Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
DMDN19

NdP_Sistemes alimentaris més saludables i sostenibles, el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista

 DMDN19

COMUNICAT de premsa

Sistemes alimentaris més saludables i sostenibles, el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.

  • 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable, acte central del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.
  • Dieta mediterrània: Alimentació responsable, saludable, sostenible i justa.
  • El CODNIB dóna suport al Govern a la declaració d'emergència climàtica per lluitar contra l'escalfament global.

 

Palmell. 22 de novembre de 2019. Dimecres 20 es va celebrar a València el 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable “La restauració col·lectiva en totes les etapes de la vida” organitzat pel Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) i la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, a què va assistir el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. Aquesta jornada és l'acte central a Espanya del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista 2019.

Es van donar cita més de cinquanta ponents professionals i productors experts, agricultors, responsables de l'administració emprenedors, consumidors, associacions de pacients, empreses de restauració col·lectiva, a més de representants d'ONGD, AMPA, centres escolars i dietistes-nutricionistes. Alma Palau, presidenta del Consell General, va recordar el paper del dietista-nutricionista en la promoció d'hàbits alimentaris saludables perquè la població adopti la dieta mediterrània com a patró alimentari responsable, saludable, sostenible i just.

A CODNIB recolza la declaració d?emergència climàtica per la qual el Govern es compromet a lluitar contra l?escalfament global.

 

Després de la recent declaració del Govern de l'emergència climàtica a les Illes Balears, per la qual es compromet a lluitar contra l'escalfament global, el CODNIB ha proposat a la Direcció General de Sobirania Alimentària una sèrie de mesures per contribuir a fer que els sistemes alimentaris siguin més saludables i sostenibles, per així pal·liar mal al medi ambient. En concret, els dietistes-nutricionistes podrien ajudar en les accions adreçades als sectors:

  • Canvi climàtic: Contribuir a l'establiment de criteris de sostenibilitat en la contractació pública de serveis d'alimentació.
  • Agricultura, pesca i alimentació:  Promoció dhàbits alimentaris saludables a través de polítiques que millorin laccés a aliments saludables i limitin lexposició a altres superflus en tots els entorns: laboral, turisme, escolar, sanitari i comunitari. Així com, la supervisió de menús i entorns alimentaris en centres educatius i sanitaris, tal com es va acordar a la PNL-15179/18 per a la prevenció primària de l'obesitat.
  • Consum. Promoció i sensibilització en patrons d'alimentació saludables i sostenibles per incrementar l'alfabetització alimentària de la població de les Balears.
  • Salut: Incorporació del dietista-nutricionista com a inversió cost eficient per a un sistema de salut més sostenibles, tal com es va recomanar a la PNL -15178/18 d'incorporació plena del dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.

Aquestes i altres mesures van ser presentades a la reunió mantinguda pel CODNIB i la DG l'octubre passat, en què es va lliurar un document argumentant el paper del dietista-nutricionista per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Si els consumidors tenen el poder de canviar els sistemes alimentaris, i els formuladors de polítiques tenen la responsabilitat de regular els sistemes alimentaris, no només per tal de reduir el seu impacte en el medi ambient sinó també per prevenir l'obesitat i altres malalties cròniques, els dietistes nutricionistes som agents clau per recolzar i adoptar un paper actiu en l'assessorament de polítiques que acostin més sostenible.

Claus per a una alimentació responsable

 

A la trobada celebrada a València, es van objectivar diferents claus per dirigir la societat cap a patrons alimentaris més saludables i sostenibles.

  • Fomentar la dieta mediterrània, ja que en el nostre entorn geogràfic és el patró alimentari de menor impacte mediambiental, que més beneficis aportaria a la salut i que més capacitat tindria per protegir i millorar el teixit socioeconòmic de l'entorn productiu.
  • Incorporació de criteris de sostenibilitat als serveis de restauració col·lectiva amb un focus especial en la provisió d'aliments de proximitat i producció local, amb més aliments vegetals frescos i poc processats, aliments ecològics, així com la reducció de deixalles i millor gestió dels excedents.
  • Les administracions públiques han de continuar avançant en la regulació i promoció de guies alimentàries que considerin la sostenibilitat com a eix transversal i serveixin de base per establir criteris de compliment per millorar els entorns alimentaris de centres educatius, empreses, centres sanitaris, residències de tota mena i dependències on hi hagi serveis d'alimentació per a col·lectivitats
  • El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes i l'Acadèmia de Nutrició i Alimentació aposten per un diàleg constant amb les administracions públiques estatal, autonòmic i local, per continuar avançant en la regulació dels sistemes alimentaris, amb èmfasi en el paper que l'administració municipal té en el foment de l'economia circular i en el suport.
  • És imprescindible invertir en millorar els nivells d'alfabetització alimentària a través de campanyes de sensibilització, dirigides i integrant les famílies, la comunitat educativa, els centres sanitaris, les empreses, etc., a més d'afavorir l'accés de tots els col·lectius a una alimentació saludable.

Accés a la nota de premsa

 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA