INFORMACIÓ AL PACIENT- HIPERCOLESTEROLÈMIA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè l'ajudarà a mantenir uns nivells adequats de colesterol a la sang, fins i tot a endarrerir o prevenir la presa de medicaments per tractar la hipercolesterolèmia. Mantenir controlat els nivells de colesterol a la sang contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos, ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
- En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
- Prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant els blaus com verat, sardines, salmó, sorell, etc.
- Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.
- Prefereixi les carns d'aus (pollastre, gall dindi…) i conill altres, com el xai, vedella o porc. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti els greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
- Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
- Preneu cereals diàriament, millor si són integrals com l'arròs, la pasta o el pa. Si preneu cereals per esmorzar trieu preferentment els de civada sense sucre.
- Eviteu el consum d'alcohol i si acostumeu a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades | Conserves | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana o 1 grapat (30g) | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques i dessecades, congelades | En sucs | En almívar i nèctars |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves… | Precuinades amb embotits | |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, lli, etc. | Fregits, amb sal o sucres. | |
Peix i marisc | 1 filet com la teva mà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. | Peix i marisc en conserva | Peix salat, fumat o precuinat |
Ous | 1-2 ou mitjà | 3-4 racions/setmana | De gallina, guatlla, etc. | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4-6 racions /dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra, | Altres olis vegetals, olives | Nata mantega, margarina, mantega |
Cereals, derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 4 racions/dia | Civada, ordi, arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa blanc | Pa de motlle o envasat, biscots Massa de pizza, pasta de full precuinades Patates de bossa |
Carns | 1 filet com la teva mà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. | Porc, boví i xai magres eliminant tot el greix visible | Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits cuits o curats, bacó, salsitxes… |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Desnatats o semi desnatats. Iogurt, llet i formatges frescos. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci | Lactis sencers | Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts, flam, crema. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, pastissos, mel, sucre |
Begudes | 1 got | 4-5 racions/dia | Aigua | – | Refrescs i begudes alcohòliques |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies i vins comercials amb sal | Salses comercials |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs… | ||||||
BERENAR | Fruita | ||||||
DINAR | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigües |
Berenar | Lacti o cereals o fruites o fruits secs… | ||||||
SOPAR | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua |
Ex. Divendres
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Cafè amb llet desnatada 1 llesca de pa bru amb oli i tomàquet Fruita de temporada | Fruita de temporada i 10 ametlles | Llampuga amb sofregit de verdures i tomàquet i arròs integral saltat Pa integral o bru Fruita de temporada Aigua | Iogurt desnatat llavors de gira-sol | Bullit de verdures amb patata i ou cuit Pa integral o bru Fruita de temporada Aigua |
- Prepareu el vostre propi menjar sempre que pugui.
- Prepareu els aliments usant mètodes de cocció saludables, com enfornat, a la planxa, al vapor, al microones, bullit, saltats, tot això amb cuinat amb oli d'oliva, millor si en verge extra.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats i sal tinguin.
- Als restaurants, escolliu les opcions que millor s'adapten a aquests consells prioritzant el peix sobre la carn, i les fruites davant d'altres postres.
- En dones embarassades s'ha d'evitar el consum de peixos blaus de grans dimensions com la tonyina vermella, emperador, peix espasa, marrajo, lluç de riu, etc.
- Practiqueu exercici físic moderat (nordik walking, bicicleta, el·líptica, córrer o nedar a ritme lent, aquagym…) almenys 40 minuts 3-4 dies per setmana o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- No es recomana l'ús d'aliments enriquits en esterols vegetals, omega 3 o soja per baixar el colesterol, ja que les modificacions d'hàbits alimentaris i de l'estil de vida ja anomenats són més efectius.
- Si preneu medicaments per baixar el colesterol eviteu el consum d'aranja, infusions d'herba de Sant Joan o hipèric. Consulteu amb el vostre metge.
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.
- Fundació Espanyola del Cor: http://www.fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1171-dieta-colesterol-alto-hipercolesterolemia.html
- Fundació Dieta Mediterrània. Informació, receptes i menús propis d'una dieta mediterrània: https://dietamediterranea.com/
- Receptes de Dieta Mediterrània. http://predimed-es.weebly.com/recetas.html
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
La nutrició i la teràpia sobre l'estil de vida són les pedres angulars de prevenció i tractament. El seguiment de les pautes dietètiques pot reduir la necessitat de medicació hipocolesterolemiant.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Reduir els nivells a la sang de colesterol LDL.
- Millorar la ràtio colesterol total/colesterol HDL (<5).
- Prevenir i tractar la malaltia cardiovascular.
Característiques de la dieta
- Un patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i rics. Grau d'evidència A.
- Es recomana baixar la ingesta de greix saturat fins a un 5-6% de la ingesta energètica total, substituint-lo per greix mono- i poliinsaturat procedent principalment a través de l'oli d'oliva verge extra i fruits secs i/o carbohidrats complexos. Grau d'evidència A.
- En cas de sobrepès o obesitat, es recomana una reducció del pes corporal per contribuir a la baixada del colesterol LDL. Grau d'evidència A.
- L'aportació de fibra s'ha de fer a partir de la dieta. Les principals fonts de fibra soluble són els llegums, fruites i verdures i els cereals integrals, especialment la civada i l'ordi. Grau d'evidència A.
