Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
Marca DMDN

NdP_DIA MUNDIAL DEL DIETISTA-NUTRICIONISTA: LLEGUMS A LA DIETA MEDITERRÀNIA I REIVINDICACIÓ DE LA PROFESSIÓ

Marca DMDN

 

COMUNICAT DE PREMSA

 

 

  • El Consell General de Dietistes-Nutricionistes i el Col·legi Oficial de les Balears denuncien l'elevat intrusisme a la professió.
  • A les Balears s'espera la incorporació del Dietista-Nutricionista al SSIB després de la recent aprovació de la categoria professional
  • La campanya del 2016 del DMDN se centra en la promoció dels llegums #CucharasDeSalud.

Palmell a 18 de novembre de 2016. El proper 24 de novembre se celebra el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista, una data reivindicativa per a la professió que aquest any a més se centrarà en la promoció del consum de llegums amb el lema #CucharasDeSalud. A les Balears, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes desenvoluparà activitats al llarg de la setmana per posar en valor la necessitat de recuperar la Dieta Mediterrània incloent llegums a la dieta habitual, així com per donar a conèixer la figura del dietista-nutricionista a la població de Balears. L'acte central se celebrarà a Palma al Centre Cultural Sa Nostra el dia 23 a les 18.00h.

 

Segons la presidenta del Consell General de Dietistes-Nutricionistes, Alma Palau: “som els professionals sanitaris més desconeguts al nostre país i alhora uns dels més implicats en la prevenció de malalties cròniques a través de l'alimentació.” A Balears, la recent aprovació de la categoria professional a Ib-Salut, permetrà que els ciutadans de Balears puguin accedir d'una manera efectiva i segura als serveis de dietètica i nutrició, tant en atenció primària com en especialitzada i salut pública.

En aquesta edició, el DMDN vol posar en valor el paper dels llegums a la dieta mediterrània i en la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments, perquè “estem entestats a tornar-les a posar de moda, que tornin a la taula de tots els espanyols de manera habitual” segons paraules del president de L'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, Giuseppe Russolillo.

La campanya #CucharasDeSalud compta amb el suport del col·lectiu nacional de dietistes-nutricionistes, així com amb l'Associació Espanyola de Lleguminoses, Espècies “Carmencita”, Llegums Litoral, Fruita & Verdura, Mensa Cívica i l'Associació “5 al dia”.

La professió a Balears

A diferència d'altres països europeus (Regne Unit, Alemanya, Holanda, Suècia…) la figura del dietista-nutricionista no està reconeguda a nivell estatal dins del sistema nacional de salut. A la nostra Comunitat, la majoria dels 112 dietistes-nutricionistes col·legiats al CODNIB exerceixen en l'àmbit privat el que denota les necessitats que no queden cobertes pel teixit sanitari públic.

A les Balears no hi ha dietistes-nutricionistes a Atenció Primària i són només 10 els que desenvolupen tasques assistencials a hospitals públics, però sense les condicions legals i laborals que emparen la resta de professionals sanitaris del Servei de Salut. Mentre que Son Espases n'hi ha 4 i se'n necessitarien almenys 9 per cobrir les necessitats en dietètica i nutrició dels pacients ingressats, a Can Mises no n'hi ha cap a les plantes d'hospitalització. El CODNIB aspira que en no més de 5 anys es cobreixin les necessitats bàsiques en dietètica i nutrició de la població de les Balears, cosa que es podria esperar pel compromís adquirit per la Consellera de Salut, Patricia Gómez, d'incorporar de mica en mica el dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Balears. 

També cal destacar que la manca de dietistes-nutricionista al SSIB ocasiona un greu problema d'intrusisme professional a la societat, ja que els ciutadans no tenen referències del dietista-nutricionista a l'Atenció Primària. Si es busca a internet un professional per a un tractament dietètic, dels 100 primers de la llista, només 23 són dietista-nutricionista, professionals que segons la Llei d'ordenació de les professions sanitàries han de ser els que s'encarreguin de la nutrició, l'alimentació i la dietètica.

DMDN Garbanzo 336x280

 

2016 -Any Internacional dels llegums

Com cada any, els dietistes-nutricionistes, celebren la seva festa amb una campanya especial de conscienciació adreçada a la població. Aquest any, acompanyant la campanya de FAO, el col·lectiu s'ha abocat a la recuperació dels llegums com a element essencial de la dieta mediterrània. Els llegums són rics en proteïnes; una important font de fibra; no contenen greix ni colesterol; són riques en vitamines del grup B i minerals com ferro, magnesi, potassi o fòsfor.

Als anys 60 el consum mitjà de llegums a Espanya era de 12-14 kg/persona/any, mentre que el 2015 amb prou feines són 3 kg/persona/any, deixant a la nostra dieta un espai que ha estat ocupat per aliments ultraprocessats rics en greixos, sucre i sal, així com, carns i derivats. A més, aquest canvi també repercuteix negativament sobre el medi ambient, ja que el cultiu de lleguminoses contribueix a reduir els gasos defecte hivernacle i necessita un 20% menys daigua per créixer que els productes dorigen animal, fomentant així lagricultura sostenible i la regeneració dels sòls.

Sis raons per consumir llegums.

El CODNIB recomana el consum de llegums entre 2 i 4 cops per setmana, perquè:

  1. Són riques en nutrients i una bona font de proteïnes.
  2. Són econòmiques
  3. Es poden conservar durant llargs períodes de temps sense que perdin les propietats.
  4. Tenen gran versatilitat a la cuina, una infinitat de formes de preparació.
  5. El cultiu fomenta l'agricultura sostenible i la regeneració dels sòls.
  6. El consum habitual s'associa a una disminució del risc de malaltia isquèmica del cor; pot ajudar al control de la hipertensió arterial, tant en hipertensos com en normotensos; i pot ajudar al manteniment del pes corporal.

Accions de promoció dels llegums a les Balears.

Els propers dies es detallaran les activitats que es desenvoluparan a les illes, amb el suport dels materials que proveïts des del Consell General de Dietistes-Nutricionistes i de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. L'acte central se celebrarà a Palma al Centre Cultural “Sa Nostra” el dia 23 a les 18.00h, amb una conferència a càrrec del president del CODNIB, Manuel Moñino, amb la qual es pretén posar en valor el paper dels llegums a la dieta mediterrània i donar a conèixer la figura del dietista-nutricionista a Balears.

Algunes accions tindran lloc als centres escolars, com ara sessions educatives a famílies, professors i alumnes per promoure el consum de llegums. Es faran tallers i es proveirà a tots els centres escolars i escoletes de Balears un manual didàctic per a professors i conte infantil en format digital que té com a protagonista un cigronet de nom Kabuli, com a suports educatius. Així mateix, la setmana que ve es publicaran els resultats d'un estudi dels menús escolars a centres de tota la geografia espanyola, entre ells els de les Balears, a fi de treure conclusions sobre el consum actual de llegums a les escoles.

En aquesta línia, també s'ha organitzat un concurs de receptes l'ingredient principal de les quals fossin els llegums i d'altra banda una acció conjunta entre nombrosos dietistes-nutricionistes que han publicat al bloc una entrada en dies consecutius durant més d'un mes per promocionar aquests aliments.

Tota la informació sobre el DMDN a www.diamundialdietistanutricionista.org

Sessió al Centre Cultural “Sa Nostra” gràcies a la col·laboració de:

obra socialbmn

Per a més informació, contacteu amb el CODNIB al 607621822.

 

Descarregar Nota de Premsa  Dossier de Premsa adjunt

 

 

CODNIB.                                                             Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA