
COMUNICAT de premsa
Sistemes alimentaris més saludables i sostenibles, el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.
- 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable, acte central del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.
- Dieta mediterrània: Alimentació responsable, saludable, sostenible i justa.
- El CODNIB dóna suport al Govern a la declaració d'emergència climàtica per lluitar contra l'escalfament global.
Palmell. 22 de novembre de 2019. Dimecres 20 es va celebrar a València el 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable “La restauració col·lectiva en totes les etapes de la vida” organitzat pel Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) i la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, a què va assistir el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. Aquesta jornada és l'acte central a Espanya del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista 2019.
Es van donar cita més de cinquanta ponents professionals i productors experts, agricultors, responsables de l'administració emprenedors, consumidors, associacions de pacients, empreses de restauració col·lectiva, a més de representants d'ONGD, AMPA, centres escolars i dietistes-nutricionistes. Alma Palau, presidenta del Consell General, va recordar el paper del dietista-nutricionista en la promoció d'hàbits alimentaris saludables perquè la població adopti la dieta mediterrània com a patró alimentari responsable, saludable, sostenible i just.
A CODNIB recolza la declaració d?emergència climàtica per la qual el Govern es compromet a lluitar contra l?escalfament global.
Després de la recent declaració del Govern de l'emergència climàtica a les Illes Balears, per la qual es compromet a lluitar contra l'escalfament global, el CODNIB ha proposat a la Direcció General de Sobirania Alimentària una sèrie de mesures per contribuir a fer que els sistemes alimentaris siguin més saludables i sostenibles, per així pal·liar mal al medi ambient. En concret, els dietistes-nutricionistes podrien ajudar en les accions adreçades als sectors:
- Canvi climàtic: Contribuir a l'establiment de criteris de sostenibilitat en la contractació pública de serveis d'alimentació.
- Agricultura, pesca i alimentació: Promoció dhàbits alimentaris saludables a través de polítiques que millorin laccés a aliments saludables i limitin lexposició a altres superflus en tots els entorns: laboral, turisme, escolar, sanitari i comunitari. Així com, la supervisió de menús i entorns alimentaris en centres educatius i sanitaris, tal com es va acordar a la PNL-15179/18 per a la prevenció primària de l'obesitat.
- Consum. Promoció i sensibilització en patrons d'alimentació saludables i sostenibles per incrementar l'alfabetització alimentària de la població de les Balears.
- Salut: Incorporació del dietista-nutricionista com a inversió cost eficient per a un sistema de salut més sostenibles, tal com es va recomanar a la PNL -15178/18 d'incorporació plena del dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.
Aquestes i altres mesures van ser presentades a la reunió mantinguda pel CODNIB i la DG l'octubre passat, en què es va lliurar un document argumentant el paper del dietista-nutricionista per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Si els consumidors tenen el poder de canviar els sistemes alimentaris, i els formuladors de polítiques tenen la responsabilitat de regular els sistemes alimentaris, no només per tal de reduir el seu impacte en el medi ambient sinó també per prevenir l'obesitat i altres malalties cròniques, els dietistes nutricionistes som agents clau per recolzar i adoptar un paper actiu en l'assessorament de polítiques que acostin més sostenible.
Claus per a una alimentació responsable
A la trobada celebrada a València, es van objectivar diferents claus per dirigir la societat cap a patrons alimentaris més saludables i sostenibles.
- Fomentar la dieta mediterrània, ja que en el nostre entorn geogràfic és el patró alimentari de menor impacte mediambiental, que més beneficis aportaria a la salut i que més capacitat tindria per protegir i millorar el teixit socioeconòmic de l'entorn productiu.
- Incorporació de criteris de sostenibilitat als serveis de restauració col·lectiva amb un focus especial en la provisió d'aliments de proximitat i producció local, amb més aliments vegetals frescos i poc processats, aliments ecològics, així com la reducció de deixalles i millor gestió dels excedents.
- Les administracions públiques han de continuar avançant en la regulació i promoció de guies alimentàries que considerin la sostenibilitat com a eix transversal i serveixin de base per establir criteris de compliment per millorar els entorns alimentaris de centres educatius, empreses, centres sanitaris, residències de tota mena i dependències on hi hagi serveis d'alimentació per a col·lectivitats
- El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes i l'Acadèmia de Nutrició i Alimentació aposten per un diàleg constant amb les administracions públiques estatal, autonòmic i local, per continuar avançant en la regulació dels sistemes alimentaris, amb èmfasi en el paper que l'administració municipal té en el foment de l'economia circular i en el suport.
- És imprescindible invertir en millorar els nivells d'alfabetització alimentària a través de campanyes de sensibilització, dirigides i integrant les famílies, la comunitat educativa, els centres sanitaris, les empreses, etc., a més d'afavorir l'accés de tots els col·lectius a una alimentació saludable.
