INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè us ajudaran a reduir o eliminar de la seva dieta la lactosa, que en persones amb problema per digerir-la, provoca molèsties digestives com mal de ventre, inflor, gasos, diarrea o restrenyiment, etc.
- Elimineu o limiteu els aliments rics en lactosa. La lactosa és el sucre natural de la llet de mamífer (vaca, cabra, ovella, humana, etc.) i els seus derivats (iogurt, nata, formatges, gelats, etc.). També es troba com a ingredient en molts aliments processats i en alguns medicaments.
- Podeu prendre llet sense lactosa o begudes vegetals (de soja, arròs, civada, ametlles, etc.) i escolliu-les sense sucre afegit i enriquides en calci. Les d'arròs s'han d'evitar en nens petits.
- No totes les persones amb intolerància a la lactosa tenen molèsties amb la mateixa quantitat de lactosa ingerida, per això és important adaptar la restricció de lactosa a la seva tolerància individual.
- Si tolera aliments amb petites quantitats de lactosa, prengui'ls en racions petites i acompanyats d'altres aliments sense lactosa.
- Els lactis amb un contingut elevat en lactosa són la llet i els formatges frescos i tendres. En canvi, molts productes lactis fermentats tenen menys contingut en lactosa, com formatges curats i llets fermentades com el iogurt, el quefir, etc., poden ser ben tolerats, encara que hi ha persones més sensibles a les petites quantitats de lactosa que contenen.
- Assegureu diàriament aliments que us aportin calci i vitamina D, com ara: llet, formatge i iogurts sense lactosa, begudes vegetals enriquides en calci almenys 2 racions al dia, i completeu amb altres fonts de calci com: hortalisses (espinacs, bledes, ruca, créixens, canonges, canonges). llavors (ametlles, avellanes, nous, pipes de carbassa, sèsam, etc.), llegums (cigrons, mongetes, llenties, etc.) i peixos blancs i blaus, tant frescos com congelats i en conserva (sardines, verat, etc.).
- Seguiu aquests consells ia més, perquè la seva dieta sigui equilibrada, assegureu almenys una ració de verdures en dinar i sopar, almenys 3 racions de fruita fresca al dia, fruits secs sense sal 3-7 vegades a la setmana, llegums 2-4 vegades a la setmana, prefereixi els derivats integrals dels cereals i utilitzi preferent. Preferiu les carns d'au, peixos i ous, escolliu carns de porc molt magres (llom i filet) i reduïu les carns vermelles greixoses i processades (hamburgueses, salsitxes, embotits, vedella, xai i porc). Eviteu els aliments ultraprocessats com embotits, aperitius salats, brioixeria, menjar ràpid, refrescos, etc., i en tot cas, escolliu els que tinguin menys sal, greixos saturats i sucres.
- Actualment és obligatori declarar la presència de lactosa a tots els aliments envasats, de venda a granel o al restaurant, per tant, reviseu el llistat d'ingredients o pregunteu a la persona que li dispensa l'aliment, i rebutgeu tots els que continguin llet o derivats.
- Tot i que encara no està regulat a nivell europeu, el ministeri de sanitat recomana als fabricants que els aliments “sense lactosa” no tinguin més de 0.01% i els “baixos en lactosa” no sobrepassin el 1% del seu contingut en lactosa.
- Pregunteu al vostre farmacèutic sobre la lactosa en els seus medicaments.
Llista d'aliments segons el contingut en lactosa
Aliments que de manera natural no contenen lactosa | Aliments processats que poden contenir lactosa. Mireu llista d'ingredients. | Aliments que contenen lactosa o Aliments amb contingut variable en lactosa |
Fruita natural Fruits secs Peixos Mariscs Cereals Ous Mel i sucre Melmelada Patates Arròs Pasta Verdures Llegums Carns Begudes vegetals: soja, ametlles, civada, arròs, etc. Midó (arròs, blat de moro, blat, patata) | Cremes i sopes comercials Pans Pastissos i pastissos Embalats i embotits Purés (patata, verdures, etc.) Dolços, magdalenes, pastes, etc. Galetes Torrades de pa comercials Plats precuinats Cereals per esmorzar Amaniment d'amanides Maionesa Sorbets de gelat Arrebossats Succedanis de xocolata Begudes alcohòliques fermentades o destil·lades Margarina | Llet de vaca, cabra, ovella, euga, etc. (mamífers) Llet humana Llet en pols Llet evaporada Llet condensada Batuts de llet Mantega Nata muntada i líquida Iogurt Formatge fresc Formatge fermentat o curat Crema de llet Postres lactis: flams, crema, quallada, arròs amb llet, etc. Gelats Salsa beixamel Xocolata amb llet |
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti o beguda vegetal sense lactosa, pa, fruites, fruits secs… | ||||||
BERENAR | Fruita | ||||||
DINAR | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua |
Berenar | Lacti o beguda vegetal sense lactosa o fruites o fruits secs… | ||||||
SOPAR | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patata Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patata Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua |
- La lactosa és un ingredient molt habitual en els aliments envasats, processats i/o precuinats. Llegiu detingudament la llista d'ingredients per saber si conté lactosa, llet o els seus derivats.
- Els suplements de lactasa, substància que us ajuda a pair la lactosa dels aliments, es poden adquirir en farmàcia en forma de pastilla/càpsula/gotes. Si els utilitza, faci-ho només de forma puntual, per exemple si menja fora de casa i no està segur de si els plats contenen o no lactosa. Consulteu amb el vostre professional de referència al centre de salut la quantitat que heu de prendre d'aquesta substància.
