INFORMACIÓ AL PACIENT – SÍNDROME INTESTÍ IRRITABLE
Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?
Perquè us poden ajudar a alleujar la inflor, el dolor abdominal, la diarrea i/o el restrenyiment relacionats amb el SII. Aquests consells es basen sobretot a limitar la ingesta d'aliments que li poden causar molèsties, seguir un estil de vida actiu, intentar evitar l'estrès i altres mesures d'higiene, com ara dedicar prou temps per anar al bany.
- No hi ha una dieta específica per a la síndrome d'intestí irritable. El tipus de símptomes i la seva intensitat és molt variable entre les persones que en pateixen.
- Com a norma general es recomana seguir hàbits dietètics i d'estil de vida saludables, com ara:
- Menjar quan s'està relaxat, prendre un temps suficient per menjar i mastegar bé els aliments.
- Respectar els horaris dels àpats en la mesura del possible. Intentar no saltar-se àpats o menjar tarda a la nit.
- Moderar/reduir la mida de les racions d'aliments.
- Evitar-les begudes alcohòliques.
- Disminuir-la ingesta de begudes amb cafeïna a més de dues tasses al dia.
- Evitar les begudes que amb gas i les ensucrades.
- Prendre abundants líquids (almenys 8 gots al dia), principalment aigua, vins desgreixats o infusions sense cafeïna.
- Evitar la ingesta d'aliments i espècies picants i no condimentar en excés els àpats.
- Evitar els aliments grassos, com brioixeria, galetes, xocolata, embotits, menjar ràpid (hamburgueses, salsitxes, precuinats, etc.) patates fregides, aperitius de bossa, salses greixoses, empanades, pizzes i talls grassos de carn (alites, costelles d'agulla), cansalada.
- Cuinar amb ingredients frescos quan sigui possible i preparar-los de manera senzilla, amb poc greix i coccions suaus.
- Distribuir-la fruita al llarg del dia en petites quantitats (no més d'una peça d'una vegada) i millor per postres. Evitar els sucs.
- Si els símptomes empitjoren quan pren lactis, podeu canviar a les opcions baixes o sense lactosa. Si això no us funciona, proveu amb begudes vegetals de civada, arròs, soja, etc., i escolliu les enriquides en calci i vitamina D i sense sucre afegit.
- No retardeu el moment d'anar al bany quan en tingueu ganes. Intenteu habituar-vos a seguir un horari regular, encara que no sentiu la necessitat, per exemple, després d'esmorzar.
- Integreu l'activitat física en el vostre dia a dia perquè us ajudarà a disminuir els símptomes i millorar el vostre estat d'ànim. Per exemple caminar 30-60 minuts al dia.
- Intenteu controlar l'estrès a través de tècniques de relaxació, ja que us ajudarà a reduir la freqüència i intensitat dels símptomes.
Inflor i gasos.
- Eviteu els aliments i begudes edulcorats amb xilitol, lactitol, mannitol i sorbitol.
- Mastegueu bé els aliments i intenteu no empassar aire mentre menja.
- Eviteu mastegar xiclet.
- Disminuïu aliments productors de gas com cols, coliflor, llegums, all, ceba
- Reduïu la quantitat de pa, pasta, cereals o galetes de blat o sègol de la seva dieta.
Estrenyiment:
- Assegureu una bona ingesta de líquids, en petites quantitats repartides al llarg del dia, i preferiblement forma d'aigua.
- Intenta augmentar gradualment la seva ingesta de fibra, ja que si ho fa de manera sobtada, pot empitjorar els símptomes. Agafeu les varietats integrals de pa, pasta o arròs, cereals de civada per esmorzar, verdures i fruites en general, fruits secs i llavors com ametlles, nous, pipes de gira-sol, llavors de lli, etc.
- Eviteu prendre segó de blat. com a suplement de fibra.
Diarrea:
- Preneu líquids amb freqüència per reposar els fluids perduts.