- En cas de consum d'alcohol, se suggereix no superar 2 unitats/dia als homes i 1 unitat/dia a les dones, així com informar de la quantitat d'alcohol que equival a una unitat.
Altres recomanacions
- Les dones amb hipercolesterolèmia que es quedin embarassades han d'eliminar el peix blau de grans dimensions com la tonyina vermella, l'emperador, marrajo, peix espasa, etc., i assegurar la ingesta d'altres petits com sardina, salmó, verat, etc., sense superar les dues racions per setmana i completant amb altres blancs la recomanació.
- La pràctica de 30-60min/dia dactivitat física moderada o vigorosa pot augmentar el colesterol HDL i reduir el colesterol LDL. Grau d'evidència B.
- L'èmfasi de la teràpia ha de ser la modificació d'estil de vida i hàbits alimentaris, així:
- No s'aconsella utilitzar aliments enriquits en esterols vegetals, omega 3 o soja per a la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Encara que hi hagi estudis que els associïn a la reducció de lípids a la sang, no hi ha evidència que disminueixin el risc de malaltia ia més poden dificultar la modificació d'hàbits alimentaris i estil de vida, així com suposar un cost elevat en relació amb la seva eficàcia.
- Encara que el consum de 10g/dia de fibra viscosa (suplements de psyllium, betaglucans de l'ordi i la civada i pectines) aconsegueixi una reducció del colesterol LDL, no hi ha evidència que el consum disminueixi el risc de malaltia cardiovascular.
- En fumadors, cal animar la incorporació a programes de deshabituació tabàquica.
- En pacients on falli l'adherència a la dieta i les modificacions a l'estil de vida, l'especialista en dietètica i nutrició podrà individualitzar el consell considerant com a teràpia l'ús d'aliments funcionals o suplements amb fitoesterols, beta-glucans, omega-3, monacolina K, pectines, soja, llavors de lli, etc.
Temps estimat de tractament
Es recomana, prèviament al començament del tractament farmacològic, començar amb dieta i activitat física durant sis mesos. Si s'observen millores que permetin endarrerir el tractament farmacològic, es pot estendre aquest termini.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Valorar les barreres del pacient per a l'adherència la dieta, per exemple, nivell adquisitiu, alfabetització en nutrició i salut, al·lèrgies alimentàries, habilitats culinàries, religió i cultura, de manera que esculli el patró que millor s'adapti als seus valors i preferències.
- Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp.
- Controls de pes en cas de sobrepès/obesitat.
- Valoració de l adherència a les pautes d activitat física.
Aspectes d'atenció especial
- Les intervencions en diverses sessions individuals o grupals per part d'un dietista-nutricionista han demostrat la major eficàcia en la reducció dels factors de risc cardiovascular.
- La colestiramina poden causar malabsorció, especialment de minerals i vitamines liposolubles. Les estatines interaccionen amb l'aranja i l'herba de Sant Joan.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.
- Hipercolesterolèmia+diabetis i/o sobrepès i/o hipertensió i/o hipertrigliceridèmia
- Hipercolesterolèmia hereditària
- Hipercolesterolèmia + història familiar d'esdeveniment cardiovascular abans dels 60 anys
- Hipercolesterolèmia+esdeveniment cardiovascular previ o altres símptomes vasculars
- Hipercolesterolèmia+alt risc cardiovascular
Referències bibliogràfiques
- Practice-based Evidence in Nutrition P. Cardiovascular disease – Dyslipidèmia Evidence Summary [Internet]. 2017 [cited 2018 Jan 14]. Available from: https://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=2878&trcatid=42&trid=4149#DietaryStrategies
- NICE. Cardiovascular disease: risc assessment and reduction, including lipid modification | Guidance and guidelins | NICE. 2016 [cited 2017 Dec 20]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181
- Anderson TJ, Grégoire J, Pearson GJ, Barry AR, Couture P, Dawes M, et al. 2016 Canadian Cardiovascular Society Guidelines per a la Management Dislipidèmia per a la Prevenció de Cardiovascular Disease in the Adult. Can J Cardiol [Internet]. 2016 Nov 1 [cited 2018 Jan 4];32(11):1263–82. Available from: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0828282X16307322
- Guiasalut G de treball de la G de PC sobre el maneig dels lípids com a factor de risc. Guia de Pràctica Clínica sobre el maneig dels lípids com a factor de risc cardiovascular. Guies Pràctica Clínica a l'SNS [Internet]. 2017 [cited 2017 Dec 18];Ministeri. Available from: http://www.guiasalud.es/GPC/GPC_567_Lipidos_Osteba_compl.pdf
- Associació Holandesa de Dietistes. Doctor's Reference Guide To Dietetics – Home [Internet]. 2018 [cited 2018 Jan 18]. Available from: http://www.artsenwijzer.info/site/index.php?page=1&lg=en
- Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, Jesus JM, Houston Miller N, Hubbard VS, et al. 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk. J Am Coll Cardiol [Internet]. 2014 Jul 1 [cited 2018 Jan 18];63(25):2960–84. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24239922
- Catapan AL, Graham I, Backer G, Wiklund O, Chapman MJ, Drexel H, et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. European Heart Journal. 2016.
