes 2 o 3 hores. Si està al llit, mantingui inclinada la capçalera uns 30º per quedar gairebé assegut i eviti inclinar-se cap endavant.
- No fumeu, ja que el tabac augmenta la secreció d'àcid a l'estómac.
- Si teniu excés de pes seguiu els consells dels professionals del centre de salut per reduir-lo a poc a poc.
- No utilitzeu roba ajustada ni cinturons que puguin pressionar l'abdomen, especialment després dels àpats.
- Integreu l'activitat física al vostre dia a dia. Per exemple caminar 30-60 minuts al dia.
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia / setmana | Aliments aconsellats | Aliments desaconsellats | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana | 4 a 6 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles, quinoa, mill. Pa blanc o integral. Patates i moniatos | |
Lactis | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Llet i iogurt desnatats. Mató, Formatges baixos en greix | Llet sencera i els derivats. Formatges grassos. Gelats, crema i flans, |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200 g) | almenys 2 vegades /dia | La resta de verdures fresques, congelades o conserves | All, ceba, ceba tendra tomàquet, pebrot,… |
Fruites | 1 peça mitjana (quantitat: 150 a 200g) | almenys 3 vegades/dia | Totes les fruites fresques, excepte les àcides | Fruites cítriques o els sucs (taronja, mandarina, llimona, pinya…) |
Llegums | 1 plat cuit (quantitat: 60 a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana | Totes, cigrons, llenties, mongetes, pèsols secs, faves, cuites o en conserva | Cuinades amb embotits. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana | Tots, millor crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, | Amb sal, fregits, amb sucre o mel |
Carns | 1 filet mitjà (100-125g) | 3-4 vegades/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Altres carns magres | Carns greixoses, picades comercials (salsitxes, hamburgueses,.), embotits (fuet, sobrassada, xoriço, mortadel·la,..) Paté. |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-160g) | 3-4 vegades/setmana De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. | |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, etc. | |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d´oliva, millor verge extra. | Nata, mantega, margarina, llard, maionesa etc. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Evitar, en especial dolços mentolats i xocolates, cacau i els seus derivats |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia | Aigua, infusions (manzanilla, anís verd, melissa, taronger amarg o tarongina, farigola…), vins desgreixats | Begudes alcohòliques Begudes amb gas Infusió de menta o poliol |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | La resta de condiments suaus (orenga, julivert, romaní, clau, canyella, marduix, etc. | Picants caiena, pebre vermell, chili, … Vinagre, extractes per a brous i salses picants o àcides, el fonoll, menta, alfàbrega, coriandre, nou moscada o sàlvia |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
DINAR | Verdura Patata Peix Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Ou Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Peix Fruita | Verdura Patata Carn Fruita | Verdura Cereal Carn Fruita |
SOPAR | Verdura Cereal Ou Lacti | Verdura Cereal Carn Fruita | Verdura Patata Peix Fruita | Verdura Cereal Carn Lacti | Verdura Patata Ou Fruita | Verdura Llegum Fruita | Verdura Cereal Peix Lacti |
Ex. Dilluns
Esmorzar | Mig matí | Menjar | Berenar | Sopar |
Tassa de llet desnatada 2 llesques de pa amb oli d'oliva. Aigua o infusió | Plàtan madur i un grapat d'ametlles. Aigua o infusió de camamilla
| Daurada amb patates, carbassó i pastanaga al forn Poma madura Aigua | Iogurt natural i flocs de civada o de blat de moro Aigua | Amanida de pasta. Remenat d'ous amb espinacs Pa Pera madura Aigua |
- Cuini al vapor, a la planxa, al papillot o bullit, abans que altres tècniques culinàries que afegeixin greix als aliments com el fregit, arrebossats, empanats…
- No condimentar en excés els aliments.
- Sempre que pugui comprar aliments de proximitat, frescos i de temporada.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes per triar els que tinguin menys sal, greixos satures i sucres.