- La intolerància a la lactosa pot aparèixer des de la infància, ser transitòria o aparèixer a l'edat adulta.
- En pediatria és important tenir en compte que:
- Les fórmules infantils sense lactosa són una alternativa i estan finançades fins als 2 anys.
- Les begudes vegetals no s'han de consumir de manera exclusiva abans de l'any de vida.
Associació de persones intolerants a la lactosa Espanya (ADILAC) https://lactosa.org/
- EinaSalut: https://einasalut.caib.es/web/ciudadania-activa/quiero-comer-mejor
Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
En Família -Associació Espanyola de Pediatria. Intolerància a la lactosa a la infància. http://enfamilia.aeped.es/temas-salud/intolerancia-lactosa
Intolerància a la lactosa a la infància. http://www.familiaysalud.es/sintomas-y-enfermedades/aparato-digestivo/problemas-con-alimentos/intolerancia-la-lactosa
Portal de salut https://medlineplus.gov/spanish/lactoseintolerance.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
- La reducció de la ingesta de lactosa (IL) és la principal mesura terapèutica a la majoria de pacients amb IL. No cal una eliminació completa de la lactosa de la dieta, sinó una reducció fins a assolir el control dels símptomes.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Reduir la ingesta de lactosa segons el nivell de tolerància individual
- Evitar els símptomes intestinals
- Adaptar la dieta per assolir un adequat estat nutricional.
Característiques de la dieta
- Dieta amb més o menys restricció de lactosa segons el llindar de tolerància.
- El consum diari de petites quantitats de lactosa (<6g per ració) pot augmentar la tolerància a la lactosa en algunes persones. Grau recomanació B.
- No hi ha evidències clares de l'associació de símptomes a una quantitat determinada de lactosa, encara que sembla que la ingesta diària de quantitats superiors a 18 g s'associa a una freqüència més gran de símptomes.
- La dosi de lactosa tolerada per nens amb IL possiblement és menor que en adults.
- En alguns pacients, els productes lactis fermentats com el iogurt, i els formatges curats són ben tolerats. Grau recomanació C.
- El consum d'aliments que contenen petites quantitats de lactosa es toleren millor si es fracciona al llarg del dia o si s'acompanyen d'altres aliments que alenteixin el buidatge gàstric. Grau recomanació B.
- L'ús de lactasa exògena és un mitjà efectiu i segur però se n'ha d'evitar l'ús habitual limitant-lo quan es menja fora de casa i no es té la seguretat d'absència de lactosa als aliments. Grau recomanació C.
Temps estimat de tractament
- La durada de les recomanacions serà permanent en les formes primàries i podria ser transitòria a les secundàries.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
Indicadors més utilitzats per determinar l'adherència a la dieta a IL:
- Millora dels símptomes intestinals; nàusees, vòmits, meteorisme, dolor abdominal, diarrea, flatulència, etc.
- Valorar la ingesta adequada de lactis sense lactosa o fermentats, si tolera, o begudes vegetals fortificades en calci, així com vegetals de fulla verda, llegums, fruits secs i llavors.
Aspectes d'atenció especial
- L'eliminació de lactis sense un adequat ajustament dietètic pot provocar ingestes insuficients de vitamines i minerals com el calci, vitamines D i B2, i en alguns casos de proteïnes.
- El test d'alè d'hidrogen pot ajudar a detectar la intolerància a la lactosa.
- En grups amb més requeriment de calci (adolescents, embarassades, lactants i pacients en risc d'osteoporosi) o en dietes inadequades, pot estar indicat l'ús de suplements de calci (amb vitamina D o sense)
- Diferenciar la IL de l'al·lèrgia a la proteïna de la llet.
- En cas de gastroenteritis aguda en nadons, es recomana continuar amb la llet materna.
- La intolerància primària a la lactosa és més comú en persones originàries d'Àfrica, Amèrica del Sud, Àsia o la conca de la Mediterrània que a països d'Europa Occidental
- Els medicaments poden ser una font de lactosa.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista.
Derivar un Dietista-Nutricionista immediatament després de:
- Sospitar IL, per confirmar o descartar el diagnòstic.
- Establir el diagnòstic d'IL, especialment si els símptomes són greus i justifiquen la supressió total de la lactosa a la dieta.
Altres aspectes a considerar
- Actualment és obligatori declarar a la presència de lactosa en tots els aliments envasats, de venda a granel o al restaurants.
- Tot i que encara no està regulat a nivell europeu, el ministeri de sanitat recomana als fabricants que els aliments “sense lactosa” no tinguin més de 0.01% i els “baixos en lactosa” no sobrepassin el 1% del seu contingut en lactosa.
Referències bibliogràfiques
- Shaukat A: Systematic review: effective management strategies for lactose intolerance, Ann Int Med 2010.
- Levri KM, et al: Do probiotics redueix adult lactose intolerance? A systematic review, J Fam Pract 54:613, 2005.
- Argüelles-Arias F., Rodríguez Ledo P., Tenías JM, et al. El management of lactose intolerance among primary care physicians and its correlation s management by gastroenterologists: the SEPD-SEMG national survey. Rev Esp Enferm Dig. 2015; 107: 554-8.
- Argüelles-Arias F i Casellas Jordá F. Posada al dia en comú en la intolerància a la lactosa. Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD). 2017.
- Deng I., Misselwitz B., Dai N., et al. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. 2015; 7 (9): 8020-35.
- AECOSAN, Agència espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/interpretaciones/nutricionales/sin_lactosa.pdf