- Limiteu les begudes amb cafeïna i els sucs, i eviteu les begudes alcohòliques.
- Reduïu la freqüència de consum i modereu la quantitat d'aliments rics en fibra com els derivats integrals dels cereals (pa, pasta, arròs, cereals per esmorzar, etc.), els fruits secs i llavors.
- Eviteu els aliments i begudes edulcorats amb xilitol, lactitol, mannitol i sorbitol.
Recomanacions específiques en cas de no remetre els símptomes.
- Si un cop realitzats els canvis en els hàbits dietètics i d'estil de vida no milloren els símptomes, és possible, encara que no segur, que seguint un pla dietètic baix en carbohidrats fermentables (anomenats FODMAP), aconsegueix identificar certs aliments que li causen molèsties.
- Aquest pla dietètic ha de ser supervisat per un dietista-nutricionista expert que us orientarà en l'eliminació de certs aliments per després reintroduir-los a poc a poc. És summament important realitzar la fase de reintroducció, altrament la dieta podria tenir mancances nutricionals i afectar negativament la seva salut
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia / setmana | Aliments recomanats | Aliments a evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat ras en bullit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 3 a 4 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles, quinoa, mill. Pa blanc o integral. Patates i moniatos | |
Lactis | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Llet i iogurt desnatats. Mató, Formatges baixos en matèria grassa | Llet sencera i els seus derivats Formatges grassos Gelats, crema i flans |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200g) | almenys 2 vegades /dia | Totes les fresques, congelades o conserves | |
Fruites | 1 peça mitjana (quantitat: 150 a 200g) | 2-4 peces/dia repartides al llarg del dia. | Totes les fresques i dessecades. | Sucs i nèctars, i en almívar. |
Llegums | 1 plat cuit (quantitat: 60 a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana si es toleren adequadament. | Totes, tant fresques com seques (previ remull de 12 hores) i cuites o en conserva (esbandidas previ al consum): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | Cuinades amb embotits. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, de lli, carbassa, | Amb sal, fregits, amb sucre o mel |
Carns | 1 filet mitjà (100-125g) | 3-4 vegades/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Altres carns magres | Carns grasses de tot tipus, picades comercials (hamburgueses, salsitxes,.), embotits grassos (fuet, sobrassada, xoriço, mortadel·la,..), Paté. |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-160g) | 3-4 vegades/setmana De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. | |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, etc. | |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. Altres olis vegetals. | Nata, mantega, margarina, mantega, maionesa etc. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Evitar tots |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia | Aigua, infusions (manzanilla, farigola til·la, romaní), vins desgreixats. Cafè/te en moderació (1 o dos al dia) | Begudes amb gas i refrescos, begudes ensucrades. Begudes alcohòliques. |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Condiments suaus tipus: alfàbrega, orenga, comí, farigola, cúrcuma, etc. | Picants com la caiena, pebre pebre vermell chili, curri Extractes per a vins i salses comercials. |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti, cereal, fruita de temporada | ||||||
DINAR | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Verdura Llegum Fruita Aigua | Verdura Cereal Ou Fruita Aigua | Verdura Llegum Fruita Aigua | Verdura Cereal Peix Fruita Aigua | Verdura Patata Carn Fruita Aigua | Verdura Cereal Carn Fruita Aigua |
Berenar | Lacti o beguda vegetal sense lactosa o cereal permès, fruites aconsellades… | ||||||
SOPAR | Verdura Cereal Ou Fruita Aigua | Verdura Cereal Carn Fruita Aigua | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Verdura Cereal Carn Fruita Aigua | Verdura Patata Ou Fruita Aigua | Verdura Llegum Fruita Aigua | Verdura Cereal Peix Fruita Aigua |
Ex. Dilluns
Esmorzar | Mig matí | Menjar | Berenar | Sopar |
Tassa de llet desnatada 2 llesques de pa amb oli d'oliva i tomàquet. Aigua o infusió | plàtan i un grapat d'ametlles. Aigua o infusió
| Daurada amb patates, carbassó i pastanaga al forn 2 mandarines Aigua | Iogurt natural i flocs de civada o de blat de moro Aigua | Amanida depasta. Remenat d'ous amb espinacs Pa Pera Aigua |
- Usar tècniques culinàries que no afegeixin gaire greix al plat: cuit, forn, microones, planxa, vapor, guisats amb poc greix, papillota, etc.,
- Evitar fregits, arrebossats i empanats.
