Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
que es un dn.JPG

Què és un Dietista-Nutricionista?

El dietista-nutricionista és un professional sanitari amb titulació universitària (Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica), reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup, tal com es recull a la Llei 44/2003 de 21 de novembre de 2012

 

que es un dn.JPG

El paper i funcions que juga el DN a la societat, es pot entendre segons les cinc facetes o perfils principals on actua

perfiles.JPG

Dietista-Nutricionista Clínic

Àmbit dactuació

 

• Hospital

• Consulta privada

• Centre de Salut

• Centre Esportiu

300x180Salud

Funcions i competències

 

Realitza avaluacions i diagnòstics nutricionals.

Desenvolupa plans dietètics personalitzats i proposa el suport nutricional, en funció del diagnòstic mèdic.

A l'hospital: elabora el manual de dietes i realitza plans de prevenció de desnutrició.

Treballa amb altres sanitaris per optimitzar resultats.

Col·labora amb l'entorn familiar per optimitzar l'adherència al tractament

És recomanable acudir al DN:

 

Almenys una vegada a la vida per aprendre a menjar.

Si pateix: alguna malaltia relacionada amb l'alimentació: diabetis, celiaquia, intoleràncies o al·lèrgies, cardiopatia, hipertensió, insuficiència renal, colesterol alt càncer…

Durant: embaràs, lactància, adolescència, vellesa, postoperatori, esports d'elit, discapacitat.

Si necessiteu recuperar el seu normopès.

Si sent la temptació de seguir una «dieta miracle».

Dietista-Nutricionista en Serveis d'Alimentació – Col·lectivitats

Àmbit dactuació

• Empreses de Restauració Col·lectiva Hospitalària, Social o Comercial

300x180Seguridad

Funcions i competències

Planifica menús adequats a les característiques del grup.

S'adapta a necessitats especials (celiaquia, al·lèrgies, etc.).

Gestiona serveis d'alimentació (compres, producció, distribució i emplatat).

Implanta sistemes de seguretat alimentària.

Forma el personal de cuina i/o menjador en matèria de nutrició i higiene.

Dissenya projectes educatius.

Demostra competències en tècniques culinàries.

Funcions i competències

En un menjador col·lectiu és recomanable que el menú sigui més vegetal que no pas animal, que es prioritzin els llegums, les verdures i la fruita i s'eviti abusar de fregits, precuinats i aliments processats.

És important acompanyar el servei dalimentació dun projecte educatiu i procurar que lentorn del menjador sigui agradable i plaent.

Dietista-Nutricionista en Salut Pública

Àmbit dactuació

• Departaments nacionals regionals i locals de Salut Pública.

• Consultories

300x180Prevencion

Funcions i competències

Desenvolupa i participa en estudis poblacionals d'alimentació i campanyes educatives a l'àmbit alimentari.

Elabora guies alimentàries i protocols de consens.

Intervé en programes de nutrició comunitària.

Desenvolupa i implanta estratègies per millorar l'accés als aliments saludables i reduir l'exposició a aliments superflus.

A Salut Pública és recomanable que:

És recomanable que les autoritats avaluïn l'estat nutricional de la població per planificar polítiques de promoció d'estil de vida saludable, promoguin una alimentació sostenible respectuosa amb el medi natural i estableixin estratègies per facilitar a les persones assolir el màxim potencial de salut.

Advoquen per la millora de l'alimentació als entorns comunitaris, escolar, laborar i sanitaris.

Plantegin polítiques de salut pública adreçades a grups vulnerables.

Dietista-Nutricionista a la Indústria

Àmbit dactuació

• Empresa

• Laboratori

• Indústria alimentària

300x180Industria

Funcions i competències

Desenvolupa productes i avalua la composició nutricional.

Interacciona amb el departament R+D+I.

Col·labora amb el departament de màrqueting.

Reformula productes amb ingredients més sans.

Actua com a informador nutricional dels professionals de la salut.

Participa al servei d'atenció al consumidor.

Elabora material de suport informatiu.

Recomanacions del DN:

A l'hora de comprar fixeu-vos més en els ingredients de l'etiquetatge que en els dibuixos i missatges cridaners del producte.

Eviteu els aliments més processats amb molt de sucre, greixos o sal (bolleria, refrescos, galetes, snacks…)

Protegeixi els seus fills de la publicitat enganyosa, eduqui'ls amb criteri.

Dietista-Nutricionista en Investigació i docència

Àmbit dactuació

• Universitat

• Fundacions

• Formació Professional

• Empreses

• Educació Secundària

Funcions i competències

Imparteix matèries relacionades amb l'alimentació, la dietètica i la nutrició.

Publica documents, manuals, llibres i articles de recerca.

Imparteix cursos d'actualització per a altres professionals.

Realitza investigació bàsica i/o aplicada.

Recomanacions del DN:

A l'hora d'informar-se sobre nutrició, cerqueu sempre fonts fidedignes, eviteu titulars enganyosos i no compartiu informació superficial i ambigua.

Comprometeu-vos amb la ciència; eviteu difondre errors i mites. No es faci ressò dels consells de falsos gurus ni oportunistes.

Flyer_CA .jpg Flyer_CA .jpg  

 

 

DESCARREGAR FULLET A CATALÀ I CASTELLÀ

 

(Si els vols en més resolució, contacta amb el Col·legi) 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA