INFORMACIÓ AL PACIENT – SÍNDROME METABÒLICA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè us ajudaran a perdre pes ia controlar la seva tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang, per prevenir el risc cardiovascular i de diabetis, així com a retardar o prevenir l'ús de medicaments.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en aliments d'origen vegetal com ara verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum d'aliments d'origen animal com lactis, aus, peixos, ous, i especialment les carns greixoses i els seus derivats.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos amb o sense sucre afegit.
- Reparteixi els aliments en diverses preses al dia, per exemple, esmorzar, dinar i sopar, i algun berenar, i com a poc a poc i en un entorn relaxat.
- Preneu almenys 3 racions de llegums i fruits secs sense sal diàriament.
- Preferiu les carns d'aus i conill a altres, i preneu almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant els blaus com verat, sardines, salmó, sorell, etc.
- Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) en dinar i sopar, assegurant-ne una en cru (amanida).
- Trieu lactis desnatats i eviteu els formatges curats i els iogurts ensucrats.
- Beveu aigua als àpats i quan tingueu set, evitant altres begudes
- Eviti el consum d'alcohol i si acostuma a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si vostè és home i 1 si vostè és dona
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana | 4 racions/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates | Pa blanc | Cereals d'esmorzar amb sucre, pa de motlle o envasat, biscots, massa de pizza, pasta de full precuinats |
Lactis | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2-3 racions/dia | Iogurt, llet i formatges frescos, preferentment desnatats | Lactis semidesnatats | Iogurts amb nata o ensucrats, Formatges curats o semi, batuts. Lactis sencers |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades | Conserves | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques i dessecades | Sucs fruita en almívar i nèctars | |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves | – | Precuinades amb embotits |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots, millor si són crus. com ametlles, pinyons, nous, avellanes, festucs, … | Torrats sense sal | Fregits, amb sal o sucres. |
Carns | 1 filet com la teva mà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill. pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet) | Porc, boví i xai eliminant el greix visible | Carns greixos de tota mena, picades comercials, embotits frescos i curats |
Peix i marisc | 1 filet com la teva mà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Frescs o congelats, blanc o blau. En conserva baixos en sal | En conserves rics en sal o en salses | Peix salat, fumat o precuinat |
Ous | 1 ou mitjà | 3-4 racions/setmana | Ou fresc | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 racions/dia | Oli d'oliva, millor si és verge extra | Altres olis vegetals | Olives, nata mantega, margarina, mantega |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, pastissos. |
Begudes | 1 got | 4-5 racions/dia | Aigua | – | Refrescs i begudes carbonatades encara que portin edulcorants i begudes alcohòliques i amb regalèssia |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i vins comercials amb menys sal | Salses comercials |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti desnatat, cereals com el pa, fruites, fruits secs… | ||||||
BERENAR | Fruita | ||||||
DINAR | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigües |
Berenar | Lacti desnatat o cereals o fruites o fruits secs… | ||||||
SOPAR | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua |
Ex. Dijous
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Te o cafè amb llet 1 llesca de pa bru amb alvocat | Fruita de temporada | Amanida de llenties amb tomàquets secs i formatge fresc. Fruita de temporada Pa bru Aigua | Iogurt natural i 10-12 ametlles | Arròs integral saltat amb pollastre i verdures Fruita de temporada Aigua |
- Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània especialment les de verdures, llegums i peixos i mariscs.
- Si el plat que heu preparat no porta la ració adequada de verdures, acompanyeu-lo amb una amanida o cruditès (trossos de pastanaga, cogombre, pebrot, raves crus…).
- Compri aliments frescos, limiti els aliments molt processats i en tot cas, esculli els que tingui més fibra i menys sal, sucre i greixos saturats.
- Si teniu hipertensió, a mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i utilitzi espècies i condiments per potenciar el sabor dels seus plats.
- Procureu dormir un mínim de 6 hores seguides cada nit. Si teniu problemes de respiració durant el son, al vostre centre de salut us orientaran en com tenir una bona qualitat del son.
- Practiqui exercici físic de moderat (caminar ràpid, aquagym, anar amb bicicleta, senderisme,) uns 30-60 minuts la majoria dels dies de la setmana o almenys 2.5ha la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html
- Malalties cardiovasculars. Publicacions de lOrganització Mundial de la Salut. http://www.who.int/topics/cardiovascular_diseases/es/
- Alimentació saludable. http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Receptes i consells de nutrició. http://fundaciondelcorazon.com/nutricion/recetario.html
- Fundació Dieta Mediterrània. Informació, receptes i menús propis d'una dieta mediterrània: https://dietamediterranea.com/
- Receptes de Dieta Mediterrània. http://predimed-es.weebly.com/recetas.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
Les línies d'intervenció claus prèvies a la teràpia farmacològica són la teràpia dieteticonutricional per al control del pes corporal i altres factors de risc i l'increment d'activitat física.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Prevenir i/o revertir el SM.
- Controlar el pes i reduir els factors de risc cardiovascular.
- Millorar el control glucèmic
Característiques de la dieta
- Dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra per cuinar i amanir, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i baixa en aliments processats, carn vermella i els seus derivats.
- Dieta amb restricció calòrica adaptada a l'individu per reduir entre un 5-10% del pes inicial en un termini de 6-12 mesos.
Temps estimat de tractament
A causa de les característiques d'aquest tipus de pacients, la durada del tractament sol prolongar-se uns quants anys.
Aspectes d'atenció especial
- En majors de 50 anys amb SM i en tractament amb metformina, assegureu l'aportació de vitamina B12, a partir de la dieta i/o suplements amb 1000mg/dia.
- En més grans de 50 anys amb obesitat, pell fosca i/o baixa exposició solar, assegurar una ingesta de 800-1000UI/dia de vitamina D mitjançant dieta, aliments fortificats (llet o iogurts desnatats amb vitamina D i cereals de l'esmorzar fortificats sense sucres afegits) o suplements.
- Es recomana la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per a la seva implementació podeu consultar les guies per a la prescripció d'exercici físic en pacients amb risc cardiovascular.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta
- SM + una altra malaltia concomitant
- SM + polimedicats o anticoagulants orals
- SM + sobreingesta freqüent, crònica i recurrent o TCA
- SM + vegetarians/vegans
Referències bibliogràfiques
- Practice Based Evidence in Nutrition P. Metabolic Syndrome [Internet]. 2014 [cited 2017 Dec 11]. Available from: http://www.pennutrition.com/
- National Health System N. Metabolic syndrome – NHS.UK [Internet]. [cited 2017 Dec 20]. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/metabolic-syndrome/
- González-Campoy J, St. Jeor S, Castorino K, Ebrahim A, Hurley D, Jovanovic L, et al. Clinical Practice Guidelines per a Healthy Eating for Prevention and Treatment of Metabolic and Endocrine Diseases in Adults: Cosponsored by The American Association of Clinical Endocrinologists/The American College of Endocrinology and The Obesity Society. Endocr Pract [Internet]. 2013 Sep 15 [cited 2017 Dec 18];19(Supplement 3):1–82. Available from: http://journals.aace.com/doi/abs/10.4158/EP13155.GL
- NICE. Cardiovascular disease: risc assessment and reduction, including lipid modification. 2014 [cited 2017 Dec 11]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181/resources/cardiovascular-disease-risk-assessment-and-reduction-including-lipid-modification-pdf-35109807660997
- Sales-Salvadó J et al. Effect de Mediterranean diet supplemented with nuts on metabòlic syndrome status: 1-year results of the PREDIMED randomized trial. Arch Intern Med. 2008 Dec 8;168(22):2449-58.