- Llegir les etiquetes dels aliments i seleccionar els que tinguin menys sucres, sal i greixos.
- Llista de dietistes-nutricionistes amb consultawww.codnib.es
- Medlineplus. Informació de salut. https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-del-intestino-irritable/?adfree=true
- Llistat d'aliments baixos a FODMAP de la International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders(Anglès). https://aboutibs.org/low-fodmap-diet/measuring-fodmaps-in-foods.html
- Es recomana portar un registre d'ingesta i símptomes per ajudar a identificar els aliments que es toleren malament.
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
Les línies d'intervenció claus prèvies a la teràpia farmacològica són la teràpia dieteticonutricional per al control del pes corporal i altres factors de risc i l'increment d'activitat física.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Prevenir i/o revertir el SM.
- Controlar el pes i reduir els factors de risc cardiovascular.
- Millorar el control glucèmic
Característiques de la dieta
- Dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra per cuinar i amanir, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i baixa en aliments processats, carn vermella i els seus derivats.
- Dieta amb restricció calòrica adaptada a l'individu per reduir entre un 5-10% del pes inicial en un termini de 6-12 mesos.
Temps estimat de tractament
A causa de les característiques d'aquest tipus de pacients, la durada del tractament sol prolongar-se uns quants anys.
Aspectes d'atenció especial
- En majors de 50 anys amb SM i en tractament amb metformina, assegureu l'aportació de vitamina B12, a partir de la dieta i/o suplements amb 1000mg/dia.
- En més grans de 50 anys amb obesitat, pell fosca i/o baixa exposició solar, assegurar una ingesta de 800-1000UI/dia de vitamina D mitjançant dieta, aliments fortificats (llet o iogurts desnatats amb vitamina D i cereals de l'esmorzar fortificats sense sucres afegits) o suplements.
- Es recomana la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per a la seva implementació podeu consultar les guies per a la prescripció d'exercici físic en pacients amb risc cardiovascular.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta
- SM + una altra malaltia concomitant
- SM + polimedicats o anticoagulants orals
- SM + sobreingesta freqüent, crònica i recurrent o TCA
- SM + vegetarians/vegans
Referències bibliogràfiques
- Practice Based Evidence in Nutrition P. Metabolic Syndrome [Internet]. 2014 [cited 2017 Dec 11]. Available from: http://www.pennutrition.com/
- National Health System N. Metabolic syndrome – NHS.UK [Internet]. [cited 2017 Dec 20]. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/metabolic-syndrome/
- González-Campoy J, St. Jeor S, Castorino K, Ebrahim A, Hurley D, Jovanovic L, et al. Clinical Practice Guidelines per a Healthy Eating for Prevention and Treatment of Metabolic and Endocrine Diseases in Adults: Cosponsored by The American Association of Clinical Endocrinologists/The American College of Endocrinology and The Obesity Society. Endocr Pract [Internet]. 2013 Sep 15 [cited 2017 Dec 18];19(Supplement 3):1–82. Available from: http://journals.aace.com/doi/abs/10.4158/EP13155.GL
- NICE. Cardiovascular disease: risc assessment and reduction, including lipid modification. 2014 [cited 2017 Dec 11]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181/resources/cardiovascular-disease-risk-assessment-and-reduction-including-lipid-modification-pdf-35109807660997
- Sales-Salvadó J et al. Effect de Mediterranean diet supplemented with nuts on metabòlic syndrome status: 1-year results of the PREDIMED randomized trial. Arch Intern Med. 2008 Dec 8;168(22):2449-58.
