El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2012
El paper i funcions que juga el DN a la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

Dietista-Nutricionista Clínic |
||
Àmbit dactuació
• Hospital • Consulta privada • Centre de Salut • Centre Esportiu
|
Funcions i competències
Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals. Desenvolupa plans dietètics personalitzats i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic. A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició. Treballa amb altres sanitaris per optimitzar resultats. Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament |
És recomanable acudir al DN:
Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar. Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt càncer… Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat. Si necessiteu recuperar el seu normopès. Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle». |
Dietista-Nutricionista en Serveis d'Alimentació – Col·lectivitats |
||
Àmbit dactuació• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial
|
Funcions i competènciesPlanifica menús adequats a les característiques del grup. S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.). Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat). Implanta sistemes de seguretat alimentària. Forma el personal de cuina i/o menjador en matèria de nutrició i higiene. Dissenya projectes educatius. Demostra competències en tècniques culinàries. |
Funcions i competènciesEn un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que no pas animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats. És important acompanyar el servei dalimentació dun projecte educatiu i procurar que lentorn del menjador sigui agradable i plaent. |
Dietista-Nutricionista en Salut Pública |
||
|
Àmbit dactuació • Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública. • Consultories
|
Funcions i competències Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives a l'àmbit alimentari. Elabora guies alimentàries i protocols de consens. Intervé en programes de nutrició comunitària. Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus. |
A Salut Pública és recomanable que: És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut. Advoquen per la millora de l'alimentació als entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris. Plantegin polítiques de salut pública adreçades a grups vulnerables. |
Dietista-Nutricionista a la Indústria |
||
|
Àmbit dactuació • Empresa • Laboratori • Indústria alimentària
|
Funcions i competències Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional. Interacciona amb el departament R+D+I. Col·labora amb el departament de màrqueting. Reformula productes amb ingredients més sans. Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut. Participa al servei d'atenció al consumidor. Elabora material de suport informatiu. |
Recomanacions del DN: A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte. Eviteu els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (bolleria, refrescos, galetes, snacks…) Protegeixi els seus fills de la publicitat enganyosa, eduqui'ls amb criteri. |
Dietista-Nutricionista en Investigació i docència |
||
|
Àmbit dactuació • Universitat • Fundacions • Formació Professional • Empreses • Educació Secundària |
Funcions i competències Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, la dietètica i la nutrició. Publica documents, manuals, llibres i articles de recerca. Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals. Realitza investigació bàsica i/o aplicada. |
Recomanacions del DN: A l'hora d'informar-se sobre nutrició, cerqueu sempre fonts fidedignes, eviteu titulars enganyosos i no compartiu informació superficial i ambigua. Comprometeu-vos amb la ciència; eviteu difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes. |
![]() |
![]() |
|
DESCARREGAR FULLET A CATALÀ I CASTELLÀ
(Si els vols en més resolució, contacta amb el Col·legi)