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària.
- Controleu l'evolució del vostre pes.
- Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico-y-esofago-de-barret/
- Societat espanyola de gastroenterologia https://www.aegastro.es/pacientes/infogastrum/enfermedad-por-reflujo-gastroesofagico
- Portal de salut en espanyol. Reflux gastroesofàgic https://medlineplus.gov/spanish/gerd.html
- Guia d'alimentació saludable http://e-alvac.caib.es/es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
Les modificacions a la dieta poden millorar els símptomes secundaris a l'ERGE. Per aquest motiu, està indicat el tractament dietètic en tots els pacients amb malaltia clínicament significativa.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
Reduir els símptomes associats a l'ERGE (pirosi o cremor, regurgitació alimentària, dolor toràcic…), així com el risc d'esofagitis i de les seves complicacions.
Característiques de la dieta
- Tot i que no hi hagi una dieta específica, es recomana en fase activa de la malaltia, evitar els aliments que modifiquen la pressió de l'esfínter esofàgic inferior (EEI) i els que produeixen pirosi amb més freqüència, encara que amb un marcat component de tolerància individual.
- No es recomana lexclusió sistemàtica daliments o begudes comunament associats a símptomes dERGE, sinó que sigui el pacient el que exclogui els aliments que associa als seus símptomes.
- Aliments i begudes que redueixen la pressió de l'EEI: begudes alcohòliques, xocolata, aliments d'alt contingut gras i begudes carbonatades.
- Aliments comunament associats a símptomes: fruites cítriques i els sucs, fruites àcides o immadures, aliments picants, ceba, all, salsa de tomàquet.
- Les begudes amb cafeïna augmenten els símptomes d'ERGE.
- Es recomana sopar 2-3 hores abans de ficar-se al llit en pacients amb símptomes d'ERGE nocturna.
- En persones amb augment de pes recent o amb sobrepès u obesitat, la pèrdua de pes redueix els símptomes i preveu complicacions addicionals.
Temps estimat de tractament
La malaltia per ERGE és de llarga durada i el tractament que cal seguir (canvis en l'estil de vida, medicaments o cirurgia) dependrà de la gravetat de l'acidesa i altres símptomes.
Aspectes d'atenció especial
- Conéixer els aspectes dietètics o estils de vida que poden contribuir o augmentar el risc de patir RGE i els seus símptomes.
- L'acidesa gàstrica i el reflux gastroesofàgic es poden produir o empitjorar durant l'embaràs.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista.
Derivar un dietista-nutricionista immediatament després d'establir el diagnòstic d'ERGE, especialment si els símptomes són greus.
Referències bibliogràfiques
- Katz PO, Gerson LB, Vela MP. Guidelins per diagnosi i gestió de gastroesophageal reflux disease. Am J Gastroenterol. 2013 Mar;108(3):308–328; potser
- Kaltenbach T, Crockett S, Gerson LB. Are lifestyle measures effective in patients with gastroesophageal reflux disease? An evidence-based approach. Arch Intern Med 2006;166:965–71.
- Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, Lagergren J. Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clin Gastroenterol Hepatol Off Clin Pract J Am Gastroenterol Assoc. 2016 Feb;14(2):175–182.e3.
- Armstrong D, Marshall JK, Chiba N, Enns R, Fallone CA, Fass R, et al. Canadian Consensus Conference on management of gastroesophageal reflux disease in adults – update 2004. Can J Gastroenterol J Can 2005 Jan;19(1):15–35.
- Toward Optimized Practice (TOP) Working Group for GERD. 2009 January. Treatment of gastroesophageal reflux (GERD) disease in adults: clinical practice guideline. Edmonton, AB: Toward Optimized Practice. Available from http://www.topalbertadoctorsorg
- Gastrooesophageal reflflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. NICE Guidline. 2014. http://nice.org.uk/guidance/
