INFORMACIÓ AL PACIENT- MAJORS 70 ANYS
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè una bona alimentació és molt important per ajudar-lo a millorar o conservar un bon estat de salut a mesura que augmenta l'edat.
- Seguiu una dieta rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i/o sucres.
- Feu de 3 a 5 àpats al dia entre els àpats principals i berenars.
- Al dinar i al sopar procuri que la majoria dels dies siguin menjars complets, és a dir, que el plat contingui els grups d'aliments següents;
- Verdures (crues, cuites, en puré etc.), assegurant una quantitat adequada, per exemple, la meitat del plat
- Aliments rics en proteïnes (llegums, peix, ous o carns magres).
- Cereals integrals com el pa, la pasta i l'arròs, i tubercles com la patata, moniato etc.
- Assegureu la fruita de postres.
- Eviteu consumir aliments ultraprocessats com embotits, embotits, salsitxes, aperitius salats, brioixeria, galetes, menjar ràpid, refrescos, etc. Llegiu les etiquetes, i escolliu els que tinguin menys greixos saturats, sal i sucres.
- Els llegums ja cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum
- Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
- Cuini per a diversos dies si no li ve de gust cuinar diàriament. Podeu congelar durant 30 dies o refrigerar durant 4 dies la majoria dels plats.
- Assegureu una adequada hidratació, beveu aigua preferentment a poc a poc al llarg del dia. Algunes persones perden la sensació de set, però no vol dir que no necessitin beure.
Recomanacions específiques
- Si teniu problemes per mastegar escolliu aliments tous, sucosos, de fàcil mastegar i si és necessari tritureu el menjar.
- Consulteu amb el vostre equip d'atenció primària:
- -Si en menjar o beure tus, s'ennuega o rebutja el menjar, ja que són senyals d'una mala deglució que pot augmentar el risc d'infeccions pulmonars i pneumònies.
- -Si presenta pèrdua de pes progressiva involuntària, si menja poc o té falta de gana.
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru o integral 1 patata mitjana | 4 racions/dia | Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral. Quinoa, mill. Patates, moniatos. | Pa blanc | Pa de motlle o envasat, Biscotes Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 3 racions/dia | Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci | Lactis sencers | Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades o conserves | Cap | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques de temporada, dessecades o congelades | En sucs | En almívar i nèctars |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | Precuinades amb embotits. | Precuinades amb embotits. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc. | Fregits o amb sal o sucre | |
Carns | 1 filet mitjà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. | Porc magres eliminant tot el greix visible. | Carder i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials, |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves. | Cap | Cap |
Ous | 2 ous mitjans | 3-4 racions/setmana | De gallina, guatlla, etc | Cap | Cap |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 racions/dia | Oli d'oliva verge extra | Altres olis vegetals, | Nata mantega, margarina, mantega |
Sucres i dolços | – | Menys d'una setmana | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes |
Begudes | 1 got (200ml) | 4-8 racions/dia | Aigua, infusions, brou | – | Refrescs i begudes alcohòliques. |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | ||
Esmorzar | Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs… | |||||||
Berenar | Fruita, fruita seca, lacti, cereals integrals com el pa etc. | |||||||
Menjar | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | |
Berenar | Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs… | |||||||
Sopar | Verdures Cereals i Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | |
Ex. Dimarts
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Cafè amb llet Una Pera Pa integral o bru amb oli d'oliva i tomàquet | Plàtan amb ametlles | Amanida de remolotxa Cigrons amb espinacs. Mandarines Aigua | Pa integral o bru amb formatge fresc | Ous calentats amb verdures bullides o al vapor (mongetes, pastanaga, i coliflor) . Poma Pa integral o bru Aigua |
- Mantenir-se actiu és indispensable per conservar la musculatura, la capacitat funcional, l'equilibri i la massa òssia. Practiqueu exercici físic moderat en la mesura de les seves possibilitats (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, nedar…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables, grups de passeig i activitats dinamitzades (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
- Si teniu prou mobilitat, no us quedeu tot el dia a casa. Intenteu relacionar-vos amb gent del barri, assisteixeu a tallers interactius i educatius per tenir la ment activa, podeu consultar al casal de barri més proper al seu habitatge.
