|
Palma 16 de gener de 2020 .- A l'acord del PSOE-Unidas Podemos per a un Govern de coalició del 30 de desembre de 2019, s'aborden els drets de les persones consumidores, en matèria de Seguretat Alimentària que inclou consideracions sobre l'impacte del menjar fem, l'etiquetatge, la fiscalitat dels aliments ultraprocessats i l'impuls de la compra pública d'aliments de proximitat.
Per implementar aquests compromisos de política alimentària, Alma Mª Palau Ferré, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) espera que el nou Govern “obri més les portes a la professió dietista-nutricionista, per comptar amb els seus coneixements, preparació i competències”.
Com explica Palau, “en el sistema educatiu i en els models de consum s'hauria de tenir en compte el dietista-nutricionistes com a agent en la promoció d'una alimentació responsable basada en la compra local o de proximitat, el descobriment del producte de temporada, el malbaratament alimentari, la cuina autòctona, el benestar animal, el petit productor i el petit comerç, la lectura de l'element.
Per la seva banda, Manuel Moñino, president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, declara que Moñino afegeix que “el CODNIB s'ha reunit amb la Direcció General de Sobirania Alimentària i ha presentat una bateria de propostes perquè des de les administracions es compti amb el col·lectiu per a la promoció de sistemes alimentaris més justos i saludables”.
Al Sistema Nacional de Salut
La presidenta del CGCODN recorda que, en l'àmbit de la sanitat, "encara queda també molt per avançar" i en l'acord del Govern "es troba a faltar el dret de la ciutadania a una assistència sanitària integral, amb l'atenció nutricional inclosa, per assegurar l'accés gratuït a aquest servei, en condicions d'igualtat efectiva, per a persones malaltes i per a col·lectius vulnerables amb risc".
En aquest sentit, el president del CODNIB afegeix que "tot i que a la nostra comunitat s'està fent passos per a la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'oferta assistencial de dietètica i nutrició a hospitals públics i centres d'atenció primària, el ritme i magnitud d'aquestes accions són massa lentes i del tot insuficients perquè els ciutadans puguin accedir al dietistanutrició".
Actualment només poden accedir al dietista-nutricionista les persones amb capacitat econòmica suficients per assumir el cost de les consultes privades, quan són precisament les persones amb baixos recursos les que tenen més risc de malalties cròniques.
El Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat a principis de 2019 sengles Proposicions No De llei (15179/18 i 15178/18) proposades pel Pi-Proposta per les Illes Balears, on s'instava el Govern a la Incorporació plena de dietistes-nutricionistes al Servei de Salut de les Illes Balears, esmentant específicament la seva incorporació a Atenció Primària ia la supervisió de menús escolars i entorns alimentaris en el marc del Decret de Promoció de la Dieta Mediterrània dels Centres educatius.
Com assenyala Alma Mª Palau, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes, “per garantir la prestació sanitària en matèria de nutrició al Sistema Nacional de Salut, la incorporació de dietistes-nutricionistes hauria de ser com a mínim d'un professional per cada 100 llits d'hospital en Atenció Especialitzada, un per cada 500. 500.000 habitants a Salut Pública”.
Més informació: Manuel Moñino. info(at)codnib.es 607621822
|