- Si teniu limitacions per realitzar la vostra activitat del dia a dia, digueu-ho als professionals del centre de salut perquè els serveis socials puguin ajudar-lo. Alguns supermercats i organitzacions de voluntaris poden portar-li la compra a casa.
- En cas de deficiències és possible que el vostre metge us pauti suplements de vitamines, minerals o nutricionals. No obstant això, no prengui cap suplement nutricional pel seu compte sense haver-lo consultat abans amb el seu professional de referència al centre de salut.
- Tingueu cura de la vostra salut bucodental.
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Controleu el pes periòdicament (per exemple cada 3 mesos)
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Per valoreu el vostre nivell d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
En aquest perfil d'adults grans, és molt important una alimentació saludable per envellir amb salut. A més, l'alt risc d'aquest grup d'edat requereix el cribratge per a l'aplicació de la teràpia dieteticonutricional que redueixi les conseqüències en casos de malnutrició.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Millorar lʻadherència a un patró dʻalimentació saludable.
- Cobrir les necessitats denergia i nutrients.
- Reduir el risc de malnutrició mitjançant cribratge i adequació nutricional.
Característiques de la dieta
- Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baix en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
- Ingestes frugals i en entorns assossegats.
- Assegura l'aportació de nutrients clau els requeriments dels quals estan augmentats o la seva biodisponibilitat reduïda, com ara proteïnes d'alta qualitat biològica, àcids grassos essencials, vitamines B12 i D.
- Aporta líquids en quantitats adequades per reduir l'alt risc de deshidratació freqüent en aquest grup.
- En cas de disfàgia, consulteu el full informatiu DISFÀGIA
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de tota la seva vida.
Aspectes despecial atenció.
- Usar eines validades per al cribratge de l'estat nutricional com ara el Mini Nutritional Assessment (MNA) o el Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), entre d'altres.
- Usar eines validades per al cribratge de la disfàgia tals com l'EAT-10.
- Per ser pacients usualment polimedicats, és important considerar la interacció fàrmac nutrient o fàrmac aliment.
- L'obesitat/obesitat central és freqüent en aquest grup, es recomana prendre mesures per evitar guanys ponderals o la reducció lleu de pes combinant una alimentació equilibrada i exercici segons tolerància.
- En pacients que viuen sols, valorar el risc de vulnerabilitat social i econòmica i derivar si cal als serveis socials per assegurar l'accés a aliments i preparacions saludables
- Prescriure exercici físic per mantenir i potenciar la musculatura i lequilibri, animar a la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per al consell, consulteu les guies de prescripció d'exercici físic.
- Teràpia antitabac en cas de fumadors.
Referències bibliogràfiques
- Estruch R, Ros E, Sales-Salvadó J, Coves MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gràcia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. NEJM. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
- F. Muñoz Cobos, MD Ortiz Fernández i P. Vega Gutierrez. Valoració nutricional en ancians fràgils en atenció primària. Aten Primària. 2005; 35 (9):460-5.
- Gifford KD. Dietary fats, eating guides, and public policy: history, critique, and recommendations. Am J Med. 2002 Dec 30;113(9):89-106.
- Calder PC, Carding SR, Christopher G., Kuh D., Langley-Evans SC & McNulty H. (2018) A l'holistic approach per a l'educació healthy: how can people live longer, healthier lives? J Hum Nutr Diet. 31, 439–450
- Ryan K. Masters, Daniel A. Powers, i Bruce G. Link. (2013) Obesity and US Mortality Risk Over the Adult Life Course. American Journal of Epidemiology, Volum 177, Issue 5, 1 març 2013, Pages 431–442
